ΕΞΟΔΟΣ

Το τέλειο Gibson και σέρβις πέντε αστέρων σε ένα μπαρ που φιλοδοξεί να γίνει προορισμός στην αθηναϊκή ριβιέρα

To Avra bar στο Four Seasons Hotel Astir Palace Hotel Athens ξαναγράφει τις ιστορίες των κλασικών κοκτέιλ ενώ σερβίρει και καινούργια βασισμένα στην αειφορία.

21.08.2023
Το τέλειο Gibson και σέρβις πέντε αστέρων σε ένα μπαρ που φιλοδοξεί να γίνει προορισμός στην αθηναϊκή ριβιέρα

Είναι κάτι πολύ συνηθισμένο για τους bartender στο Artesian Bar του ξενοδοχείου The Langham στο Λονδίνο να ετοιμάζουν μερικές δεκάδες Tom Collins κάθε απόγευμα, την ώρα που το επισκέπτονται κάποιοι εργαζόμενοι μετά τη δουλειά ή τα ψώνια τους, όπως μου εξηγούσε πριν λίγα χρόνια η Ιταλίδα head bartender του, Giulia Cuccurullo.

Η Γαλλίδα bar manager του Avra, Manon Kapfer.

Αντίστοιχα και με τα Martini που ετοιμάζονται στο The Connaught, του ομώνυμου ξενοδοχείου πάλι στο Λονδίνο, ή, αφού μιλάμε για τα τέλεια Martini, πρέπει να αναφέρουμε και όσα σερβίρονται τόσο σε επισκέπτες όσο και σε ντόπιους στο Bar Hemingway των 25 θέσεων στο παριζιάνικο ξενοδοχείο The Ritz. Ουρές για ένα περιποιημένο Americano ή για το signature Jackie O’ κάνουν οι καλοβαλμένοι κάτοικοι του Upper East Side στο μάλλον πιο ατμοσφαιρικό μπαρ του κόσμου (;), στο Bemelmans Bar του νεοϋορκέζικου The Carlyle Hotel.

Τα μπαρ των σημαντικότερων ξενοδοχείων έχουν δική τους υπόσταση, είναι από μόνα τους προορισμοί. Έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα την άνεση των καλεσμένων, είναι συνήθως το ίδιο πολυτελή με τα δωμάτια, έχουν υπέροχο φωτισμό που δημιουργεί μια απίθανη αίσθηση, παρέχουν ένα σκηνικό διασκέδασης.

Η αλήθεια είναι πως στην Αθήνα δεν είμαστε συνηθισμένοι να συχνάζουμε σε μπαρ ξενοδοχείων. Αυτή την συνήθεια θέλουν να καλλιεργήσουν οι υπεύθυνοι του F&B στο πεντάστερο Four Seasons Astir Palace Hotel Athens, ξανασυστήνοντας το υπέροχο Avra bar. Στην αγκαλιά ενός από τα ωραιότερα resorts, σε μια από τις πλεονεκτικότερες θέσεις, το Avra bar έχει κερδίσει τις εντυπώσεις πριν καν γευτεί κανείς την πρώτη γουλιά του ποτού του. Η αίσθηση του να βρίσκεσαι σε αυτό το μπαλκόνι είναι μαγική, ενώ το επιβλητικό εσωτερικό του με τις φροντισμένες διακοσμητικές λεπτομέρειες, την ταιριαστή μουσική και την προσωποποιημένη εξυπηρέτηση το κάνουν καταφύγιο για όλο το χρόνο. Εδώ και κάποιες εβδομάδες έχουν λανσάρει δύο νέους καταλόγους, που συζητήθηκαν πολύ στην Αθήνα. Ο ένας επικεντρώνεται στην αειφορία και έχει πρωταγωνιστές εποχικά υλικά, ενώ ο άλλος είναι ανθρωποκεντρικός, πρωταγωνιστούν οι επαγγελματίες και οι καλεσμένοι τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα μπαρ θα μας σώσουν: 10 δροσιστικά κοκτέιλ που πίνουμε τώρα στην ΑθήναΤα μπαρ θα μας σώσουν: 10 δροσιστικά κοκτέιλ που πίνουμε τώρα στην Αθήνα

Τα κλασικά ξαναγράφονται

«Ένα ζευγάρι στο πρώτο του ραντεβού μπαίνει στο μπαρ. Όσο η κυρία πάει να ανανεώσει το μακιγιάζ της, ο κύριος για να την εντυπωσιάσει με ρωτάει αν έχω κάποιο κοκτέιλ με το όνομά της: Daisy. Eγώ απαντώ πως φυσικά υπάρχει και αρχίζω να φτιάχνω μια από τις κλασικότερες συνταγές, το Daisy Νο3, που χρονολογείται από τα μέσα του 1800. Πριν καλά καλά εκείνη επιστρέψει στο τραπέζι, αποχωρεί τσαντισμένη από το μπαρ. Τι συνέβη; ρωτάω τον συνοδό της. Το όνομα της είναι Molly, μου απαντάει». Αυτή η cringe ιστορία συνοδεύει τη συνταγή του Daisy No3 στο νέο μενού του Avra Bar στο Four Seasons Astir Palace Hotel Athens, στον κατάλογο που έχει τίτλο Memoirs of bartenders. Η ομάδα τεσσάρων επαγγελματιών δημιούργησαν το μενού με 24 κλασικά ποτά, γράφοντας για κάθε ένα από αυτά μια πρωτότυπη ιστορία, τη δική τους προσωπική αφήγηση, ένα βίωμα. Σε αυτό το άλμπουμ προσωπικών στιγμών βρίσκουμε τα λιγότερο γνωστά ποτά, συνταγές που γνωρίζουν οι πιο διαβασμένοι bartenders, όπως είναι το Mary Pickford, το Old Pal και το Hanky Panky, γραμμένα αιώνες πριν, στις σελίδες της πρώιμης μιξολογίας.

Για το δεύτερο δημιουργικό project της ομάδας η Γαλλίδα bar manager Manon Kapfer ήθελε να δημιουργήσει κάτι εποχικό, πρωτότυπο και βιώσιμο. Η Manon σκέφτηκε να εκμεταλλευτεί τον φυσικό πλούτο της περιοχής της Βουλιαγμένης, εντός και εκτός του resort και επέλεξε τέσσερα υλικά που βρήκε κάνοντας μια βόλτα τριγύρω. Μια συκιά, μια ντοματιά, μια κερασιά και μια πικραλίδα (dandelion) δίνουν κάθε εποχή ένα διαφορετικό τμήμα τους για να παρασκευαστούν τα κοκτέιλ. Ο σπόρος, τα άγουρα φύλλα, τα άνθη, τα φρούτα σε διαφορετικές φάσεις ωρίμανσης αποτελούν τα βασικά υλικά τους. «Η άνοιξη είναι ο καιρός των ανθών ή των πράσινων φύλλων, το καλοκαίρι έχουμε τους ώριμους καρπούς ενώ το χειμώνα στα κοκτέιλ θα μπαίνουν είτε πίκλες είτε οι ρίζες, όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν» εξηγεί η bar manager. Το κοκτέιλ με σύκο έχει απίθανα ντελικάτα αρώματα από τα δροσερά φύλλα, έχει βάση τη βότκα, και περιέχει λεμόνι, grapefruit και καρύδα, ενώ το Dandelion, του οποίου όλα τα μέρη έχουν ευεργετικές ιδιότητες (από τη ρίζα, τα φύλλα και τον μίσχο) μιξάρεται με βότκα και εστραγκόν. Για να συνοδεύσουν τα ποτά, είναι διαθέσιμο ένα μενού με πεντανόστιμο bar food, από tuna tartare και μπέργκερ μέχρι πίτσα.

«Στην Avra, σχολιάζει η Manon Kapfer, λατρεύουμε τα καλά ποτά και το να μοιραζόμαστε ωραία κοκτέιλ με ομοϊδεάτες καλεσμένους μας. Είμαστε παθιασμένοι με το pairing και θέλουμε να γινόμαστε δημιουργικοί με νέες συνταγές» λέει η ίδια. «Θέλουμε το Avra να ξεχωρίζει, να αποτελεί παράδειγμα για όλα τα venues του ξενοδοχείου σε σχέση με τη βιωσιμότητα» επισημαίνει η Perrine Simmenauer, Restaurants & Bars Marketing Manager σχετικά με τη φιλοσοφία του νέου μενού.

 

Avra bar - Four Seasons Astir Palace Hotel Athens

Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη
  • Τηλέφωνο: 210-89.01.197
  • Ωράριο: 12:00 μμ – 01:00 πμ

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών