Αστική και λαϊκή, πολυπολιτισμική, πολυφωνική, νοσταλγική και μοντέρνα, ένα ζωντανό μωσαϊκό ανθρώπων, γεύσεων και μαγαζιών –που τα τελευταία χρόνια ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια–, η Κυψέλη είναι ένα ιδιαίτερο «χωνευτήρι», που χωράει κάθε λογής ιδέες και προτάσεις: έχει παλιά καφενεία και specialty coffee shops όπου κάθεσαι με τους φίλους ή με το λάπτοπ σου, αφρικάνικα εστιατόρια και γεωργιανούς φούρνους, μαγαζιά-υβρίδια που συνδυάζουν φαγητό, ποτό και δημιουργικότητα, μπαρ και taprooms που αγαπάνε τα βινύλια…
Lisa: η νέα πιτσαρία της Κυψέλης
Η Κυψέλη έχει πλέον τη δική της καλή πιτσαρία. Στο Lisa, στη Φωκίωνος Νέγρη, ανοίγουν φρέσκα ζυμάρια και ψήνουν, σε τρεις εντυπωσιακούς θολωτούς φούρνους, πίτσες στα πρότυπα της Νάπολης αλλά σε πιο σύγχρονη «μετάφραση» –λεπτό, μαλακό ζυμάρι που χρειάζεται να το διπλώσεις για να φας, αλλά στεφάνι μικρότερο και λιγότερο «ψωμένιο». Το μενού έχει από μαρινάρα (από τις πιο ωραίες επιλογές) μέχρι πίτσα με marmite, μοτσαρέλα, προβολόνε, σκόρδο και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Όσοι προτιμούν τα καυτερά ας δοκιμάσουν την Lucifer με πικάντικο ιταλικό λουκάνικο nduja ή μια διαφορετική εκδοχή της pepperoni με σάλτσα ντομάτας, σαλάμι spianata, προβολόνε, παρμεζάνα και χαλαπένιος. Γ.Π.
Φωκίωνος Νέγρη 25, Κυψέλη, Τ/ 693-67.72.165
Για καλό καφέ στο Williwaw
Σε μια παλιά πολυκατοικία του ‘60 με μωσαϊκά και ψηλά ταβάνια στήθηκε πριν λίγα χρόνια το Williwaw και σύντομα έγινε στέκι για όσους έψαχναν καλό καφέ στη γειτονιά. Από τους, βραβευμένους από τον Γαστρονόμο Kross Coffee Roasters, προμηθεύονται τόσο τον καφέ ροής τους –ένα blend Βραζιλίας και Γουατεμάλας αυτή την εποχή–, όπως και τις τέσσερις διαφορετικές single origin επιλογές. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα φιλοξενούν επίσης καφέ από εγχώρια και ξένα roasteries, όπως το The Barn του Βερολίνου. Ακριβώς απέναντι βρίσκεται και το παρασκευαστήριο του Williwaw όπου ξεφουρνίζονται μπισκότα, βάσκικα τσίζκεικ, τάρτες και όχι μόνο. Γ.Π.
Κερκύρας 69, Κυψέλη, Τ/ 210-82.20.745
Για αμυγδάλου στον Μπόζα
Κλασική αξία της Κυψέλης. Στο ζαχαροπλαστείο που άνοιξε ο Πολίτης μάστορας Ξενοφών Μπόζας το 1967 η γκάμα δεν είναι τεράστια,και αυτό είναι καλό σημάδι. Στις προθήκες του βλέπεις λίγα και φρέσκα γλυκά: παστάκια τυλιχτά σε ασημόχαρτο, βουτήματα, τσουρέκια και κουρκουμπίνια είναι μερικά από αυτά. Το σήμα κατατεθέν πάντως είναι η πάστα αμυγδάλου, με την ρετρό εμφάνιση και την πλούσια, αληθινή σαντιγί ανάμεσα σε στρώσεις από ξανθωπό παντεσπάνι. Στην κορυφή της καθεμιάς τοποθετούν ένα κερασάκι μαρασκίνο και έπειτα την πασπαλίζουν με άφθονα χοντροκομμένα, καβουρδισμένα αμύγδαλα. Γ.Π.
Κερκύρας & Παξών, Κυψέλη, Τ/210-82.11.107
Χατσαπούρι και γεμιστά πουγκάκια στο Μάριλι
Τρεις νέες κοπέλες βρίσκονται πίσω από το Μάριλι, τον γεωργιανό φούρνο στην Αγίας Ζώνης. Εκεί βρίσκουμε χατσαπούρι, ένα στρογγυλό τυρόψωμο που γεμίζεται με ιμερούλι (λευκό, λίγο μαστιχωτό, αγελαδινό τυρί) και ζυμαρένια πουγκάκια σε σχήμα που θυμίζει χινκάλι (γεωργιανά ντάμπλινγκ). Οι γεμίσεις τους ποικίλουν: από πιπεράτο μείγμα με σπανάκι, μέχρι πατάτα με άφθονο άνηθο, μέχρι κιμά ή μανιτάρια με κόλιανδρο ή φασόλια «μπαρμπούνια». Γ.Π.
Αγίας Ζώνης 26, Κυψέλη, Τ/ 211-42.52.269
Για ψώνια και μεζεδάκια στο Μπακάλικο
Προϊόντα μικρών παραγωγών απ’ όλη την Ελλάδα μπορεί κανείς να ψωνίσει αλλά και να δοκιμάσει επιτόπου στο Μπακάλικο. Στα λίγα τετραγωνικά του μαγαζιού, οι ιδιοκτήτες έχουν καταφέρει να χωρέσουν μπόλικους μικρούς θησαυρούς, από γιαούρτι, ρυζόγαλο και κεφίρ του γαλακτοκομείου Δάφνη στον Μαραθώνα μέχρι ταχίνι του Αχιλαδέλλη από τη Λέσβο, όσπρια από την Καστοριά και τουρσιά από τη Μεσσηνία και αυγά ελευθέρας βοσκής από τα Καλάβρυτα. Όποιος θέλει, μπορεί να πιάσει θέση και σε κάποιο από τα μετρημένα τραπέζια του Μπακάλικου και να δοκιμάσει κάποια από τα προϊόντα που πωλούνται εκεί, όπως ντολμαδάκια, γαύρο μαρινάτο, τυριά και αλλαντικά, μαζί με μπίρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες, ρακή από την Κρήτη ή τσίπουρο από την Ήπειρο. Γ.Π.
Αγίας Ζώνης 48, Τ/6947-68.82.27
Santo Belto: Για brunch ή για κρασί;
Από «ελληνικό porridge» μέχρι «πάνκεικς-μπομπότα» έχει το πρωινό του Santo Belto. Στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης, η σεφ Μαρίνα Χρονά και η σχεδιάστρια επίπλων Έλλη Γιδάκου, Κυψελιώτισσες και οι δύο, έφτιαξαν ένα μικρό μαγαζί όπου τα μικροαντικείμενα ντιζάιν συνδυάζονται με ποτό, καφέ και brunch. Το τελευταίο βασίζεται σε ελληνικά υλικά από διάφορες περιοχές της χώρας. Ξεχωρίζει ο γλυκός τραχανάς, τον οποίο η Μαρίνα μαγειρεύει με την τεχνική του ριζότου μαζί με γάλα, μέλι Βανίλια από το Μαίναλο και μια μικρή ποσότητα καφέ. Τα πάνκεϊκς από καλαμποκένιο χυλό σερβίρονται με φέτα, φρέσκα φρούτα, μέλι και κανέλα ενώ η shakshuka έρχεται μαζί με σταμνοτύρι. Συνοδεύουμε με καφέ, μπίρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες ή φυσικά κρασιά. Γ.Π.
Αγίας Ζώνης 21, Κυψέλη, Αθήνα, T/ 211-71.51.755
Το μικρό Dope της Φωκίωνος
Η μίνι εκδοχή του Dope που πρωτογνωρίσαμε στο Μοναστηράκι βγάζει τραπέζια στη Φωκίωνος Νέγρη και σερβίρει αλμυρές και γλυκές λιχουδιές, συνοδεία φρεσκοκαβουρισμένου καφέ από το ιδιόκτητο roastery. Δοκιμάστε μπριός με κρέμα πατισερί και φρούτα εποχής, babka με πραλίνα και φουντούκι ή μια καλοφτιαγμένη μπαγκέτα (όλα τα ψωμιά έρχονται από το δικό τους παρασκευαστήριο) με μορταδέλα απ΄τη Μπολόνια, πέστο και τυρί comte. Γ.Π.
Φωκίωνος Νέγρη 49, Κυψέλη, Τ/ 210-86-59-368
Από το Flake στο Kick
Δεν τα χωρίζει παρά ένας στενός πεζόδρομος. Το Flake και το Kick είναι «αδερφάκια» και μοιράζονται μέρος των μενού τους. Ενώ το δεύτερο συνεχίζει να είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μαγαζιά της περιοχής και να συνδυάζει τον καφέ με το ελαφρύ φαγητό και διάφορα παράπλευρα δημιουργικά πρότζεκτ, το Flake είναι ένα microbakery που φρεσκοψήνει κάθε μέρα ψωμιά και άλλες λιχουδιές. Τα προζυμένια καρβέλια μπαίνουν στα ράφια και πωλούνται για το σπίτι αλλά γίνονται και βάση για τα σάντουιτς που σερβίρονται εκεί. Δοκιμάστε επίσης ζυμαρένια ρολά, babka, μπριός, σάντουιτς με προσεγμένα υλικά και χειροποίητες παρασκευές ή κάποια από τις προτάσεις brunch, όπως ένα καλοφτιαγμένο avocado toast με μπούκοβο και μυρωδικά, ή ένα μελάτο αυγό που συνοδεύεται από ψωμί και βούτυρο, χειροποίητη μαρμελάδα εποχής και γραβιέρα Σύρου. Γ.Π.
Flake, Σποράδων 24, Κυψέλη & Kick, Σποράδων 26, Κυψέλη, T/211-11.90.369
Lalibella: Η Αιθιοπία πιο κοντά
Με το εστιατόριο τους, που μετράει πάνω από δεκαετίες στην Κυψέλη, η Ελίζαμπεθ και η Τσαχάι Ταντέσσε έχουν συστήσει σε πολλούς Αθηναίους τις γεύσεις, τις συνήθειες, τα σκεύη της πατρίδας τους. Εδώ τρως έχοντας τριγύρω σου τις μονολιθικές εκκλησίες της Λαλιμπέλα, ένα σωρό παραδοσιακά αντικείμενα, ένα καλύβι με όλα τα χρειαζούμενα για το τελετουργικό του καφέ, που όταν τον φτιάχνουν μυρίζει μέχρι έξω, και μεσόμπ – τα ψάθινα χαμηλά τραπεζάκια όπου οι Αιθίοπες απλώνουν την ιντζέρα, μια πίτα από αλεύρι teff πάνω στην οποία τοποθετούν το φαγητό. Και στα πιο ψηλά τραπέζια πάντως με την γκρίζα πορώδη πίτα με την υπόξινη γεύση (έρχεται σε ένα καλαθάκι τυλιγμένη σε ρολό) θα φάτε. Θα την ανοίξετε και θα βάλετε πάνω της με το κουταλάκι κοτόπουλο, αρνί, μοσχάρι, όσπρια, με σάλτσες ή πιο στεγνά. Αν θέλετε να δοκιμάσετε πιο πολλά, διαλέξτε την ποικιλία για δύο. Έτσι θα καταφθάσουν στον ίδιο δίσκο μπολάκια με διάφορα φαγητά, ανάμεσα στα οποία kik alicha, φάβα δηλαδή, με κρεμμύδι και τζίντζερ, λίγο σκόρδο και κουρκουμά, ελαφρά πικάντικες φακές και μοσχάρι με διάφορα καρυκεύματα, πικάντικο siga wat, μια αιθιοπική εκδοχή κοκκινιστού, πλούσια σε γεύση και αρώματα, και πιο tibs awaze, που φτιάχνεται με λιγότερη ντομάτα και μπερμπερέ, ένα καυτερό, πολύ αρωματικό μείγμα μπαχαρικών, που προσωπικά πολύ το αγαπώ. Α.Σ.
Νάξου 28, Κυψέλη, Τ/210-86.52.495
Iznogood & Nephew: Ποτό και καλοδιαλεγμένες μουσικές στην Αγίας Ζώνης
Έχει μια βίντατζ αύρα που σε πιάνει ήδη απέξω, βλέποντας τις καρέκλες των παλιών σινεμά με τα χρωματιστα πλαστικά κορδόνια που βγάζει στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης, και τα κλώστρα που μοιάζουν με εκείνα του Hilton. Και μέσα όμως, στο μικρούλι μπαρ, του γνωστού DJ Iznogood και του ανιψιού του, του Νίκου, το οποίο ανοίγει από το τις 10 το πρωί, είναι πολύ ατμοσφαιρικά. Στα είκοσι τετραγωνικά του χωράνε πέρα από την μπάρα, ένα πατάρι που μοιάζει με χολ σπιτιού από τέλη των ’60s-αρχές ’70s που κάπως διατηρήθηκε μέσα σε χρονοκάψουλα, βιβλία, δίσκοι, διάφορα memorabilia από κινήματα τέχνης και αρχιτεκτονικής… Πίνεις το ποτό ή το κοκτέιλ σου ακούγοντας jazz αφρικάνικη, ευρωπαϊκή, ψυχεδελική, από soundrack, σπιντάτη, ακουστική. Μια ο ένας, μια ο άλλος, Ιznogood και ανιψιός βάζουν ένα βινύλιο να παίζει. Α.Σ.
Αγίας Ζώνης 28, Τ/211-42.52.269
Έπρεπε: στέκι από την πρώτη μέρα
Το Έπρεπε έγινε στέκι από την πρώτη στιγμή που άνοιξε. Τα ποτά επιμελείται ο Νικόλας Μοσχονάς (Three Donkeys, Τήνος), ο οποίος προτείνει κλασικά κοκτέιλ σε ενδιαφέρουσες παραλλαγές. Το Dry Martini είναι ελαφρώς καπνιστό, ενώ στο Daiquiri αξιοποιούνται υλικά που περισσεύουν στην κουζίνα – για παράδειγμα, μέχρι πρόσφατα ετοίμαζαν το σιρόπι του με ρόκα, δυόσμο και περγαμόντο. Με zero waste φιλοσοφία γίνεται και το σερβίρισμα των ποτών, σε προσεγμένα ποτήρια, με σωστό πάγο και χωρίς γαρνιτούρες. Τα κρασιά του καταλόγου είναι αποκλειστικά φυσικής οινοποίησης, από μικρούς Έλληνες παραγωγούς. Συνεργάζονται με τη μικροζυθοποιία Noctua για τις μπίρες τους. Την ίδια προσοχή δίνουν και στο φαγητό τους. Το μενού περιλαμβάνει ένα αρκετά φιλόδοξο bar food −άλλοτε περισσότερο, άλλοτε λιγότερο εύστοχο- που αλλάζει ανάλογα με την εποχή, οπότε θα βρείτε σίγουρα κάτι που θα τραβήξει την προσοχή σας. Μ.Π.
Αγίας Ζώνης 1, Κυψέλη, Τ/210-86.44.910
Το καφενείο Αλλιώς στην Κερκύρας
Η διακόσμηση είναι λιτή από άποψη. Τα χρώματα στις αποχρώσεις του καφέ και του μπεζ. Θυμίζει καφενείο, αλλά στην πιο επιμελημένη εκδοχή του. Στην ίδια φιλοσοφία κινείται και το μενού. Στην ανοιχτή κουζίνα του βρίσκεται η Μαρίνα Φαρασοπούλου. Οι ιδέες της βασίζονται στη λογική του καφενείου ή ενός συνοικιακού ταβερνείου, αλλά το πάει ένα βήμα παραπέρα. Ψάχνει πολύ τις πρώτες ύλες και μαγειρεύει πιάτα απλά, νόστιμα και κάπως νοσταλγικά. Μ.Π.
Κερκύρας 17-19, Κυψέλη, Τ/ 6955-113.063
Chri-Bri: Το κονγκολέζικο της Κυψέλης
Ένα μικροσκοπικό κονγκολέζικο μπαρ-εστιατόριο στην κεντρική πλατεία της Κυψέλης. Σκοτεινό, χωρίς παράθυρα – για καλύτερη ηχομόνωση, ώστε να μπορούν να κάνουν πάρτι και εκδηλώσεις–, έχει λίγα τραπεζάκια ντυμένα με παραδοσιακά αφρικανικά υφάσματα σε έντονα χρώματα, ενώ στους τοίχους κρέμονται κάδρα με εικόνες από την κονγκολέζικη καθημερινότητα. Ιδιοκτήτης του μαγαζιού είναι ο Κάλεν, ο οποίος έφτασε στην Ελλάδα το 1998, εποχή που ξεκίνησε ο δεύτερος πόλεμος του Κονγκό. Γεωπόνος στο επάγγελμα, δούλεψε αρκετά χρόνια στην Αθήνα, αλλά είχε πάντα την επιθυμία να ανοίξει κάτι δικό του. Ο κατάλογος περιλαμβάνει παραδοσιακά φαγητά και πιάτα μπάρμπεκιου που βρίσκει κανείς στα σπίτια και στα μπαρ του Κονγκό: από φούφου (αφρικανικό «ψωμί») και ποντού (μαγειρευτό από τη ρίζα του φυτού κασάβα), μέχρι μακέμπα (αφρικανικό μπάρμπεκιου) και ματαγιάμπου (ψάρι του γλυκού νερού σε σάλτσα). Κάποιες φορές έχουν και κατεψυγμένες προνύμφες από ένα βρώσιμο έντομο του Κονγκό. Μ.Π.
Πυθίας και Πύθωνος, Κυψέλη, Τ/6949-365.298
Black Hole: Craft μπίρες και βινύλια
Η Βίκυ και ο Θανάσης άνοιξαν αυτό το ιδιαίτερο tap room με έμπνευση από το Βερολίνο. Έζησαν αρκετά χρόνια εκεί και θέλησαν να φέρουν τη βερολινέζικη κουλτούρα στην Κυψέλη. Τα μαγαζιά που συνδυάζουν αλλιώτικα πράγματα, όπως το βίντεο κλαμπ με το μπαρ, το τατουατζίδικο με το λαϊβάδικο, το ψιλικατζίδικο με το κατάστημα μουσικών οργάνων. Εκείνοι αποφάσισαν να να συνδυάσουν το βινύλιο με τις craft μπίρες. Στο Black Hole βρίσκουμε ελληνικές και ευρωπαϊκές craft μπίρες που συνεχώς ανανεώνονται. Η σέρβικη Dogma, η ελληνική Κυρία Τούλα, η γνωστή Noctua και τα εισαγόμενα αναψυκτικά Club Mate είναι κάποιες από τις επιλογές. Η μικρή αλλά πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή δίσκων τους είναι κυρίως από την punk-rock σκηνή, αλλά βρίσκεις και all time classic άλμπουμ των Iggy Pop, David Bowie, Jimmy Hendrix, Nirvana, Guns ‘n’ Roses, Joy Division, ενώ δεν λείπουν και οι παραγωγές από την εγχώρια underground σκηνή. Μ.Π.
Κυψέλης 25, Τ/698-03-22-064
Mellem: Ποιοτικός καφές και κρασί στο ολοκαίνουριο στέκι της Κυψέλης
View this post on Instagram
Η πιο πρόσφατη άφιξη στη γειτονιά της Κυψέλης μετράει μόλις λίγες μέρες. Ένα παλιό γωνιακό μαγαζί της οδού Φεδριάδων μετατράπηκε σε ένα καλαίσθητο corner shop με πολλά από τα στοιχεία της παλαιότερης διακόσμησης. Η αισθητική είναι ρετρό και κάπως παλιακή αλλά με έναν τρόπο φρέσκο και ενδιαφέρον, όπως το έντονο μπορντό ταβάνι που κάνει όμορφη αντίθεση με το μωσαϊκό στο πάτωμα. Mellem σημαίνει «ανάμεσα» στα δανέζικα και ταιριάζει γάντι στο μαγαζί που βρίσκεται ανάμεσα στις χαρακτηριστικές κυψελιώτικες πολυκατοικίες και ομορφαίνει τη γειτονιά. Εδώ δίνουν έμφαση τόσο στον ποιοτικό καφέ όσο και στο κρασί. Σερβίρουν από το πρωί speciality χαρμάνια από την εταιρεία Cafeistas ενώ προς το απόγευμα κρασιά από μια ενδιαφέρουσα λίστα με έμφαση στον ελληνικό αμπελώνα. Τα προσεγμένα και νόστιμα σάντουιτς που φτιάχνουν με ψωμί από τον γειτονικό φούρνο Flake και τα γλυκά με την υπογραφή του pastry chef Παύλου Τσιολέκα συμπληρώνουν το μενού. M.Π.
Φεδριάδων 76, Τ/ 210-86.77.057
Τα νέα ραντεβού της Δημοτικής Αγοράς
Έχει γίνει ξανά σημείο συνάντησης η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης. Μαζεύει κόσμο διαφόρων ηλικιών, και από τη γειτονιά της κι από άλλα σημεία της Αθήνας. Υπό τη διαχείριση της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων πλέον, ανανεωμένη, δίνει πολλές αφορμές να βρεθείς κάτω από τη στέγη της. Μπαίνοντας από την είσοδο της Φωκίωνος συναντάς τη μικρή έκθεση «Δημοτική Αγορά Κυψέλης – Φωνές | Ιστορίες | Άνθρωποι» και μαζί της μια ικανή δόση της ιστορίας της Αγοράς, μέσα από παλιές φωτογραφίες αποκόμματα εφημερίδων και αντικείμενα. Και στη συνέχεια παίρνεις να χαζεύεις τα καταστήματα, 7 σταθερά και 2 σε pop-up, νέες επιχειρήσεις με ενδιαφέροντα concepts και περιβαλλοντική συνείδηση που όλα έχουν κάτι ιδιαίτερο να ανακαλύψεις, από τις ξύλινες κατασκευές, τα φυτά και τα οικολογικά διακοσμητικά του Hōkō στην Αστική Μέλισσα, που προάγει την αστική μελισσοκομία σε ταράτσες και πλατείες, στο shop με τα χειροποίητα κεραμεικά του Πηλός ή στα zero waste ενδύματα του Carrots. Στο ανανεωμένο αίθριο στήνεται κάθε Τετάρτη το Μποστάνι, η αγορά με φρέσκα και βιολογικά προϊόντα μικρών παραγωγών (14:30 – 19:00) και δίνονται κατά καιρούς πολλά ακόμη νόστιμα ραντεβού – το Σάββατο ας, πούμε 14/10, γνωστά bar restaurants και cocktail bars της Αθήνας παρουσιάζουν τα αγαπημένα τους κοκτέιλ. Αλλά υπάρχουν πολλά ακόμη που μπορείς να σημειώσεις στην ατζέντα σου, για κάθε ηλικία: δημιουργικά εργαστήρια για τα παιδιά, μουσικά events και πολλών λογιών workshops, από πλέξιμο με βελονάκι, σε ξυλουργική κι από εκεί σε σεμινάρια ψηφιακής ενδυνάμωσης για 60+, φωτογραφίας και όχι μόνο. Α.Σ.
Φωκίωνος Νέγρη 42