Mε προζύμι ή μαγιά; Πολύ μαστιχωτά και ινώδη ή αφράτα και μαλακά; Ανοιχτόχρωμα και λευκοψημένα ή με γυαλιστερή, σκούρα «κρούστα»; Οι σχολές του τσουρεκιού είναι διάφορες. Το σίγουρο είναι πως αυτό είναι το πιο λατρεμένο γλυκό του Πάσχα. Στους ακόλουθους φούρνους και ζαχαροπλαστεία βρίσκουμε τα τσουρέκια των ονείρων μας.
Εργαστήρι Δήμητρα Γουναρίδη
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το τσουρέκι αυτό είναι μια ολόκληρη πλεκτάνη από ίνες που μοσχοβολούν εμπειρία και καλό βούτυρο. Είναι το δημιούργημα της Δήμητρας και του Τάσου Γουναρίδη, που ήρθε πρόσφυγας με τη Μικρασιατική Καταστροφή από τη Σπάρτη Μικράς Ασίας στην Ελλάδα, κι άνοιξε με τη γυναίκα του το οικογενειακό εργαστήρι στη Νέα Ιωνία. Αυτό το τσουρέκι είναι μασηστερό, μοσχοβολά βούτυρο γάλακτος, μαστίχα και μαχλέπι, είναι στολισμένο με ψιλοκομμένο αμύγδαλο, κι εξακολουθεί να ζυμώνεται με την ίδια συνταγή από τα παιδιά του Τάσου και της Δήμητρας, και πλέον από τον εγγονό τους Ηλία. Το μυστικό τους είναι στο δυνατό αλεύρι, το επίμονο ζύμωμα για να κορδάρει, και κυρίως στην πονηρή προσθήκη του κεφίρ, το οποίο όχι μόνο προσθέτει γευστικό πλεονέκτημα, αλλά διαμορφώνει μια απαλή υφή και συνεισφέρει στη ζύμωση, καθώς περιέχει προβιοτικά. Μου αρέσει να το ζεσταίνω πριν το φάω μαζί με ένα ποτήρι γάλα. Ν.Μ.
Ευαγγελικής Σχολής 5, Νέα Ιωνία, Τ/210-27.12.548
Αφοί Ασημακόπουλοι
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το τσουρέκι του Ασημακόπουλου είναι εξαιρετικά μαστιχωτό, κι έχει τόσες ίνες που χρειάζεται να τραβήξει κανείς εκ διαμέτρου τις άκρες του για να κοπεί. Περιέχει αιγοπρόβειο βούτυρο και απέξω είναι κάπως λουστρινέ, πασπαλισμένο με αμυγδαλάκι, απλώς υπέροχο. Ν.Δ.
Χαριλάου Τρικούπη 82, Εξάρχεια, Τ/210-36.10.092
Saray
Ένας τόσος δα διάδρομος με προθήκες μπροστά, στο βάθος και στο πλάι. Αυτό είναι όλο και όλο το μαγαζί. Το οικογενειακό πολίτικο ζαχαροπλαστείο λειτουργεί στον Άγιο Νικόλαο από το 1968. Δεν το πιάνει το μάτι σου αλλά από τότε που δοκίμασα το τσουρέκι του δηλώνω φαν. Είναι αφράτο, απαλό, όχι πολύ γλυκό, με τα αρωματικά σε ωραία ισορροπία και λίγο αμύγδαλο φιλέ για στολίδι. Γ.Π.
Λευκωσίας 45, Άγιος Νικόλαος, Τ/210-86.13.489
Kora
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Σκουροψημένο εξωτερικά και πολύ γυαλιστερό (αποτέλεσμα επιδέξιας επάλειψης με αυγό), το τσουρέκι της Kora περιέχει προζύμι, όπως οι περισσότερες ζύμες τους, αλλά και μαγιά, και είναι αρκούντως μαστιχωτό στην υφή. Βάζουν ένα πολύ ταιριαστό μείγμα από μπαχαρικά και αρωματικά, όπως κανέλα, καρδάμωμο, μαχλέπι και ξύσμα πορτοκαλιού, που το διαφοροποιεί από τα πολίτικα τσουρέκια. Είναι σχετικά άγλυκο, ιδανικό για επαλείψεις αλλά και βουτιές σε ροφήματα με γάλα, καφέ ή κακάο. Πωλείται και μαζί με το πασχαλινό καλάθι της Kora, που φέτος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και μαρμελάδα από φρούτα του δάσους, πράσινες ελιές σε άλμη με λεμόνι, χειροποίητα κεριά από 100% μελισσοκέρι και σοκολατένια αυγά λευκής σοκολάτας με καραμελωμένα κομμάτια κρουασάν. Ν.Δ.
Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι, Τ/210-36.27.855
Δημητρίου
Αφράτο, καλοζυμωμένο, μαστιχωτό, και σχετικά άγλυκο, το πολίτικο τσουρέκι που φτιάχνει η Νένα Ισμυρνόγλου για τον Δημητρίου, με αρώματα από μαστίχα και μαχλέπι, είναι από τα αγαπημένα μου. Κλασική αξία, ισορροπημένο στα αρώματα, ζυμωμένο με εξαιρετικό βούτυρο και με το αμυγδαλάκι του επάνω. Επειδή είναι αρκετά άγλυκο, του πάει να το σερβίρουμε στο πρωινό με βούτυρο και μαρμελάδα. Να σας πω την αμαρτία μου εγώ το αλείφω με γιαούρτι και μέλι. Χ.Τ.
Γούναρη 35, Άνω Γλυφάδα, Τ/210-96.22.049/ Μεσογείων 188, Χολαργός, Τ/211-40.63.164 / Ζησιμοπούλου 93, Παλαιό Φάληρο, Τ/211-18.20.687 κ.α.
Nouvelle
Κλασικό πολίτικο βρίσκουμε και στο Nouvelle του Παλαιού Φαλήρου. Φτιάχνεται με μαγιά, περιέχει μαχλέπι και μαστίχα, πλάθεται σε κοτσίδα, είναι λευκοψημένο και πασπαλισμένο με φιλέ αμυγδάλου. Ν.Δ.
Λεωφ. Αμφιθέας 168, Παναγίτσα, Π. Φάληρο, Τ/210-98.33.096
Lido
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Μαστιχωτή και πιο χαλαρά πλεγμένη είναι η πλεξούδα του Lido. Το πολίτικο τσουρέκι της οικογένειας Πιπερίδη, αν και διαθέσιμο όλο τον χρόνο, γίνεται ανάρπαστο τις ημέρες των γιορτών. Είναι εξαιρετικά μαλακό, με το μαχλέπι να νικάει στο άρωμα τα άλλα συστατικά του. Ν.Δ.
Χρεμωνίδου 35, Παγκράτι, Τ/210-75.16.898
Rio
Στο Rio, το πολίτικο ζαχαροπλαστείο που λειτουργεί τα τελευταία 40 χρόνια στο Παλαιό Φάληρο, ακολουθούν ακόμα τις παλιές συνταγές και φτιάχνουν τα γλυκά τους με καλά, αγνά υλικά. Μαλακό σαν χάδι, με κομψά, ελαφριά αρώματα, το τσουρέκι τους είναι από τα αγαπημένα μου. Γ.Π.
Πρωτέως 4 και Μουσών, Π. Φάληρο, T/210-98.31.892
Σέκκας
Ο πειραιώτικος φούρνος Σέκκας διαθέτει ένα σφιχτό τσουρέκι προζυμιού (βάζουν και μαγιά). Είναι πολίτικη συνταγή με αιγοπρόβειο βούτυρο, μαχλέπι, κακουλέ, βανίλια και πορτοκάλι, που πλάθουν σε μεγάλη πλεξούδα και ψήνουν στον ξυλόφουρνό τους μέχρι να πάρει καστανό χρώμα. Ν.Δ.
Παλαμηδίου 62, Πειραιάς, Τ/210-49.13.347
Ρεμούνδος
Στον φούρνο του Ρεμούνδου στην Κυψέλη οι μαστιχωτές πλεξούδες τους ζυγίζουν περίπου 500 γρ., είναι διαθέσιμες όλο τον χρόνο και ζυμώνονται με καλό αγελαδινό βούτυρο. Αρωματίζονται με μαχλέπι και μαστίχα, ενώ η σύνθεσή τους είναι πιο κυψελωτή και λιγότερο ινώδης λόγω της μαγιάς. Ν.Δ.
Κυψέλης 37, Κυψέλη, Τ/ 210-82.15.808
Sweet Alchemy by Stelios Parliaros
Τα τσουρέκια στο Sweet Alchemy by Stelios Parliaros είναι τα κλασικά πολίτικα με μαχλέπι και μαστίχα, έχουν όμως και κολόμπες (colomba di Pasqua είναι ένα ιταλικό γλυκό πασχαλινό ψωμί), οι οποίες περιέχουν μπόλικο πορτοκάλι και σταφίδα. Είναι φουλ αρωματικές, με ζύμη μαλακή και αφράτη. Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι ψήνονται μέσα σε ειδικές φόρμες σε σχήμα περιστεριού, που συμβολίζει το Άγιο Πνεύμα. Χ.Τ.
Ηροδότου 24, Κολωνάκι, Τ/210-72.40.205
Rita’s Cookies
Πολύ λεπτές ίνες έχουν τα τσουρέκια της Ρίτας Αμιραλιάν του Rita’s Cookies. Περιέχουν καλό γαλλικό βούτυρο, πλάθονται σε σφιχτοδεμένες πλεξούδες (καμιά φορά βρίσκουμε και πλεκτή κουλούρα), μοσχοβολάνε μαστίχα και πασπαλίζονται με φιλέ αμυγδάλου. Είναι σχετικά άγλυκα και ολόλευκα στο εσωτερικό τους. Ν.Δ.
Δομοκού 40, Πειραιάς, Τ/210-49.12.323
Maxim
Γλυκούτσικο και πολύ μαλακό, το τσουρέκι από το Maxim έχει συνεκτική ζύμη, είναι ευμέγεθες και στην επιφάνειά του σχηματίζονται σχισμές από το ιδανικό φούσκωμα και το ψήσιμο. Ν.Δ.
Τσακίρογλου 23, πλ. Βασιλέως Γεωργίου Β΄, Νέα Σμύρνη, T/210-93.24.603
Βάρσος
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Εδώ δεν φτιάχνουν το παραδοσιακό πολίτικο τσουρέκι. Το τσουρέκι του Βάρσου είναι μπριοσένο και βουτυράτο, χωρίς τα κλασικά αρώματα από μαστίχα και μαχλέπι, με φρέσκα αυγά, γάλα, ξύσμα πορτοκαλιού και πρώτης ποιότητας βούτυρο. Με την ίδια συνταγή από το 1892. Γ.Π.
Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, T/210-80.12.472
Dimitris Economides
Ωραίο πολίτικο τσουρέκι, κλασικό, με μυρωδάτο βούτυρο AOP Νορμανδίας, με αρώματα από μαχλέπι, μαστίχα και πορτοκάλι ετοιμάζει ο Δημήτρης Οικονομίδης στην πατισερί του στο Ψυχικό. Γ.Π.
Λεωφ. Κηφισίας 340, Νέο Ψυχικό, Τ/210-67.55.000
Α λα γκρεκ
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Παραδοσιακό κρητικό τσουρέκι, που το λένε «γαλατερό», ζυμωμένο με προζύμι φτιάχνουν στο Α λα γκρεκ του Χαλανδρίου. Χρησιμοποιούν φρέσκο αγελαδινό βούτυρο και γλυκά μπαχαρικά. Το γαλατερό τους έχει σφιχτή σύνθεση, είναι σχετικά γλυκούτσικο και ιδιαίτερα μυρωδάτο. Είναι διαθέσιμο σε δύο μεγέθη. Ρίξτε μια ματιά και στα καταπληκτικά babka τους με πραλινα φουντουκιού ή κρέμα ταχίνι με μαύρη ζάχαρη και κανέλα. Ν.Δ.
Αγ. Παρασκευής 65, Χαλάνδρι, Τ/211-01.22.071
Pavlov’s Lab
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Πολύ μαλακό, καλοσχηματισμένο και αφράτο είναι αυτό από το Pavlov’s Lab. Η ξανθόχρυση πλεξούδα φτιάχνεται με μαγιά και προζύμι, έχει μπόλικο βούτυρο, δεν είναι πολύ γλυκό και κρατάει μέρες. Ν.Δ.
Πατρ. Γρηγορίου Ε΄15, Νέα Ερυθραία, Τ/211-01.24.691
Baklavas (πρώην Karaköy Güllüoglu)
Κλασικό όσο δεν παίρνει. Αυτό παίρνω το Πάσχα στη βαφτιστήρα μου. Η συνταγή είναι ίδια τόσα χρόνια, από την εποχή που το κατάστημα ήταν franchise του διάσημου τουρκικού ζαχαροπλαστείου Güllüoglu. X.T.
Αγ. Αλεξάνδρου 5, Π. Φάληρο, Τ/210-98.40.733 / Νίκης 10, Σύνταγμα, Τ/210-32.13.959