Υλικά
Τεμάχια: για 1 μεγάλο τσουρέκι
Για την επικάλυψη
Διαδικασία
- Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το μισό γάλα με τη φρέσκια μαγιά (θρυμματισμένη) και 150 γρ. από το αλεύρι. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε το μείγμα για 1 ώρα σε ζεστό μέρος, για να φουσκώσει.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε άλλα 150 γρ. από το αλεύρι, τη ζάχαρη, το υπόλοιπο γάλα και 120 γρ. από το βούτυρο.
- Ζυμώνουμε μέχρι να αναμειχθούν, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για άλλη 1 1⁄2 ώρα, μέχρι να φουσκώσει.
- Αφαιρούμε τη μεμβράνη, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε με το χέρι ή στο μίξερ με τον γάντζο μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη, ελαφρώς κολλώδης.
- Καλύπτουμε με λαδόκολλα ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκ. ή μια φόρμα ψησίματος σε σχήμα περιστεριού, ή άλλου που μας αρέσει, και αδειάζουμε μέσα τη ζύμη.
- Τη στρώνουμε ομοιόμορφα, την καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 3 ώρες, μέχρι να ξαναφουσκώσει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα ασπράδια μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν μια απαλή μαρέγκα.
- Προσθέτουμε την πούδρα αμυγδάλου και τη ζάχαρη άχνη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αναμειχθούν.
- Αλείφουμε γενναιόδωρα με το μείγμα την επιφάνεια του τσουρεκιού και στολίζουμε με τα ολόκληρα αμύγδαλα και τη διακοσμητική ζάχαρη.
- Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 40 λεπτά, μέχρι να γίνει το τσουρέκι.
- Τρυπάμε με ένα μαχαιράκι για να ελέγξουμε και, αν βγει στεγνό, το Colomba είναι έτοιμο. Αν όχι, ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 156.