ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤσουρέκι με ζαχαρωμένα φρούταΤσουρέκι με ζαχαρωμένα φρούτα

«Είναι το λαμπριάτικο τσουρέκι των Ιταλών, κατάγεται από το Μιλάνο, αλλά είναι πολύ δημοφιλές όχι μόνο στη βόρεια, αλλά και σε ολόκληρη την Ιταλία. Το φτιάχνουν σε μια φόρμα που έχει σχήμα περιστεριού και συμβολίζει το Άγιο Πνεύμα. Δεν είναι απαραίτητη για τη συνταγή, την αναφέρουμε για την ιστορία. Το Colomba (=περιστέρι) di Pasqua απαιτεί μια χρονοβόρα διαδικασία στην παρασκευή του, γιατί έχει πολλά στάδια φουσκώματος, αλλά αξίζει τον κόπο. Θα το λατρέψετε, γιατί είναι ένα βαθιά νόστιμο και αρωματικό πασχαλινό γλύκισμα». Β.Ν.

30' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
5 ώρες και 30' αναμονή
Σύνολο: 7 ώρες

Υλικά

Τεμάχια: για 1 μεγάλο τσουρέκι

Για την επικάλυψη

Διαδικασία

  1. Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το μισό γάλα με τη φρέσκια μαγιά (θρυμματισμένη) και 150 γρ. από το αλεύρι. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε το μείγμα για 1 ώρα σε ζεστό μέρος, για να φουσκώσει.
  2. Στη συνέχεια προσθέτουμε άλλα 150 γρ. από το αλεύρι, τη ζάχαρη, το υπόλοιπο γάλα και 120 γρ. από το βούτυρο.
  3. Ζυμώνουμε μέχρι να αναμειχθούν, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για άλλη 1 1⁄2 ώρα, μέχρι να φουσκώσει.
  4. Αφαιρούμε τη μεμβράνη, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε με το χέρι ή στο μίξερ με τον γάντζο μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη, ελαφρώς κολλώδης.
  5. Καλύπτουμε με λαδόκολλα ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκ. ή μια φόρμα ψησίματος σε σχήμα περιστεριού, ή άλλου που μας αρέσει, και αδειάζουμε μέσα τη ζύμη.
  6. Τη στρώνουμε ομοιόμορφα, την καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 3 ώρες, μέχρι να ξαναφουσκώσει.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  8. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα ασπράδια μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν μια απαλή μαρέγκα.
  9. Προσθέτουμε την πούδρα αμυγδάλου και τη ζάχαρη άχνη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αναμειχθούν.
  10. Αλείφουμε γενναιόδωρα με το μείγμα την επιφάνεια του τσουρεκιού και στολίζουμε με τα ολόκληρα αμύγδαλα και τη διακοσμητική ζάχαρη.
  11. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 40 λεπτά, μέχρι να γίνει το τσουρέκι.
  12. Τρυπάμε με ένα μαχαιράκι για να ελέγξουμε και, αν βγει στεγνό, το Colomba είναι έτοιμο. Αν όχι, ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 156.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών