ΒΡΑΒΕΙΑ 2022

Οι σπουδαίοι τεχνίτες του φύλλου και οι πίτες της γιαγιάς Δήμητρας Γουναρίδη

Φυλλαδόροι για πάνω από 70 χρόνια, η οικογένεια Γουναρίδη είναι εξπέρ στην παρασκευή του φύλλου ματσόβεργας και ειδήμονες στις πίτες. Δεν είναι τυχαίο που φέτος τιμήθηκαν στα 15α Βραβεία Ποιότητας του Γαστρονόμου με το βραβείο παραγωγής φύλλου και πίτας.

12.01.2023| Updated: 20.01.2023
Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος
Οι σπουδαίοι τεχνίτες του φύλλου και οι πίτες της γιαγιάς Δήμητρας Γουναρίδη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ15α Βραβεία Ποιότητας: Ο Γαστρονόμος τιμά τους Μικρασιάτες15α Βραβεία Ποιότητας: Ο Γαστρονόμος τιμά τους Μικρασιάτες Αξιοποιώντας τις παραδοσιακές, οικογενειακές συνταγές που έφερε η οικογένεια από τη Μικρά Ασία, το εργαστήριο φύλλου και πίτας «Δήμητρα Γουναρίδη» έχει καταφέρει να γίνει σημείο αναφοράς στη Νέα Ιωνία, διατηρώντας δεκαετίες τώρα σταθερή πελατεία και επιμένοντας στη χρήση ποιοτικών πρώτων υλών. Ειδικά τις ξεροψημένες, τραγανές τηγανητές πίτες τους τις ξεχωρίζουμε με κλειστά μάτια, ύστερα από τις δεκάδες φορές που τις έχουμε δοκιμάσει ακόμα και σε τυφλές γευστικές δοκιμές.

Εργαστήριο «Δήμητρα Γουναρίδη»
Το εργαστήριο βρίσκεται στην προσφυγική γειτονιά της Νέας Ιωνίας
Εργαστήριο «Δήμητρα Γουναρίδη»
Το μυστικό της νοστιμιάς τους είναι τα καλά υλικά
Εργαστήριο «Δήμητρα Γουναρίδη»
Κάθε πράγμα στον καιρό του. Όταν βγαίνουν χόρτα, κάνουν χορτόπιτες.

Το περίτεχνο φύλλο ματσόβεργας που βγαίνει καθημερινά διάφανο και φίνο σαν μεταξωτό σεντόνι, όπως επίσης και τις ζύμες κουρού, κανταϊφιού και πίτσας και τα φύλλα σφολιάτας, με αληθινό αγελαδινό βούτυρο Βρετάνης, τα χρησιμοποιούν και τα προτείνουν ένθερμα πολλοί διακεκριμένοι σεφ, ανάμεσα στους οποίους και η δική μας Νένα Ισμυρνόγλου.

Εργαστήριο «Δήμητρα Γουναρίδη»
Τα περίτεχνα χειροποίητα φύλλα και οι φανταστικές τηγανητές πίτες είναι τα πιο ευπώλητα του μικρού εργαστηρίου
Ο Ηλίας Γουναρίδης συνεχίζει το έργο των παππούδων του 78 χρόνια μετά

Η ιστορία της οικογενειακής επιχείρησης ξεκινά επίσημα το 1945 από τον Τάσο Γουναρίδη, πρόσφυγα από τη Σπάρτη Μικράς Ασίας. Ο περιπετειώδης ερχομός του οκτάχρονου Τάσου στη Νέα Ιωνία ξεκίνησε το ’22, όταν μαζί με τη μάνα του Ευλαμπία και τις δύο αδερφές του έφτασαν από τη Σπάρτη στην Αττάλεια και με καράβι στον Πειραιά, μόνο με τα ρούχα τους, μερικές εικόνες και ένα πουγκί χρυσαφικά. Ο Τάσος έγινε κουλουράς για να τα βγάλουν πέρα κι αργότερα έπιασε δουλειά στο ιστορικό ζαχαροπλαστείο του Τσίτα.

Η γιαγιά Δήμητρα Γουναρίδη μαζί με τον παππού Τάσο έστησαν το ’45 το μικρό εργαστήρι τους στη Νέα Ιωνία / φωτογραφία αρχείου

Ο Γιώργος Γουναρίδης, γιος του Τάσου και της Δήμητρας, είναι φυλλαδόρος από κούνια / φωτογραφία αρχείου

Η Δήμητρα Γουναρίδη επί το έργον / φωτογραφία αρχείου
Η Δήμητρα Γουναρίδη έμαθε τις μικρασιατικές συνταγές της πεθεράς της και τις τελειοποίησε / φωτογραφία αρχείου

Ήταν ικανός και πρόκοψε. Άνοιξε ένα υποτυπώδες εργαστήρι, στο υπόγειο του προσφυγικού σπιτιού τους, και με λίγες οκάδες αλεύρι μόχθησε, αλλά τα κατάφερε. Στήριγμά του η γυναίκα του Δήμητρα, η οποία έμαθε τις μικρασιατικές συνταγές της πεθεράς της, τελειοποίησε τις πίτες, έφτιαχνε κουρκουμπίνια και τουλουμπάκια, κι εκείνος, άριστος τεχνίτης, έκανε τα φύλλα ματσόβεργας (Βηρυτού), ξακουστά σε όλη τη χώρα. Έστελναν παραγγελίες στα Γιάννενα, στην Κέρκυρα, στην Πάτρα και στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της Αττικής, όπως στο Ρωσσικόν και στον Ασημακόπουλο.

Εργαστήριο «Δήμητρα Γουναρίδη»
Ένα από τα ελάχιστα εργαστήρια φύλλου στην Αθήνα που ανοίγουν φύλλο σφολιάτας με αληθινό βούτυρο πρώτης τάξης

Εργαστήριο «Δήμητρα Γουναρίδη»

«Αυτό το βραβείο ανήκει δικαιωματικά στον πατέρα μου που με πολλή δουλειά κράτησε ζωντανή τη μικρασιατική παράδοση των προγόνων μας» είπε στην εκδήλωση των Βραβείων Ποιότητας ο Ηλίας Γουναρίδης, για τον πατέρα του Γιώργο

Τα φετινά βραβεία απονεμήθηκαν στις 4/12, στην Αγορά Μοδιάνο, στη Θεσσαλονίκη, που άνοιξε τις πόρτες της ειδικά για τον «Γαστρονόμο» μια μέρα πριν τα εγκαίνιά της / φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

Ο Ηλίας Γουναρίδης παρέλαβε το βραβείο εκ μέρους του εργαστηρίου και της οικογένειας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ15α Βραβεία ποιότητας «Γαστρονόμου»15α Βραβεία Ποιότητας «Γαστρονόμου»: Ένα ευχαριστώ στους Μικρασιάτες Τα παιδιά τους, Γιώργος, Θανάσης και Δαμιανός, μεγάλωσαν μέσα στο μαγαζί που δεν έκλεινε ποτέ, έφτιαχναν φύλλο κανταΐφι στα διαλείμματα του σχολείου κι όταν ήρθε η ώρα, έπιασαν κι αυτοί τους πλάστες. Ο Γιώργος μαζί με τη γυναίκα του, Μάτα, συνέχισαν την επιχείρηση των γονιών τους και εδώ και λίγα χρόνια ανέλαβε τα ηνία η τρίτη γενιά, ο γιος τους Ηλίας Γουναρίδης. Με πίστη στη βασική αρχή, που είναι η εξαιρετική πρώτη ύλη, παράγει χειροποίητα τα παραδοσιακά ισλί κεντημένα ένα ένα με το τσιμπιδάκι, τα μαστιχωτά τσουρέκια, τα φανταστικά σμυρναίικα κουλούρια, που έχουν μόνο χυμό και πούλπα από πορτοκάλι.

Εργαστήριο «Δήμητρα Γουναρίδη»
Τα τηγάνια δουλεύουν όλη μέρα. Μόλις ξεπουλήσουν τη μια τηγανιά, βάζουν μπρος την επόμενη

Εργαστήριο «Δήμητρα Γουναρίδη»

Εργαστήριο «Δήμητρα Γουναρίδη»

Εργαστήριο «Δήμητρα Γουναρίδη»
Ο Ηλίας Γουναρίδης, τρίτης γενιάς φυλλαδόρος, μαζί με τους γονείς του Μάτα και Γιώργο, μπορούν να καμαρώνουν ελεύθερα, ότι φτιάχνουν τις ωραιότερες πίτες των Αθηνών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΘεσσαλονίκη: Η πρώτη βόλτα μας στη νέα Αγορά ΜοδιάνοΘεσσαλονίκη: Η πρώτη βόλτα μας στη νέα Αγορά Μοδιάνο Όση ώρα ήμουν εκεί, μέτρησα πέντε τηγανιές από τις διάσημες τρίγωνες πίτες τους να βγαίνουν και να εξαφανίζονται καυτές από τους πρωινούς πελάτες. Παστουρμαδόπιτες, κιμαδόπιτες, τυρόπιτες, μανιταρόπιτες, συννεφένιες κι αλάδωτες, με τραγανό φύλλο, γεμισμένες με διαλεχτά υλικά, όπως εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ΠΟΠ κασέρι και φέτα. «Οι γεμίσεις του Ηλία είναι πολύ καλύτερες από τις δικές μου», λέει καμαρώνοντας ο πατέρας του. Τα ταψάκια με τα σου μπουρέι (su böreï: πίτες με βραστό φύλλο), τις πίτες Καισαρείας και τα σπέσιαλ σιροπιαστά, όπως το σαραϊλί, που πωλούνται είτε ψημένα είτε ωμά, για να τα ψήσει ο πελάτης στο σπίτι του, γίνονται καθημερινά ανάρπαστα.

Ευαγγελικής Σχολής 5, Νέα Ιωνία, Τ/210-27.12.548

Δείτε εδώ το βίντεο από τη βράβευση του Εργαστηρίου Δήμητρα Γουναρίδη:

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 201.

Βραβεία 2023

Βραβεία 2021

Βραβεία 2020

Βραβεία 2019

Εξερευνήστε τα βραβεία

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών