ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣBabka με καρύδια, σταφίδες και κανέλαBabka με καρύδια, σταφίδες και κανέλα

Το babka, το εβραϊκο γεμιστό τσουρέκι, έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Το έχουμε δει με διάφορες γεμίσεις, π.χ. βούτυρο και κανέλα, μήλο, μαρμελάδα, ακόμα και κολοκύθα, αυτή όμως που προτιμούν οι περισσότεροι είναι το άλειμμα πραλίνας ή η σοκολάτα. Εμείς πάμε με τη δεύτερη επιλογή και φτιάχνουμε μια κρέμα από βούτυρο, λιωμένη σοκολάτα και κακάο, που είναι πιο ισορροπημένη και λιγότερο γλυκερή.

Babka
50' προετοιμασία
35' ψήσιμο
2 ώρες και 30' αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 55'

Υλικά

Μερίδες: 10

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Για το σιρόπι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το babka, ξεκινάμε με τη ζύμη.
  2. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή και ελαστική, που δεν κολλάει στα τοιχώματα. Εναλλακτικά, ζυμώνουμε με τα χέρια μέσα σε μια μεγάλη λεκάνη.
  3. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σε σχετικά ζεστό σημείο του σπιτιού για 1 1⁄2 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί.

Γέμιση

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μαλακωμένο βούτυρο, το κακάο, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη λιωμένη σοκολάτα.

Συναρμολόγηση

  1. Μεταφέρουμε τη ζύμη πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, την πλάθουμε ελαφρώς και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε παραλληλόγραμμο φύλλο με διαστάσεις περίπου 35 x 50 εκ. και πάχος περίπου 0,5 εκ.
  2. Με ένα κουτάλι απλώνουμε το μείγμα της γέμισης σε όλη την επιφάνεια της ζύμης, αφήνοντας ένα μικρό περιθώριο γύρω γύρω.
  3. Ανασηκώνοντας το φύλλο της ζύμης από τη μία μεγάλη πλευρά του, το τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό. Γυρνάμε το ρολό ώστε η ένωση να πάει από κάτω και με ένα κοφτερό μαχαίρι το κόβουμε κατά μήκος στα δύο, έτσι ώστε να αποκαλυφθούν οι δίπλες στο εσωτερικό του.
  4. Ξαπλώνουμε τα δύο μέρη για να φαίνονται οι δίπλες, κόβουμε τις άκρες τους για να τις ισιώσουμε και τα πλέκουμε μεταξύ τους σε πλεξούδα. Έπειτα ενώνουμε τις δύο άκρες της πλεξούδας φτιάχνοντας ένα στεφάνι.
  5. Μεταφέρουμε το στεφάνι σε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 23- 25 εκ., στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Το σκεπάζουμε χαλαρά με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 1 ώρα, να φουσκώσει.

Σιρόπι

  1. Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε τη ζάχαρη και το νερό για 5-6 λεπτά από το σημείο βρασμού. Αφήνουμε το σιρόπι να χλιαρύνει.

Ψήσιμο

  1. Αλείφουμε το babka με το χτυπημένο αυγό και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα.
  2. Μόλις το βγάλουμε, το αλείφουμε με το ζεστό σιρόπι (το χρησιμοποιούμε όλο). Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Σοκολάτα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών