Το πιο γιορτινό απ’ όλα τα λαχανικά μας δίνει αμέτρητες επιλογές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Πίτες, τάρτες, βελούδινες σούπες και ριζότι είναι μερικοί μόνο από τους τρόπους που μπορούμε να αξιοποιήσουμε την κολοκύθα. Μια μεγάλη, γεμιστή κολοκύθα μπορεί να γίνει μάλιστα και το «κεντρικό θέμα» του εορταστικού τραπεζιού –νόστιμο όσο και εντυπωσιακό (και εν δυνάμει χορτοφαγικό)– ενώ η ήπια, φινετσάτη γλύκα της την κάνει ιδανική τόσο για αλμυρές όσο και γλυκές παρασκευές. Κολοκυθόσουπα με κρέμα μοσχοκάρυδου ή με τζίντζερ και πορτοκάλι; Ταμπουράς ή γκαλέτ με κολοκύθα και μπέικον; Ριζότο, πουρές ή σουφλέ; Κολοκύθα γεμιστή με κιμά ή μήπως με κατσικίσια τυριά, σταφίδες και καρύδια; Αν έχουμε κολοκύθα στην κουζίνα, έχουμε και τη λύση για το χριστουγεννιάτικο δείπνο.

Κολοκύθα γεμιστή με κιμά και ρύζι Ριζότο με ψητή κολοκύθα και μυρώνια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣκόκορας κρασάτοςΤα κρασάτα: 21 μεθυσμένες συνταγές με βαθιά νοστιμιά

Συμβουλές για την κολοκύθα

  • Κατά την αγορά προσέχουμε η κολοκύθα να είναι σκληρή, με επιδερμίδα τσιτωμένη, χωρίς πληγές και σκασίματα, και με το κοτσάνι ακέραιο (αν έχει αφαιρεθεί, μπορεί να προσβληθεί από μύκητες).
  • Για να καθαρίσουμε την κολοκύθα παίρνουμε ένα μεγάλο μαχαίρι και, με φορά από κοτσάνι σε ομφαλό, την κόβουμε στη μέση. Με ένα κουτάλι καθαρίζουμε το εσωτερικό της από ίνες και σπόρια, και την κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια, για να διευκολύνουμε το ξεφλούδισμά τους.
  • Καθαρισμένη και κομμένη, τυλιγμένη σε μεμβράνη, η κολοκύθα αντέχει στην ψύξη για μερικές ημέρες. Επίσης, τριμμένη σε σακουλάκι τροφίμων διατηρείται στην κατάψυξη τουλάχιστον ένα μήνα. Άκοπη, μπορεί να διατηρηθεί σε σκοτεινό και ξηρό περιβάλλον όλο το χειμώνα, ίσως και ένα χρόνο.
  • Μπορούμε να αρωματίσουμε την κολοκύθα με μεσογειακά μυρωδικά ή να της δώσουμε ανατολίτικη χροιά με διάφορα μπαχαρικά. Ταιριάζει τέλεια με δυόσμο, ρίγανη, δεντρολίβανο, θυμάρι, μαϊντανό και φασκόμηλο αλλά συνδυάζεται ωραίο και με κανέλα, γαρίφαλο, μπαχάρι και μοσχοκάρυδο. Καλό είναι να έχουμε στο νου μας πως τα μπαχαρικά τονίζουν τον γλυκό της χαρακτήρα, οπότε, αν πρόκειται για φαγητό, θα χρειαστεί να κοντράρουμε με δυνατά υλικά (σκόρδο, χυμό λεμονιού, ξίδι, πελτέ).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚουραμπιέδες: 20 χριστουγεννιάτικες συνταγές για να διαλέξετεΚουραμπιέδες: 20 χριστουγεννιάτικες συνταγές για να διαλέξετε

Δείτε εδώ 33 συνταγές με κολοκύθα:

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκύθα

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών