Το πιο αγαπημένο μας γιορτινό μπισκότο είναι ο κουραμπιές (kurabiye= μπισκότο στα τούρκικα) και όπως κάθε τι ωραίο την πατρότητα του την διεκδικούν πολλοί: Ελλάδα, Τουρκία, Λίβανος, Περσία, και όλες οι βαλκανικές χώρες. H υπόλοιπη Eυρώπη θεωρεί ότι είναι τα δικά της shortbread πασπαλισμένα με άχνη. Ακόμα και οι ισπανόφωνες χώρες έχουν κουραμπιέδες, τους ονομάζουν polvorón, τους προσφέρουν και αυτοί τα Χριστούγεννα και γίνονται όπως και οι δικοί μας με αλεύρι, ζάχαρη άχνη, αμύγδαλα και αντί για βούτυρο βάζουν λαρδί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΖάχαρη άχνη, η μόνη πούδρα που χρειαζόμαστε στις γιορτέςΖάχαρη άχνη, η μόνη πούδρα που χρειαζόμαστε στις γιορτέςΓια εμάς ο κουραμπιές είναι ένα μπισκότο βουτύρου που εμπλουτίζεται με αμύγδαλα και καλύπτεται με ζάχαρη άχνη και έχει συνδέσει για πάντα το όνομά του με τα Χριστούγεννα. Επομένως, είναι σημαντικό το βούτυρο που θα διαλέξουμε να είναι άριστης ποιότητας και οπωσδήποτε να είναι βούτυρο γάλακτος (αυτό που πωλείται σε βάζο). Πρόκειται για 100% καθαρό λίπος, ενώ το φρέσκο βούτυρο (αυτό που έχει στερεή μορφή και είναι τυλιγμένο στο χαρτί) έχει 82% λίπος και το υπόλοιπο μέρος του είναι νερό και στερεά γάλακτος. Το βούτυρο γάλακτος μάς δίνει πιο αφράτες ζύμες, με έντονα γαλατένια αρώματα. Παράγεται συνήθως από αιγοπρόβειο γάλα, αλλά υπάρχουν και από αγελαδινό.  Φυσικά, μπορεί κάποιος να φτιάξει κουραμπιέδες και με άλλο βούτυρο. Ωραίοι κουραμπιέδες βγαίνουν και με το αρωματικό βούτυρο Κερκύρας.

Κουραμπιέδες με ζελεδάκια ή μπιλίτσες σοκολάτας
Φωτογραφία: Πέτρος Αδριανόπουλος

Φωτογραφία: Πέτρος Αδριανόπουλος
Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

7 μυστικά για λευκούς, αφράτους κουραμπιέδες που λιώνουν στο στόμα

  1. Όσο πιο αφράτο γίνεται το μείγμα του βουτύρου, τόσο πιο αφράτος θα γίνει και ο κουραμπιές. Για αυτό χτυπάμε δυνατά και για αρκετή ώρα το βούτυρο με τη ζάχαρη.
  2. Μόλις όμως προσθέσουμε το αλεύρι, πρέπει το χτύπημα να γίνεται αργά, σε χαμηλή ταχύτητα, για να μην καταστραφεί η αφράτη υφή που έχει αποκτήσει το μείγμα.
  3. Για λευκούς και εύθρυπτους κουραμπιέδες πρέπει το ψήσιμο να γίνεται λίγη ώρα και σε χαμηλή θερμοκρασία ώστε να μην αποκτήσουν τραχιά και σκληρή υφή και να μην πάρουν καφέ χρώμα. Επειδή κάθε φούρνος είναι διαφορετικός, ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία αναλόγως του πόσο δυνατά ψήνει ο δικός μας. Ιδανικά ψήνουμε γύρω στους 170°C, για περίπου 20-30 λεπτά, ανάλογα βέβαια και με το μέγεθος των κουραμπιέδων.
  4. Απαραίτητο είναι να ζαχαρωθούν όταν είναι κρύοι, γιατί, αν είναι ζεστοί, η πρώτη στρώση ζάχαρης λασπώνει και δημιουργεί ένα χοντρό υπόστρωμα που δεν είναι ευχάριστο όταν το τρώμε.
  5. Για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα νοτίσουν οι κουραμπιέδες, μπορούμε να ρίξουμε επιπλέον κορν φλάουρ (περίπου 1 κουταλιά) στην άχνη που χρησιμοποιούμε στο πασπάλισμα.
  6. Αν θέλουμε να αρωματίσουμε τους κουραμπιέδες με ανθόνερο ή ροδόνερο, τους ραντίζουμε μόλις τους βγάλουμε από το φούρνο. Αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τους αχνίζουμε.
  7. Σκεπάζουμε καλά την πιατέλα γιατί οι κουραμπιέδες απορροφούν εύκολα υγρασία και μπορεί να χάσουν την τραγανή υφή τους.

Δείτε εδώ 20 συνταγές για κουραμπιέδες:

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Βούτυρο

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών