1 ώρα
προετοιμασία
30' ψήσιμο
30'
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες
Υλικά
Κομμάτια: για περίπου 60 κομμάτιαΓια τη ζύμη
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Γέμιση
- Για να φτιάξουμε γεμιστούς κουραμπιέδες, αρχικά απλώνουμε τα αμύγδαλα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 160°C για 10 λεπτά, ανακατεύοντας μια δυο φορές.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα ψιλοκοπανίζουμε.
- Προσθέτουμε τα κανελογαρίφαλα και ανακατεύουμε.
Ζύμη
- Χτυπάμε στο μίξερ τη μαργαρίνη με την κρυσταλλική ζάχαρη, το λάδι και το αυγό, μέχρι να φτιάξουμε ένα λείο μείγμα.
- Προσθέτουμε στο μείγμα το ροδόνερο και το μπέικιν πάουντερ διαλυμένο στο ποτό και χτυπάμε για λίγο ακόμα.
- Ρίχνουμε και το αλεύρι και ζυμώνουμε ελαφρά με τον γάντζο, μέχρι απλώς να ενωθεί με τα υλικά, χωρίς να το παρακάνουμε.
- Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης βάρους 20 γρ. και πλάθουμε σε μπαλίτσες.
- Πιέζουμε στις παλάμες μας τις μπαλίτσες για να γίνουν επίπεδοι δίσκοι.
- Βάζουμε στο κέντρο 1 κουτ. γλυκού γέμιση.
- Ενώνουμε τις δύο πλευρές του δίσκου ώστε να καλύψουμε τη γέμιση και πλάθουμε προσεκτικά σε στρογγυλούς ή οβάλ μικρούς κουραμπιέδες.
- Τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, πιέζοντας απαλά από πάνω να γίνουν λίγο πλακέ.
- Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 160-170°C για περίπου 20 λεπτά, μέχρι οι κουραμπιέδες να αποκτήσουν ένα ελαφρύ ρόδινο χρώμα.
- Ξεφουρνίζουμε τους κουραμπιέδες και τους αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά να γίνουν χλιαροί και τους «τυλίγουμε» στην άχνη.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 51.