ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠαραδοσιακοί κουραμπιέδες της γιαγιάςΠαραδοσιακοί κουραμπιέδες της γιαγιάς
1 ώρα προετοιμασία
30' ψήσιμο
30' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Κομμάτια: για περίπου 60 κομμάτια

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Γέμιση

  1. Για να φτιάξουμε γεμιστούς κουραμπιέδες, αρχικά απλώνουμε τα αμύγδαλα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 160°C για 10 λεπτά, ανακατεύοντας μια δυο φορές.
  2. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα ψιλοκοπανίζουμε.
  3. Προσθέτουμε τα κανελογαρίφαλα και ανακατεύουμε.

Ζύμη

  1. Χτυπάμε στο μίξερ τη μαργαρίνη με την κρυσταλλική ζάχαρη, το λάδι και το αυγό, μέχρι να φτιάξουμε ένα λείο μείγμα.
  2. Προσθέτουμε στο μείγμα το ροδόνερο και το μπέικιν πάουντερ διαλυμένο στο ποτό και χτυπάμε για λίγο ακόμα.
  3. Ρίχνουμε και το αλεύρι και ζυμώνουμε ελαφρά με τον γάντζο, μέχρι απλώς να ενωθεί με τα υλικά, χωρίς να το παρακάνουμε.
  4. Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης βάρους 20 γρ. και πλάθουμε σε μπαλίτσες.
  5. Πιέζουμε στις παλάμες μας τις μπαλίτσες για να γίνουν επίπεδοι δίσκοι.
  6. Βάζουμε στο κέντρο 1 κουτ. γλυκού γέμιση.
  7. Ενώνουμε τις δύο πλευρές του δίσκου ώστε να καλύψουμε τη γέμιση και πλάθουμε προσεκτικά σε στρογγυλούς ή οβάλ μικρούς κουραμπιέδες.
  8. Τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, πιέζοντας απαλά από πάνω να γίνουν λίγο πλακέ.
  9. Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 160-170°C για περίπου 20 λεπτά, μέχρι οι κουραμπιέδες να αποκτήσουν ένα ελαφρύ ρόδινο χρώμα.
  10. Ξεφουρνίζουμε τους κουραμπιέδες και τους αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά να γίνουν χλιαροί και τους «τυλίγουμε» στην άχνη.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 51.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αμύγδαλα

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT