Πρόκειται για ένα εκλεκτό μπισκότο βουτύρου, το οποίο, όπως θα παρατηρήσετε, δεν έχει κανένα επιπλέον άρωμα. Μοσχομυρίζει το ντόπιο αγελαδινό βούτυρο, που είναι εξαιρετικής ποιότητας. Το αγελαδινό βούτυρο δεν κυκλοφορεί στο εμπόριο «καθαρισμένο». Το βρίσκουμε στη μορφή που το αλείφουμε στο ψωμί και το λένε φρέσκο βούτυρο. Το «καθαρισμένο» (είναι πιο γνωστό με την ινδική του ονομασία ghee, που εισήχθη στο ευρωπαϊκό γλωσσάρι της κουζίνας από τους Αγγλους· επίσης είναι γνωστό ως clarified butter ή -στα Γαλλικά- beurre clarifié) στα Ελληνικά λέγεται «βούτυρο λιωμένο» και πωλείται σε γυάλινα βάζα, είναι όμως (συνήθως) αιγοπρόβειο. Η πρώτη φάση της διαδικασίας, λοιπόν, είναι το «καθάρισμα» του βουτύρου από τα κατάλοιπα του γάλακτος.
Τη συνταγή μού έδωσε με κάθε λεπτομέρεια η κυρία Βάσω Ναλμπάντη από την Ορεστιάδα και, όπως μου είπε, την έχει από την πεθερά της, που είχε έρθει πρόσφυγας από το Καβακλί της Ανατολικής Ρωμυλίας. Ιδια την έχω συναντήσει και σε χωριά της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, σε πρόσφυγες με την ίδια καταγωγή, χωρίς όμως τα αμύγδαλα. Η κυρία Ναλμπάντη είναι πολύ ικανή, φτιάχνει τα πάντα, από μαρμελάδες μέχρι ζαμπόνια, με τις παραδοσιακές τεχνικές, και τα εντάσσει με σύγχρονους τρόπους στη ζωή του σπιτικού της.