ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚουραμπιέδες τραγανοίΚουραμπιέδες τραγανοί
50' προετοιμασία
45' ψήσιμο
40' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 15'

Υλικά

Μερίδες: Περίπου 2 κιλά

Διαδικασία

  1. Για τους αρωματικούς κουραμπιέδες, χτυπάμε καλά στο μίξερ τα δύο είδη βουτύρου με 125 γρ. από την άχνη μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει.
  2. Την υπόλοιπη άχνη τη βάζουμε σε ένα μπολ και την κρατάμε για την επικάλυψη.
  3. Ρίχνουμε το μαχλέπι, αν επιλέξουμε να το χρησιμοποιήσουμε, και το κονιάκ, συνεχίζοντας το χτύπημα.
  4. Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά στον κάδο του μίξερ, συνεχίζοντας το χτύπημα. Αν δεν χωράει όλο, μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, ζυμώνοντας με το χέρι. Προσθέτουμε και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  5. Δουλεύουμε το μείγμα, στο μίξερ ή με το χέρι, μέχρι να έχουμε μια ζύμη που να τρίβεται. Ενσωματώνουμε τα αμύγδαλα ζυμώνοντας για λίγο ακόμη.
  6. Αφήνουμε τη ζύμη για λίγο να ξεκουραστεί, για περίπου 20 λεπτά.
  7. Στο μεταξύ, για τους κουραμπιέδες προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και στρώνουμε με λαδόκολλα μια λαμαρίνα ή ένα μεγάλο ταψί. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο και την κόβουμε σε διάφορα σχήματα χρησιμοποιώντας κουπάτ της αρεσκείας μας.
  8. Αραδιάζουμε τους κουραμπιέδες στη λαμαρίνα ή στο ταψί και τους ψήνουμε στον φούρνο για 40-45 λεπτά.
  9. Αφήνουμε τους κουραμπιέδες να κρυώσουν για περίπου 20 λεπτά και μετά τους βουτάμε έναν-έναν στο μπολ με την άχνη, ξανά και ξανά, μέχρι να καλυφθούν ολόγυρα πολύ καλά.

Μυστικά

Αντιθέτως με τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες θέλουν πολύ χτύπημα για να βγουν επιτυχημένοι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 11.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αμύγδαλα

Άρθρα και Συνταγές με Κονιάκ

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών