30'
προετοιμασία
30' ψήσιμο
30'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 30'
Υλικά
Διαδικασία
- Για τους τραγανούς κουραμπιέδες, χτυπάμε πολύ καλά στο μίξερ το βούτυρο μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει αρκετά (περίπου 10 λεπτά).
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε το κονιάκ, το ανθόνερο και σιγά-σιγά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια (όχι όλο μαζί το αλεύρι γιατί μπορεί να μην χρειαστεί).
- Τέλος προσθέτουμε τα αμύγδαλα και σταματάμε το χτύπημα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C.
- Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε ό,τι σχήμα θέλουμε (στρογγυλό, μισοφέγγαρο κ.λπ.) και τους βάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε ντύσει με λαδόκολλα.
- Ψήνουμε τους κουραμπιέδες για περίπου 30 λεπτά.
- Τους βγάζουμε από τον φούρνο και τους βάζουμε σε μια μεγάλη πιατέλα. Τους πασπαλίζουμε με μπόλικη κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη όσο είναι ακόμη ζεστοί.
Μυστικά
- Σε αντίθεση με τα μελομακάρονα που δεν χρειάζονται σχεδόν καθόλου ανακάτεμα (ίσα-ίσα να ενωθούν τα υλικά γιατί αλλιώς σφίγγουν), οι κουραμπιέδες θέλουν πολύ χτύπημα.
- Για πρωτοτυπία αντικαθιστούμε τα αμύγδαλα με φουντούκια ή φυστίκια τύπου Αιγίνης.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 17.