ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚουραμπιέδες βουτύρου με αμύγδαλα (βίντεο)Κουραμπιέδες βουτύρου με αμύγδαλα (βίντεο)

Στη συγκεκριμένη συνταγή, ο Δημήτρης Μακρυνιώτης «καίει» το βούτυρο που θα χρησιμοποιήσει στη ζύμη, μέχρι να εξατμιστεί το νερό του και να καραμελώσουν τα στερεά του γάλακτος. Έτσι αποκτά ένα θεϊκό άρωμα καβουρδισμένου φουντουκιού.

45' προετοιμασία
25' ψήσιμο
1 ώρα και 30' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 40'

Υλικά

Τεμάχια: 30-40

Για το γαρνίρισμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τους κουραμπιέδες, ξεκινάμε βάζοντας σε ένα κατσαρολάκι 100 γρ. από το βούτυρο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας για να μην καεί. Σιγά σιγά το βούτυρο θα αρχίσει να αφρίζει και να διαχωρίζεται, και τα στερεά του γάλακτος θα καθίσουν στον πυθμένα. Όσο περνάει η ώρα, θα καραμελώσουν και θα σκουρύνουν και το βούτυρο θα αποκτήσει ένα ωραίο άρωμα φουντουκιού. Η διαδικασία αυτή θα πάρει 4-5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σουρώνουμε από ψιλό σουρωτήρι.
  2. Αφήνουμε το beurre noisette στην άκρη να κρυώσει (περίπου 30 λεπτά).
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
  4. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα, σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, το υπόλοιπο βούτυρο αγελάδας, το –κρύο πια– beurre noisette και τη ζάχαρη άχνη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
  5. Αμέσως μετά, προσθέτουμε το σησαμέλαιο (ή το ελαιόλαδο), συνεχίζοντας το χτύπημα.
  6. Αντικαθιστούμε το σύρμα με το φτερό και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύοντας σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι το μείγμα μας να γίνει ένα ζυμαράκι.
  7. Όταν το ζυμάρι είναι έτοιμο, πλάθουμε κουραμπιέδες στο μέγεθος που θέλουμε και με τον αντίχειρά μας κάνουμε στη μέση μια λακκούβα, ώστε να ψηθούν σωστά και να κρατήσουν περισσότερη άχνη.
  8. Τους τοποθετούμε σε ταψί, που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί, και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 22-25 λεπτά.
  9. Όταν ψηθούν οι κουραμπιέδες και ενώ είναι καυτοί, τους τοποθετούμε έναν έναν σε ένα άλλο ταψί όπου έχουμε απλώσει ζάχαρη άχνη και τους πασπαλίζουμε με ένα λεπτό στρώμα άχνης. Τους βγάζουμε σε άλλο σκεύος και τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά (περίπου 1 ώρα).
  10. Τους ραντίζουμε με ανθόνερο, τους κυλάμε ξανά σε άχνη ζάχαρη, έτσι ώστε να καλυφθούν καλά, και τους τοποθετούμε σε πιατέλα.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αμύγδαλα

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών