ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚουραμπιέδες γεμιστοίΚουραμπιέδες γεμιστοί με αμύγδαλα και κανελογαρίφαλα
1 ώρα προετοιμασία
30' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 30'

Υλικά

Κομμάτια: για περίπου 30

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Γέμιση

  1. Για να φτιάξουμε φοινικωτά αρχικά ρίχνουμε, σε μια κατσαρόλα, τα μπαστουνάκια φλούδας πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και το νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι τα μπαστουνάκια να καραμελώσουν, ανακατεύοντας τακτικά.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  3. Στη συνέχεια, τα στραγγίζουμε καλά.
  4. Στον πολυκόφτη που διαθέτουμε, αλέθουμε καλά τους χουρμάδες μέχρι να πολτοποιηθούν.
  5. Προσθέτουμε την καρυδόψιχα, την κανέλα, το γαρίφαλο, το ποτό και την (κρύα πλέον) καραμελωμένη φλούδα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Ζύμη

  1. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
  2. Ρίχνουμε τους κρόκους, τη βανίλια και το ποτό και χτυπάμε καλά μέχρι να αναμειχθούν.
  3. Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα, κατά προτίμηση με τον γάντζο για ζύμες, μέχρι να σχηματιστεί μια μέτρια και λεία ζύμη.

Φοινικωτά

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Στρώνουμε με λαδόκολλα δύο μεγάλα ταψιά.
  3. Παίρνουμε ένα κομματάκι ζύμης με βάρος περίπου 50 γρ., το πλάθουμε σε μπαλίτσα και την πιέζουμε στην παλάμη μας για να γίνει ένα δισκάκι.
  4. Βάζουμε 1 κουτ. γλυκού γέμιση στο κέντρο του δίσκου και τον κλείνουμε πάνω στη γέμιση, μέχρι να την καλύψει εντελώς.
  5. Πλάθουμε προσεκτικά στην παλάμη μας μέχρι να φτιάξουμε το σχήμα του κουραμπιέ. Αν θέλουμε, μπορούμε να τον πλάσουμε ελαφρώς μακρόστενο και έπειτα να τον γυρίσουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου.
  6. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά – συνολικά βγαίνουν περίπου 30 κομμάτια.
  7. Τα αραδιάζουμε στα ταψιά και τα ψήνουμε για 20-30 λεπτά.
  8. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
  9. Έπειτα, βουτάμε, τα φοινικωτά, σε μπολ με μπόλικη άχνη μέχρι να καλυφθούν καλά και τα στρώνουμε σε πιατέλα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 51.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Χουρμάδες

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών