1 ώρα
προετοιμασία
30' ψήσιμο
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 30'
Υλικά
Κομμάτια: για περίπου 30Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Γέμιση
- Για να φτιάξουμε φοινικωτά αρχικά ρίχνουμε, σε μια κατσαρόλα, τα μπαστουνάκια φλούδας πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και το νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι τα μπαστουνάκια να καραμελώσουν, ανακατεύοντας τακτικά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Στη συνέχεια, τα στραγγίζουμε καλά.
- Στον πολυκόφτη που διαθέτουμε, αλέθουμε καλά τους χουρμάδες μέχρι να πολτοποιηθούν.
- Προσθέτουμε την καρυδόψιχα, την κανέλα, το γαρίφαλο, το ποτό και την (κρύα πλέον) καραμελωμένη φλούδα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Ζύμη
- Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
- Ρίχνουμε τους κρόκους, τη βανίλια και το ποτό και χτυπάμε καλά μέχρι να αναμειχθούν.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα, κατά προτίμηση με τον γάντζο για ζύμες, μέχρι να σχηματιστεί μια μέτρια και λεία ζύμη.
Φοινικωτά
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Στρώνουμε με λαδόκολλα δύο μεγάλα ταψιά.
- Παίρνουμε ένα κομματάκι ζύμης με βάρος περίπου 50 γρ., το πλάθουμε σε μπαλίτσα και την πιέζουμε στην παλάμη μας για να γίνει ένα δισκάκι.
- Βάζουμε 1 κουτ. γλυκού γέμιση στο κέντρο του δίσκου και τον κλείνουμε πάνω στη γέμιση, μέχρι να την καλύψει εντελώς.
- Πλάθουμε προσεκτικά στην παλάμη μας μέχρι να φτιάξουμε το σχήμα του κουραμπιέ. Αν θέλουμε, μπορούμε να τον πλάσουμε ελαφρώς μακρόστενο και έπειτα να τον γυρίσουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά – συνολικά βγαίνουν περίπου 30 κομμάτια.
- Τα αραδιάζουμε στα ταψιά και τα ψήνουμε για 20-30 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
- Έπειτα, βουτάμε, τα φοινικωτά, σε μπολ με μπόλικη άχνη μέχρι να καλυφθούν καλά και τα στρώνουμε σε πιατέλα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 51.