40'
προετοιμασία
20' ψήσιμο
2 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες
Υλικά
Τεμάχια: 6
Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Ζύμη
- Για τη ζύμη των κολοκοτών, σε ένα μπολ ή στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το παγωμένο λάδι, τρίβοντάς τα με τα δάχτυλά μας μέχρι να φτιάξουμε ένα ψιχουλιαστό μείγμα.
- Προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε με τα χέρια ή με τον γάντζο του μίξερ μέχρι να ενωθούν σε ζύμη.
- Συνεχίζουμε ελάχιστα το ζύμωμα μέχρι η ζύμη απλώς να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του δοχείου (ή να μην κολλάει στα δάχτυλά μας).
- Αν χρειαστεί, ρίχνουμε λίγο ακόμη αλεύρι, φροντίζοντας να μην το παρακάνουμε και γίνει η ζύμη τριφτή – σε αυτή την περίπτωση ρίχνουμε ελάχιστο νερό, πάντα παγωμένο.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη ων κολοκοτών και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1-2 ώρες.
Γέμιση
- Για τη γέμιση των κολοκοτών, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά.
- Προσθέτουμε την τριμμένη κολοκύθα, την κανέλα και το πλιγούρι και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό, ανακατεύοντας συχνά.
- Σβήνουμε με τον ζωμό, προσθέτουμε τις σταφίδες και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να σωθούν όλα τα υγρά, ανακατεύοντας τακτικά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τον δυόσμο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Κολοκοτές
- Για τις κολοκοτές, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 6 ίσα μέρη.
- Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το καθένα σε φύλλο με διάμετρο περίπου 12-14 εκ.
- Μοιράζουμε στο κέντρο κάθε δίσκου τη γέμιση, τη στρώνουμε ομοιόμορφα στο ένα ημικύκλιο και διπλώνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου.
- Στρίβουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, ώστε να σχηματίσουμε ένα όμορφο κορδόνι.
- Τακτοποιούμε τις κολοκοτές στο ταψί, λαδώνουμε ελαφρώς την επιφάνεια και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Μυστικά
Στην παραδοσιακή τους μορφή οι πίτες αυτές σερβίρονται ως έχουν, αλλά ο σεφ μάς δίνει μια ωραία ιδέα για συνοδευτική σάλτσα που αξίζει να δοκιμάσουμε: Χτυπάμε στον πολυκόφτη 200 γρ. γιαούρτι αγελάδας στραγγιστό, 1/2 σκελίδα σκόρδο, 50 γρ. φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο, 1 κουτ. σούπας νερό, 1 κουτ. σούπας μέλι, αλάτι και πιπέρι, μέχρι να γίνουν μια λεία σάλτσα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 187.