ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣαλμυρή κολοκυθόπιτα με κίτρινη κολοκύθα φέτα δυόσμο και χωριάτικο φύλλοΚολοκυθόπιτα με κίτρινη κολοκύθα (αλμυρή)

Εύκολες, με ασυνήθιστη γλυκάλμυρη γεύση και νηστίσιμες, οι κολοκοτές είναι μικρές πίτες με ζύμη που θυμίζει τη γαλλική σαμπλέ, αφού και εδώ τα υγρά υλικά είναι παγωμένα (ακόμη και το λάδι το χρησιμοποιούμε τόσο κρύο, ώστε να έχει στερεοποιηθεί, σαν βούτυρο). Τα ζυμώνουμε ελάχιστα, ίσα που να ενωθούν σε μια τραχιά ζύμη. Με τον τρόπο αυτόν το φύλλο γίνεται απολαυστικά τραγανό και θρυπτό και έρχεται σε τέλεια αντίθεση με τη ζουμερή και τρυφερή γέμιση της κολοκύθας. Οι πίτες αυτές συνήθως πλάθονται σε σχήμα μισοφέγγαρου ή στρογγυλές και οι άκρες τους στρίβονται όμορφα, σχηματίζοντας μια ωραία, λεπτή πλεξούδα.

40' προετοιμασία
20' ψήσιμο
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες

Υλικά

Τεμάχια: 6

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για τη ζύμη των κολοκοτών, σε ένα μπολ ή στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το παγωμένο λάδι, τρίβοντάς τα με τα δάχτυλά μας μέχρι να φτιάξουμε ένα ψιχουλιαστό μείγμα.
  2. Προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε με τα χέρια ή με τον γάντζο του μίξερ μέχρι να ενωθούν σε ζύμη.
  3. Συνεχίζουμε ελάχιστα το ζύμωμα μέχρι η ζύμη απλώς να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του δοχείου (ή να μην κολλάει στα δάχτυλά μας).
  4. Αν χρειαστεί, ρίχνουμε λίγο ακόμη αλεύρι, φροντίζοντας να μην το παρακάνουμε και γίνει η ζύμη τριφτή – σε αυτή την περίπτωση ρίχνουμε ελάχιστο νερό, πάντα παγωμένο.
  5. Σκεπάζουμε τη ζύμη ων κολοκοτών και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1-2 ώρες.

Γέμιση

  1. Για τη γέμιση των κολοκοτών, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε την τριμμένη κολοκύθα, την κανέλα και το πλιγούρι και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό, ανακατεύοντας συχνά.
  3. Σβήνουμε με τον ζωμό, προσθέτουμε τις σταφίδες και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να σωθούν όλα τα υγρά, ανακατεύοντας τακτικά.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τον δυόσμο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

Κολοκοτές

  1. Για τις κολοκοτές, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 6 ίσα μέρη.
  2. Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το καθένα σε φύλλο με διάμετρο περίπου 12-14 εκ.
  3. Μοιράζουμε στο κέντρο κάθε δίσκου τη γέμιση, τη στρώνουμε ομοιόμορφα στο ένα ημικύκλιο και διπλώνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου.
  4. Στρίβουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, ώστε να σχηματίσουμε ένα όμορφο κορδόνι.
  5. Τακτοποιούμε τις κολοκοτές στο ταψί, λαδώνουμε ελαφρώς την επιφάνεια και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.

Μυστικά

Στην παραδοσιακή τους μορφή οι πίτες αυτές σερβίρονται ως έχουν, αλλά ο σεφ μάς δίνει μια ωραία ιδέα για συνοδευτική σάλτσα που αξίζει να δοκιμάσουμε: Χτυπάμε στον πολυκόφτη 200 γρ. γιαούρτι αγελάδας στραγγιστό, 1/2 σκελίδα σκόρδο, 50 γρ. φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο, 1 κουτ. σούπας νερό, 1 κουτ. σούπας μέλι, αλάτι και πιπέρι, μέχρι να γίνουν μια λεία σάλτσα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 187.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκύθα

Άρθρα και Συνταγές με Σταφίδες

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών