ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο με φέτα και κεφαλοτύριΚολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο με φέτα και κεφαλοτύρι
30' προετοιμασία
1 ώρα και 20' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 50'

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 30-32 εκ.

Για τη γέμιση

Διαδικασία

  1. Για την αλμυρή κολοκυθόπιτα με κίτρινη κολοκύθα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια φαρδιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα πράσα για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  2. Προσθέτουμε την κίτρινη κολοκύθα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 10-12 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να εξατμιστούν όλα τα υγρά που θα βγάλει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν.
  3. Προσθέτουμε το γάλα, τα αυγά, τη φέτα και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε για να σκορπιστούν ομοιόμορφα τα υλικά.
  4. Ζεσταίνουμε το βούτυρο, μέχρι να λιώσει.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C και βουτυρώνουμε ελαφρώς το ταψί.
  6. Στρώνουμε 4 από τα φύλλα στο ταψί, βουτυρώνοντας το κάθε χωριάτικο φύλλο ξεχωριστά, με τρόπο ώστε να καλύψουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα.
  7. Αδειάζουμε τη γέμιση, τη στρώνουμε ομοιόμορφα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 4 φύλλα, βουτυρώνοντας το καθένα ξεχωριστά.
  8. Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων της βάσης, στρίβοντάς τες με τα δάχτυλά μας ώστε να δημιουργηθεί ένα όμορφο σχήμα (σαν κορδόνι).
  9. Αλείφουμε καλά την πίτα με το λιωμένο βούτυρο την επιφάνεια της πίτας και τη χαράσσουμε ελαφρώς σε κομμάτια.
  10. Ψήνουμε την κολοκυθόπιτα για περίπου 1 ώρα στο χαμηλό ράφι του φούρνου, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια, αλλά να ψηθεί και από κάτω. Ελέγχουμε ανασηκώνοντας προσεκτικά με μια σπάτουλα την άκρη της πίτας. (Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, αν χρειαστεί.)
  11. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε την πίτα να κρυώσει λίγο και να γίνει χλιαρή και σερβίρουμε.

Στο ποτήρι μας: Μια καλοφτιαγμένη πίτα και ένα ποτήρι κρασί αποτελούν ένα θαυμάσιο γεύμα. Διαλέγουμε λοιπόν τα κρασιά μας! Για τις πίτες όπου κυρίαρχο ρόλο παίζει το τυρί, και κυρίως η φέτα, διαλέγουμε μια Μαντινεία με οξύτητα και άρωμα, ενώ, αν η γέμιση είναι πιο κρεμώδης (βλ. τραχανά), θα προτιμήσουμε ένα Chardonnay. Αντίθετα, στις πίτες με κίτρινα τυριά βάζουμε στα ποτήρια μας κι ένα ελαφρύ κόκκινο Αγιωργίτικο. Μαλαγουζιά, Sauvignon blanc, Βιδιανό και Ντεμπίνα θα συνοδεύσουν χορτόπιτες και λαχανόπιτες, ενώ ένα ξηρό, κοφτερό ροζέ από Ξινόμαυρο θα έρθει γάντι στις κρεμμυδόπιτες. Κόκκινα κρασιά με μέτριο σώμα, όπως είναι το Ξινόμαυρο ή η Λημνιώνα, θα συνοδεύσουν κιμαδόπιτες και μανιταρόπιτες με τον καλύτερο τρόπο.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκύθα

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών