ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚολοκυθόπιτα με κόκκινη κολοκύθα, φέτα και δυόσμο από τη ΝάουσαΚολοκυθόπιτα με κόκκινη κολοκύθα, φέτα και δυόσμο από τη Νάουσα

«Η ζύμη θέλει ένα δεκάλεπτο ζύμωμα για να σμίξει σωστά και να γίνει τρυφερή και μαλακιά. Και προσοχή, το ανακάτεμα δεν γίνεται αν δεν βάλεις χέρι. Ύστερα πρέπει να μείνει το ζυμάρι 1 ώρα για να ξεκουραστεί, να δαμαστεί και να ανοίγει σαν βούτυρο», μας εξήγησαν η Φούλα και η Μαρία, που μας διηγήθηκαν τις ιστορίες ξεριζωμού των οικογενειών τους και πώς από τον Τσεσμέ και το Λυθρί της Σμύρνης βρέθηκαν στη Χίο. Το φύλλο το άνοιξαν με τη ματσόβεργα πάνω στο πλαστήρι που έχει κατασκευάσει ο άνδρας της Φούλας με αρχιτεκτονικό σχέδιο της Μαρίας, για να είναι ταμάμ.

Ταμπουράς (πίτα με κόκκινη κολοκύθα)

Ταμπουράς (πίτα με κόκκινη κολοκύθα)

Ταμπουράς (πίτα με κόκκινη κολοκύθα)

1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 12

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τον ταμπουρά (πίτα με κόκκινη κολοκύθα), ξεκινάμε φτιάχνοντας τη ζύμη.
  2. Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι και το ξίδι. Προσθέτουμε σταδιακά το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον 1-2 κουτ. σούπας νερό ή αλεύρι.
  3. Την πλάθουμε σε μπάλα, καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε για 1 ώρα στην άκρη, να ξεκουραστεί. Όσο η ζύμη μας ξεκουράζεται, ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Γέμιση

  1. Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά για τη γέμιση.

Πίτα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και αλείφουμε καλά με λάδι ένα ταψί διαμέτρου περίπου 32-34 εκ.
  2. Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε δύο μέρη (το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο) και τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε δύο φύλλα. Το μεγαλύτερο το ανοίγουμε σε διάμετρο 40 εκ., ενώ το δεύτερο σε 32-34 εκ., όση δηλαδή η διάμετρος του ταψιού.
  3. Απλώνουμε το μεγαλύτερο φύλλο στο ταψί, έτσι ώστε να καλύψουμε τον πάτο και τα τοιχώματα. Αδειάζουμε τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο και ενώνουμε τις άκρες των φύλλων, ώστε να κολλήσουν και να εγκλωβίσουν τη γέμιση.
  4. Λαδώνουμε καλά την επιφάνεια και με ένα μαχαίρι ανοίγουμε μια τρύπα στο κέντρο του φύλλου, ώστε να φεύγουν οι υδρατμοί.
  5. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια και να ψηθεί και από κάτω.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 199.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκύθα

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών