20'
προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 20'
Υλικά
Μερίδες: 4
Για το ριζότο
Για τον πουρέ κολοκύθας
Διαδικασία
Πουρές κολοκύθας
- Για να φτιάξουμε ριζότο με ψητή κολοκύθα και μυρώνια, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140°C.
- Στη συνέχεια, ανακατεύουμε, σε ένα μπολ, τα κυβάκια κολοκύθας με το ελαιόλαδο και τα απλώνουμε σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα.
- Ψήνουμε για 1 1/2 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν απαλά.
- Όσο είναι ακόμη καυτά, τα αδειάζουμε στον πολυκόφτη μαζί με το βούτυρο και πολτοποιούμε καλά.
- Αλατοπιπερώνουμε (το αλάτι με προσοχή, γιατί η παρμεζάνα της υπόλοιπης συνταγής είναι ήδη αλμυρή).
- Αφήνουμε τον πουρέ στην άκρη και τον διατηρούμε ζεστό.
Ριζότo
- Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να γυαλίσουν οι κόκκοι του.
- Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για μερικά λεπτά ακόμα, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να σωθεί όλο το υγρό.
- Αρχίζουμε να ρίχνουμε τον ζεστό ζωμό σε δόσεις, με την κουτάλα της σούπας, ρίχνοντας κάθε δόση αφού πρώτα απορροφηθεί η προηγούμενη.
- Συνεχίζουμε μέχρι το ρύζι να μισομαγειρευτεί, για περίπου 15 λεπτά.
- Προσθέτουμε 300 γρ. από τον πουρέ κολοκύθας και ανακατεύουμε.
- Συνεχίζουμε το μαγείρεμα του ριζότο, προσθέτοντας τον ζωμό σε δόσεις, μέχρι να γίνει το ρύζι (για περίπου άλλα 10-12 λεπτά). Το ριζότο πρέπει να είναι χυλωμένο αλλά όχι ζουμερό.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μυρώνια και την παρμεζάνα. Ανακατεύουμε με μεγάλες κυκλικές κινήσεις από πάνω προς τα κάτω, όπως κάνουμε με τη μαρέγκα.
- Διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται, και αφήνουμε το ριζότο με ψητή κολοκύθα και μυρώνια στην άκρη για 4-5 λεπτά για να «ξεκουραστεί», πριν σερβίρουμε.
- Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγη παρμεζάνα ή ένα φρέσκο μαλακό τυρί.
Ένα ξηρό Μοσχάτο μονοποικιλιακό ή χαρμάνι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 188.