
1 ώρα
προετοιμασία
40' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 40'
Υλικά
Για την κρέμα μοσχοκάρυδου
Για τις tartines
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε την κολοκυθόσουπα, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια βαθιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε την κολοκύθα και το δαφνόφυλλο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 10 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
- Προσθέτουμε τον ζωμό και το γάλα και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά, χωρίς να κλείσουμε το καπάκι, μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα.
- Αφαιρούμε το φύλλο δάφνης και πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ ή μεταφέρουμε σε κανονικό μπλέντερ, σε δόσεις.
- Σουρώνουμε τη σούπα από ψιλό σουρωτήρι για να γίνει λεία και επαναφέρουμε στην κατσαρόλα. Αν είναι πιο πυκνή από όσο θέλουμε, την αραιώνουμε με όσο ζωμό χρειάζεται και τη βάζουμε να πάρει μία βράση. Αν είναι αραιή, τη βράζουμε για λίγο μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα.
- Αλατοπιπερώνουμε τη σούπα και τη διατηρούμε ζεστή μέχρι το σερβίρισμα.
Κρέμα μοσχοκάρυδο
- Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε πολύ καλά την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει μια απαλή σαντιγί.
- Προσθέτουμε αλάτι και το τριμμένο μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα. Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.
Tartines
- Ραντίζουμε τις φέτες ψωμιού με ελαιόλαδο και τις ψήνουμε ελαφρώς στο γκριλ του φούρνου για λίγα λεπτά, ίσα να καψαλιστούν ελαφρώς.
- Βάζουμε τις λεπτές φέτες του τυριού πάνω στο ψωμί και την ώρα που πρόκειται να σερβίρουμε το ξαναπερνάμε λίγο από το γκριλ ίσα ίσα να λιώσει λίγο το τυρί.
Σερβίρισμα
- Σερβίρουμε τη σούπα σε βαθιά πιάτα ή μπολ, προσθέτουμε 1 κουταλιά από την κρέμα μοσχοκάρυδου στην επιφάνειά της και συνοδεύουμε με τις tartines.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 164.