ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓλυκιά μυζηθρόπιταΓλυκιά μυζηθρόπιτα χωρίς φύλλο από τον Στέλιο Παρλιάρο

Με την κίτρινη κολοκύθα φτιάχνουν στη Λήμνο, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, κολοκυθόπιτες, είτε μεγάλες είτε ατομικές, στριφτές σαν σαλίγκαρο. Χρησιμοποιούν παρόμοια υλικά με τη φελόπιτα, άλλη παραδοσιακή συνταγή τους, μόνο που εδώ η συνταγή είναι πιο αμπιγέ και έντεχνη, καθώς, αντί να χρησιμοποιούν σκέτο αλεύρι για το πασπάλισμα, ανοίγουν και φύλλο. Η κ. Αφροδίτη Σταματέρη μάς ετοίμασε με την παραδοσιακή συνταγή μικρά κολοκυθοπιτάκια. Με τα ίδια υλικά μπορούμε να φτιάξουμε και μία μεγάλη κολοκυθόπιτα. Χρησιμοποίησε το δικό τους αλεύρι, από τα δυνατά και ντούρα στάρια της Λήμνου, από τον οικογενειακό μύλο Σταματέρη στο Κοντοπούλι.

30' προετοιμασία
45' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 15'

Υλικά

Μερίδες: 24

Φύλλο

Γέμιση

Διαδικασία

Φύλλο

  1. Για την κολοκυθόπιτα γλυκιά στριφτή σε σχήμα σαλίγκαρου, ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα άλευρα, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και έπειτα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ξίδι.
  2. Ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν σε ζύμη. Αφήνουμε για τουλάχιστον μισή ώρα να ξεκουραστεί.

Γέμιση

  1. Αναμειγνύουμε καλά όλα μαζί τα υλικά σε ένα μπολ.
  2. Ανοίγουμε τη ζύμη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε φύλλο όχι ιδιαίτερα λεπτό.
  3. Κόβουμε το φύλλο σε λωρίδες με 5-6 εκ. πλάτος.
  4. Απλώνουμε τη γέμιση κατά μήκος της κάθε λωρίδας και την τυλίγουμε (ρολάροντας τη μία μακρόστενη πλευρά προς την απέναντι), έτσι ώστε να σφραγίσουμε μέσα τη γέμιση. Στο τέλος θα έχουμε φτιάξει γεμιστά μπαστούνια.
  5. Με κάθε μπαστούνι-ρολό δημιουργούμε μια μικρή στριφτή πίτα, τυλίγοντάς το δηλαδή σε σαλίγκαρο. Τοποθετούμε τις πίτες σε ταψιά αλειμμένα με λάδι.
  6. Εναλλακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε μία μεγάλη πίτα: λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί και ξεκινάμε να φτιάχνουμε έναν μεγάλο σαλίγκαρο με όλα τα μπαστούνια διαδοχικά. Πρώτα σχηματίζουμε έναν σαλίγκαρο στο κέντρο του ταψιού, έπειτα στο τελείωμά του ξεκινάμε να τυλίγουμε το επόμενο μπαστούνι κ.ο.κ.
  7. Αλείφουμε με λάδι τα πιτάκια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά, στους 200-220°C.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 46.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκύθα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών