ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΗ βασική ζύμη της γκαλέτΗ βασική ζύμη της γκαλέτ
35' προετοιμασία
50' μαγείρεμα
40' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 5'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για να φτιάξουμε γκαλέτ με κολοκύθα, πατάτες και μπέικον ξεκινάμε φτιάχνοντας την ζύμη.
  2. Ανακατεύουμε, στον κάδο του μίξερ, το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  3. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα κομματάκια βουτύρου και χτυπάμε γρήγορα με το φτερό, μέχρι να κομματιαστεί καλά το βούτυρο και το μείγμα να μοιάζει με βρεγμένα ψίχουλα.
  4. Σε ένα μπολάκι χτυπάμε με το πιρούνι το αυγό με το νερό και τα ρίχνουμε στο μείγμα αλευριού.
  5. Χτυπάμε γρήγορα με το φτερό μέχρι να ενωθούν σε μια τραχιά, σχετικά σκληρή ζύμη.
  6. Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Γέμιση

  1. Βράζουμε τις φέτες πατάτας σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό, για 15 λεπτά, μέχρι απλώς να μισομαλακώσουν.
  2. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε κατά μέρος.
  3. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το μπέικον και το θυμάρι για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και να ροδίσει λίγο το μπέικον.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
  5. Προσθέτουμε τα αυγά, την κρέμα γάλακτος και τη γραβιέρα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
  6. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε με τον πλάστη ανάμεσα σε δύο κομμάτια λαδόκολλας, σε φύλλο με διάμετρο περίπου 35 εκ., χωρίς να είναι απαραίτητο να είναι τελείως στρογγυλό.
  7. Αφαιρούμε την επάνω λαδόκολλα και μεταφέρουμε το φύλλο ζύμης, μαζί με την κάτω λαδόκολλα, στο μεγάλο ταψί του φούρνου ή σε λαμαρίνα.
  8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  9. Απλώνουμε στη ζύμη το μισό μείγμα που ετοιμάσαμε, αφήνοντας περιθώριο 5 εκ. περιμετρικά.
  10. Πάνω στο μείγμα τακτοποιούμε με όμορφο τρόπο εναλλάξ φέτες πατάτας και κολοκύθας.
  11. Αδειάζουμε από πάνω το υπόλοιπο μείγμα, απλώνοντάς το ομοιόμορφα.
  12. Φέρνουμε προς τη γέμιση το γυμνό μέρος της ζύμης φτιάχνοντας ένα «άτεχνο» στεφάνι.
  13. Ψήνουμε την γκαλέτ με κολοκύθα, πατάτες και μπέικον για περίπου 30 λεπτά, σε ένα από τα χαμηλά ράφια, μέχρι να ψηθεί η ζύμη και να ροδίσει ωραία η γέμιση.

Λευκά κρασιά με σώμα και μέτρια αρωματική ένταση. Σαββατιανό, Chardonnay, κρητικά χαρμάνια, περασμένα για λίγο από βαρέλι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 188.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκύθα

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT