ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠουρές κουνουπίδι-καρότο με ούζο και μοσχοκάρυδοΠουρές κουνουπίδι-καρότο με ούζο και μοσχοκάρυδο
20' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Αρωματικό λάδι

  1. Για να φτιάξουμε τον πουρέ πατάτας με κολοκύθα η καρότο ξεκινάμε φτιάχνοντας το αρωματικό ελαιόλαδο για το σερβίρισμα και σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το θυμάρι, τη μαντζουράνα και το μπούκοβο και αφήνουμε στην άκρη για να αρωματιστεί το λάδι.

Πουρές

  1. Πλένουμε και βουρτσίζουμε καλά τις πατάτες, χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε. Τις βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε κρύο νερό που να τις καλύψει καλά, αλατίζουμε και τις βράζουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσει να σκάει η φλούδα τους.
  2. Τις στραγγίζουμε και, όσο είναι ακόμη ζεστές, τις ξεφλουδίζουμε και τις λιώνουμε σε ένα μπολ με το πρες πουρέ. Αλατίζουμε όσο είναι ζεστές και ανακατεύουμε.
  3. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο με το κλωνάρι θυμαριού σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το λαχανικό που επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε (κολοκύθα, καρότο ή γλυκοπατάτα).
  4. Αν επιλέξαμε κολοκύθα, σοτάρουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει, και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αν διαλέξαμε καρότο, σοτάρουμε για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσει ελαφρά, προσθέτουμε 2-3 κουτ. σούπας ζεστό νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα κυβάκια και να σωθεί το νερό. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  5. Όποιο υλικό και αν επιλέξαμε, κρατάμε στην άκρη 3-4 κουτ. σούπας για το σερβίρισμα. Λιώνουμε την υπόλοιπη ποσότητα με πρες πουρέ και τη ρίχνουμε στο μπολ με τον πουρέ πατάτας.
  6. Αδειάζουμε τον πουρέ σε μια μέτρια κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
  7. Προσθέτουμε εναλλάξ το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το βούτυρο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν.
  8. Τέλος, ρίχνουμε τον χυμό και το ξύσμα λάιμ, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Δοκιμάζουμε και, αν χρειάζεται, διορθώνουμε το αλατοπίπερο.
  9. Αδειάζουμε τον πουρέ σε μπολ σερβιρίσματος και σκορπίζουμε από πάνω τα σοταρισμένα κυβάκια λαχανικού που αφήσαμε κατά μέρος και τον κόλιανδρο ή τον δυόσμο.
  10. Περιχύνουμε με το αρωματικό μείγμα ελαιόλαδου που ετοιμάσαμε και σερβίρουμε τον πουρέ πατάτας με κολοκύθα ή καρότο.

Μυστικά

Η σεφ δίνει ιδέες για ακόμα πιο γιορτινό τόνο: αν θέλουμε, στο σερβίρισμα, σκορπίζουμε στον πουρέ βρασμένα κάστανα σε φέτες, μαύρες σταφίδες και σπόρους ροδιού.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 188.

Άρθρα και Συνταγές με Καρότα

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκύθα

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών