20' προετοιμασία
1 ώρα και 55' μαγείρεμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 15 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 8

Διαδικασία

  1. Για την κολοκύθα γεμιστή με κιμά και ρύζι, πλένουμε καλά την κολοκύθα και με ένα μυτερό μαχαίρι κόβουμε κυκλικά το επάνω μέρος της με το κοτσάνι, σαν καπάκι, και το κρατάμε στην άκρη. 
  2. Με ένα κουτάλι αφαιρούμε τους σπόρους και τις ίνες, αλατοπιπερώνουμε το εσωτερικό της και την αφήνουμε ανάποδα σε ένα σουρωτήρι για περίπου 1 ώρα, για να φύγουν τα περιττά υγρά.
  3. Παράλληλα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι με το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τον κιμά για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να γίνει σπυρωτός.
  4. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το τσίλι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 - 2 λεπτά, έως ότου μαλακώσουν λίγο.
  5. Ρίχνουμε το ρύζι, τη σταφίδα και το κουκουνάρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας, για άλλα 1 - 2 λεπτά, μέχρι να λαδωθούν καλά.
  6. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, 250 ml νερό, ανακατεύουμε να πάρει βράση το νερό και αποσύρουμε.
  7. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.
  8. Γεμίζουμε την κολοκύθα με το μείγμα, κλείνουμε το άνοιγμα με το κομμάτι που είχαμε κρατήσει και την καλύπτουμε, μέχρι τη μέση περίπου, με αλουμινόχαρτο (για να μην καεί από πάνω).
  9. Τη βάζουμε σε ταψί και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου άλλα 10 λεπτά, μέχρι να γίνει η γέμιση, αλλά και να μαλακώσει η σάρκα της κολοκύθας.
  10. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε περίπου 10 λεπτά, να «σταθεί». Σερβίρουμε, παίρνοντας με μια κουτάλα γέμιση, αλλά και λίγη από τη σάρκα της κολοκύθας.

Συνταγές με Κολοκύθα

Συνταγές με Μοσχαρίσιος κιμάς

Συνταγές με Ρύζι

Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών