
15'
προετοιμασία
10' ψήσιμο
30'
αναμονή
Σύνολο: 55'
Υλικά
Τεμάχια: 11 μπισκόταΔιαδικασία
- Για να φτιάξουμε μπισκότα γεμιστά με πραλίνα σοκολάτας, κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε τη μαργαρίνη και τρίβουμε τα υλικά με τις άκρες των δαχτύλων μας, ώστε όλο το μείγμα να γίνει σαν ψίχουλα.
- Προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη, το ξύσμα και τη βανιλίνη. Ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τον κρόκο και δουλεύουμε το μείγμα με το χέρι μας μέχρι τα υλικά να ενωθούν σε ζύμη. Δεν το παραζυμώνουμε, για να μη ζεσταθεί το ζυμάρι και λιώσει η μαργαρίνη.
- Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε για μισή ώρα στο ψυγείο, μέχρι να σφίξει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C (με αέρα).
- Καλύπτουμε δύο ταψιά με αντικολλητικό χαρτί.
- Πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε πάχος 5 χλστ.
- Κόβουμε στρογγυλά μπισκότα με ένα κουπάτ ή ένα φλιτζανάκι με διάμετρο 5 εκ.
- Θα πρέπει να βγουν 22 μπισκότα (μαζεύουμε τη ζύμη που περισσεύει ανάμεσα στα πρώτα μπισκότα που θα κόψουμε και την ανοίγουμε ξανά για να κόψουμε κι άλλα μπισκότα).
- Τοποθετούμε τα μπισκότα στα ταψιά και ψήνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν.
- Τα βγάζουμε, αφήνουμε να κρυώσουν και τα ενώνουμε ανά δύο, βάζοντας ανάμεσά τους λίγη πραλίνα.
- Μεταφέρουμε τα γεμιστά μπισκότα σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με λίγη άχνη.
- Διατηρούνται σκεπασμένα αεροστεγώς με μεμβράνη για περίπου 1 εβδομάδα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 46.