Μαγειρεύουμε σπιτικά, επιλέγουμε εποχικές πρώτες ύλες και ψωνίζουμε με πρόγραμμα ώστε να μην υπερβάλλουμε και να μην πετάμε τίποτα. Σε αυτό το πνεύμα, ετοιμάσαμε για εσάς, όπως κάθε εβδομάδα, ένα εβδομαδιαίο συνταγολόγιο, από Δευτέρα έως Κυριακή. Το φτιάξαμε από την Παρασκευή ώστε να έχετε όλον τον χρόνο να προμηθευτείτε τα υλικά σας, μια που το Σάββατο είναι η ημέρα που συνήθως όλοι κάνουμε τα ψώνια μας. Περιέχει τις βασικές ομάδες τροφίμων και είναι σύμφωνο με τις επιταγές των διατροφολόγων αλλά και σύμφωνο με την παράδοση και τις συνήθειες του ελληνικού νοικοκυριού. 1 φορά την εβδομάδα λοιπόν κόκκινο κρέας, 1 – 2 φορές πουλερικά, 2 – 3 λαχανικά και όσπρια και 1 – 2 φορές ψάρια και θαλασσινά. Α! Και ένα γλυκό, γιατί (σχεδόν) κανείς δεν λέει όχι σε ένα γλυκό.

Αυτή την εβδομάδα, 1 – 7/4, προτείνουμε από ζουμερά κοκκινιστά καλαμαράκια και κοτόπουλο σαν… πίτσα μέχρι ψάρι βραστό με πατάτες και σουτζουκάκια ριγανάτα. Αν νηστεύετε τώρα τη Σαρακοστή, δείτε εδώ το πλήρες νηστίσιμο μενού που σχεδιάσαμε για αυτές τις μέρες.

Δευτέρα – Πανεύκολα μακαρόνια με τόνο

Φοιτητική μακαρονάδα με τόνο
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Ξεκινάμε την εβδομάδα με την αγαπημένη μακαρονάδα των φοιτητικών μας χρόνων, και αυτό γιατί είναι λαχταριστή, εύκολη και γρήγορη. Με πένες, τόνο διατηρημένο σε λάδι και μια κονσέρβα ντοματάκια. Ταιριαστό συνοδευτικό, μια λαχανοσαλάτα με καρότο και μαύρες ελιές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚοτόπουλο: 47 εύκολες συνταγές για κάθε μέραΚοτόπουλο: 47 εύκολες συνταγές για κάθε μέρα

Τρίτη – Κοτόπουλο φιλέτο ψημένο σαν πίτσα!

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Δεν υπάρχει αυτή η συνταγή! Η σεφ δίνει στο κοτόπουλο τον ρόλο της ζύμης πίτσας και πάνω του στρώνει από ντομάτα και κασέρι μέχρι κάππαρη και μπέικον. Εσείς μπορείτε να βάλετε ό,τι σας αρέσει: μοτσαρέλα, ελιές, πιπεριές κ.ά. Συνοδέψτε το με πατάτες τηγανητές και μια δροσερή πράσινη σαλάτα με ρόκα και λαδόξιδο.

Τετάρτη – Πατάτες φούρνου με μάραθα και σταφιδοελιές κρητικές

Πατάτες φούρνου με μάραθα και σταφιδοελιές κρητικές,πατάτες, ελιές
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Αν σας φαίνεται ταπεινό αυτό το φαγητό, δοκιμάστε το και θα αναθεωρήσετε. Είναι οι πιο νόστιμες, μελωμένες και αρωματικές πατάτες φούρνου, και θα τις ετοιμάζετε ξανά και ξανά. Ταιριαστό συνοδευτικό, μια σαλάτα με βραστά χόρτα με λαδολέμονο και μια αφράτη ταραμοσαλάτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜακαρόνια με κιμά: Οι 10 καλύτερες συνταγές μας για το φαγητό-λατρείαΜακαρόνια με κιμά: Οι 10 καλύτερες συνταγές μας για το φαγητό-λατρεία

Πέμπτη – Καλαμαράκια κοκκινιστά

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Παρασκευή – Γίγαντες πλακί με ρύζι

Φωτογραφία: Αντωνία Κατή

Το παραδοσιακό φασουλόρυζο στην πιο περιποιημένη εκδοχή του. Κοκκινιστοί γίγαντες με ρύζι, πλακί, που μαλακώνουν με το μαγείρεμα και μετά στο ψήσιμο μελώνουν, ροδίζουν ωραία στην επιφάνεια και αποκτούν μια φουρνιστή, ελαφρώς καπνιστή νοστιμιά. Συνοδεύονται ιδανικά με πράσινη σαλάτα με ντοματίνια και τραγανά παξιμαδάκια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΦασολάδα κλασική, παραδοσιακήΦασολάδα με πολλούς τρόπους: 21 συνταγές αξεπέραστης νοστιμιάς

Σάββατο – Πεσκανδρίτσα βραστή με πατάτες

Πεσκανδρίτσα βραστή με πατάτες
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Ένα εκλεκτό βραστόψαρο, πατάτες και κρόκος Κοζάνης σε μια αχνιστή και αρωματική σούπα. Συνοδεύουμε με ζεστό προζυμένιο ψωμί, μια σαλάτα με βραστά χόρτα, ελιές θρούμπες και σπιτική μαγιονέζα.

Κυριακή – Σουτζουκάκια ριγανάτα

Φωτογραφία: Έβελυν Φωσκόλου

Τα ζουμερά και αρωματικά σουτζουκάκια με ριγανάτη σάλτσα είναι ιδανικά για το κυριακάτικο τραπέζι μας. Τα συνοδεύουμε με πατάτες κομμένες σε μπαμπάτσικα κομμάτια, πρώτα βρασμένες και μετά τηγανισμένες, για να γίνουν αφράτες σαν λουκουμαδάκια, ή με ένα ωραίο πιλάφι. Μαζί τους, στο τραπέζι μας, μια λαχανοσαλάτα με καρότο, πίκλες και πράσινες ελιές, μια τυροκαυτερή και ζεστό φρυγανισμένο ψωμί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕύκολα γλυκά με γιαούρτι: 21 συνταγές απλές και… εθιστικέςΕύκολα γλυκά με γιαούρτι: 21 συνταγές απλές και… εθιστικές

Ζητήσατε γλυκό; Ιδού: Πάστα φλώρα νηστίσιμη, με ελαιόλαδο

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Είτε νηστεύουμε είτε όχι, αυτή η πάστα φλώρα θα μας ικανοποιήσει απόλυτα. Φτιαγμένη με ελαιόλαδο, μπόλικο πορτοκαλοχυμό, αμύγδαλα και μαρμελάδα της αρεσκείας μας, θα συνοδέψει υπέροχα τον καφέ, το τσάι ή το αγαπημένο μας ρόφημα όλη την εβδομάδα.

Δείτε εδώ τις 8 συνταγές, μια για κάθε μέρα της εβδομάδας + 1 γλυκό:

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Γαλακτοκομικά

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές με Θαλασσινά

Άρθρα και Συνταγές με Καλαμάρι / Θράψαλο

Άρθρα και Συνταγές με Κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Κοτόπουλο

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχαρίσιος κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Όσπρια

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές με Πεσκανδρίτσα

Άρθρα και Συνταγές με Πουλερικά

Άρθρα και Συνταγές με Φασόλια

Άρθρα και Συνταγές με Ψάρι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών