ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΨαρόσουπα με βραστόψαρα, μύδια και μαραθόριζαΨαρόσουπα με βραστόψαρα, μύδια και μαραθόριζα

Δεν είναι μονάχα το κρέας και τα πουλερικά ιδανικά για μαγείρεμα με άφθονα μυρωδάτα χόρτα. Ένα καλό ψάρι με άφθονο ψαχνό όπως η πεσκανδρίτσα χαρίζει υψηλές γευστικές συγκινήσεις με έναν συνδυασμό μυρωδικών, που αφήνουν τη φίνα νοστιμιά του ψαριού να αναδειχθεί. Χρησιμοποιεί και μποράντζα (όταν βρίσκει), αυτό το εδώδιμο μπλε λουλουδάκι με τα χνουδωτά φύλλα, αλλά και κερφίλιο, το γνωστό μας μυρώνι (χαιρέφυλλον). Η ένταση έρχεται με τον θαυμαστό συνδυασμό της απαλής γεύσης των χορταρικών με την αψάδα του ξιδιού και του λεμονοχυμού, που δίνει στη σούπα ιδιαίτερο, ξεχωριστό χαρακτήρα. Όσο για τον τίτλο, απόλυτα σαφής: Ψάρια εἰσὲ μπρουέτο, ἤγουν ζουμί = ψάρια σε σούπα («μπρουέτο» από την ιταλική λέξη «brodo», που σημαίνει «ζωμός», «ζουμί».

10' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 25'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε την ψαρόσουπα, ξεκινάμε απλώνοντας σε ένα ταψί την πεσκανδρίτσα, την αλατίζουμε από όλες τις μεριές με το μισό αλάτι (15 γρ.) και την αφήνουμε κατά μέρος για 30 λεπτά.
  2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
  3. Τακτοποιούμε το ψάρι στην κατσαρόλα και το σοτάρουμε για μερικά λεπτά, γυρίζοντάς το δύο-τρεις φορές, μέχρι να χρυσίσει.
  4. Ρίχνουμε τα πράσα, τα μυρώνια, τις καυκαλήθρες, τον μαϊντανό και το σέλινο και ανακατεύουμε απαλά, ίσα να μαραθούν λίγο. Σβήνουμε με το ξίδι και μαγειρεύουμε 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά. Προσθέτουμε τον ζωμό και το υπόλοιπο αλάτι.
  5. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και, μόλις πάρει βράση το υγρό, ξεσκεπάζουμε, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά, με ανοιχτή κατσαρόλα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  6. Μεταφέρουμε προσεκτικά το ψάρι σε μια πιατέλα με σπάτουλα.
  7. Ρίχνουμε στον κάδο του πολυκόφτη όλα τα υγρά του σκεύους και τα μισά χορταρικά και τα πολτοποιούμε καλά, μέχρι να φτιάξουμε μια σούπα με υφή εντελώς λεία.
  8. Την περνάμε από λεπτή σήτα και τη ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα όπου βρίσκονται τα υπόλοιπα λαχανικά. Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά.
  9. Ανακατεύουμε το κορν φλάουρ με 50 ml κρύο νερό μέχρι να διαλυθεί. Το ρίχνουμε στη σούπα και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σερβίρισμα

  1. Ξεψαχνίζουμε την πεσκανδρίτσα αφαιρώντας το κεντρικό κόκαλο και κόβουμε το ψαχνό σε μικρά κομμάτια.
  2. Τα μοιράζουμε σε 4 πιάτα και προσθέτουμε τα κουκουνάρια και τις σταφίδες. Μοιράζουμε τη σούπα στα πιάτα, στολίζουμε με τα φυλλαράκια από τα μυρώνια και σερβίρουμε αμέσως.

Δύσκολο και απαιτητικό φαγητό, θα το ταιριάξουμε με έναν λευκό Ροδίτη με καλή οξύτητα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 179.

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Πεσκανδρίτσα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών