ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠεσκανδρίτσα με κρέμα κολοκυθανθώνΠεσκανδρίτσα με κρέμα κολοκυθανθών
20' προετοιμασία
35' μαγείρεμα
Σύνολο: 55'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τη πεσκανδρίτσα βραστή με πατάτες, ξεκινάμε πλένοντας καλά τις πατάτες και, αν θέλουμε, τις αφήνουμε με τη φλούδα τους. Τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τις βάζουμε σε μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα εκτός φωτιάς.
  2. Πάνω τους ακουμπάμε το κεφάλι της πεσκανδρίτσας και πάνω του το σώμα-ουρά της. Σκορπίζουμε αλάτι και τον κρόκο, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε νερό τόσο ώστε ίσα να καλύψει το ψάρι.
  3. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρει βράση το νερό, και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά ξαφρίζοντας.
  4. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, σείουμε την κατσαρόλα για να απλωθεί παντού και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά ακόμη.
  5. Ελέγχουμε αν έχει γίνει το ψάρι. Πρέπει να έχει μαλακώσει, αλλά να μην έχει παραβράσει και διαλύεται. Το ανασηκώνουμε προσεκτικά και το μεταφέρουμε σε πιατέλα. Αν οι πατάτες δεν έχουν μαλακώσει ακόμη, τις αφήνουμε να βράσουν για μερικά λεπτά ακόμη, προσθέτοντας λίγο βραστό νερό, αν χρειάζεται. Τις αφαιρούμε με προσοχή και τις μεταφέρουμε και αυτές στην πιατέλα με το ψάρι.
  6. Σκορπίζουμε στα υλικά τα φύλλα της ρίγανης. Σουρώνουμε τον ζωμό από ψιλό σουρωτήρι και τον μοιράζουμε σε ξεχωριστά μπολ ή βαθιά πιάτα.
  7. Σερβίρουμε με ζεστό ψωμί και, αν θέλουμε, με μαγιονέζα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 202.

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές με Πεσκανδρίτσα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών