
1 ώρα
προετοιμασία
40' μαγείρεμα
4 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 40'
Υλικά
Κομμάτια: 100Για τη γέμιση
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τα ντολμαδάκια γιαλαντζί, σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση.
- Βάζουμε να βράσει άφθονο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα και όταν κοχλάσει, ρίχνουμε μέσα τα αμπελόφυλλα, σε δόσεις των 10-15 κομματιών.
- Τα ζεματίζουμε για 1-1 1⁄2 λεπτό και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν και να στραγγίξουν καλά, απλωμένα σε πετσέτες.
- Στρώνουμε ένα γερό αμπελόφυλλο σε ξύλο κοπής, με τη θαμπή πλευρά προς τα πάνω, ώστε όταν το τυλίγουμε να φαίνεται η «καλή», γυαλιστερή του πλευρά.
- Βάζουμε 1 κουτ. σούπας (ή 1 κουτ. γλυκού, ανάλογα με το μέγεθος του φύλλου) στην άκρη, εκεί που ξεκινά το κοτσάνι, και τυλίγουμε σε ρολό μία φορά.
- Φέρνουμε τις μυτερές, πλαϊνές άκρες του φύλλου προς το κέντρο και συνεχίζουμε το τύλιγμα μέχρι να φτιάξουμε το ντολμαδάκι.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
- Αρχίζουμε να στρώνουμε τα ντολμαδάκια κυκλικά στην κατσαρόλα, με την άκρη του τυλίγματος προς τα κάτω, και σχετικά στριμωχτά μεταξύ τους. Αποφεύγουμε να βάλουμε πάνω από 2 στρώσεις, γιατί, αν βάλουμε περισσότερες, οι πάνω δεν θα προλάβουν να ψηθούν καλά.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα 300 ml νερό και σκεπάζουμε τα ντολμαδάκια με ένα πιάτο. Ζεσταίνουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά μέχρι το υγρό να πάρει βράση.
- Μετριάζουμε τη φωτιά, κλείνουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά.
- Ρίχνουμε άλλα 200 ml νερό ζεστό και τον χυμό λεμονιού, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά.
- Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και χωρίς να την ξεσκεπάσουμε, αφήνουμε τα ντολμαδάκια να κρυώσουν εντελώς μέσα εκεί για 3-4 ώρες ή για όλο το βράδυ.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 205.