ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΝτολμαδάκια γιαλαντζί κλασικάΝτολμαδάκια γιαλαντζί κλασικά
1 ώρα προετοιμασία
40' μαγείρεμα
4 ώρες αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 40'

Υλικά

Κομμάτια: 100

Για τη γέμιση

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τα ντολμαδάκια γιαλαντζί, σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση.
  2. Βάζουμε να βράσει άφθονο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα και όταν κοχλάσει, ρίχνουμε μέσα τα αμπελόφυλλα, σε δόσεις των 10-15 κομματιών.
  3. Τα ζεματίζουμε για 1-1 1⁄2 λεπτό και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα.
  4. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και να στραγγίξουν καλά, απλωμένα σε πετσέτες.
  5. Στρώνουμε ένα γερό αμπελόφυλλο σε ξύλο κοπής, με τη θαμπή πλευρά προς τα πάνω, ώστε όταν το τυλίγουμε να φαίνεται η «καλή», γυαλιστερή του πλευρά.
  6. Βάζουμε 1 κουτ. σούπας (ή 1 κουτ. γλυκού, ανάλογα με το μέγεθος του φύλλου) στην άκρη, εκεί που ξεκινά το κοτσάνι, και τυλίγουμε σε ρολό μία φορά.
  7. Φέρνουμε τις μυτερές, πλαϊνές άκρες του φύλλου προς το κέντρο και συνεχίζουμε το τύλιγμα μέχρι να φτιάξουμε το ντολμαδάκι.
  8. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
  9. Αρχίζουμε να στρώνουμε τα ντολμαδάκια κυκλικά στην κατσαρόλα, με την άκρη του τυλίγματος προς τα κάτω, και σχετικά στριμωχτά μεταξύ τους. Αποφεύγουμε να βάλουμε πάνω από 2 στρώσεις, γιατί, αν βάλουμε περισσότερες, οι πάνω δεν θα προλάβουν να ψηθούν καλά.
  10. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα 300 ml νερό και σκεπάζουμε τα ντολμαδάκια με ένα πιάτο. Ζεσταίνουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά μέχρι το υγρό να πάρει βράση.
  11. Μετριάζουμε τη φωτιά, κλείνουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά.
  12. Ρίχνουμε άλλα 200 ml νερό ζεστό και τον χυμό λεμονιού, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά.
  13. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και χωρίς να την ξεσκεπάσουμε, αφήνουμε τα ντολμαδάκια να κρυώσουν εντελώς μέσα εκεί για 3-4 ώρες ή για όλο το βράδυ.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 205.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών