ΕΞΟΔΟΣ

Θησείο: 5 στάσεις στην Ηρακλειδών για καφέ, φαγητό και ποτό

Μια πεντάδα μαγαζιών τα οποία αποτυπώνουν το «τώρα» ενός πεζόδρομου στο Θησείο που έχει περάσει πολλές φάσεις, κι ένα ακόμα που έρχεται.

23.09.2023| Updated: 25.09.2023
Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη
Θησείο: 5 στάσεις στην Ηρακλειδών για καφέ, φαγητό και ποτό

Ο κόσμος έβγαινε από παλιά στην Ηρακλειδών. Εκεί ήταν ο Σταύλος, ιστορικό ροκάδικο της πόλης, στο κτίριο του 1845 που στέγαζε κάποτε ένα κομμάτι των βασιλικών στάβλων του Όθωνα, και παραδίπλα η πόρτa του Berlin, με τη μπάρα με τις αμέτρητες φωτισμένες μπίλιες και τον σούπερμαν (και όχι μόνο) στο ταβάνι, δίπλα σε καφενεία με ρακόμελα, καφετέριες όπου κάθονταν με τις ώρες οι φοιτητές και μεζεδοπωλεία. Με την πάροδο του χρόνου, παρότι κάποιοι παρέμειναν, κάποιοι χώροι σταμάτησαν να λειτουργούν, νέοι πόλοι έλξης μετατόπισαν τον κόσμο αλλού, άλλαξε το τοπίο. Και μετά, ξαναάλλαξε. Τα τελευταία χρόνια, ο πεζόδρομος του Θησείου άρχισε να αποκτάει σιγα-σιγά καινούργιους ενοίκους. Καφέ, μπαράκια, wine bars και εστιατόρια ήρθαν να προσθέσουν τις επόμενες σελίδες στο φωτοάλμπουμ του δρόμου που έχει ακόμη τα ίχνη του παλιού τραμ στο πλακόστρωτο και μερικά πολύ όμορφα νεοκλασικά. Τον περπατάς και συναντάς κατοίκους του Θησείου που βγάζουν βόλτα τον σκύλο τους, τουρίστες που στρίβουν από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου αναζητώντας λίγο πιο ήσυχους ρυθμούς και Αθηναίους, από διάφορα μέρη της πόλης, που έχουν βρει σε κάποιο σημείο του ένα νέο στέκι για φαγητό και ποτό.

Στο πλακόστρωτο της Ηρακλειδών βλέπεις ακόμη τις παλιές γραμμές του τραμ που συνέδεε την Ομόνοια με τα Πετράλωνα.
Περπατώντας στον πεζόδρομο βλέπεις αρκετές αστικές κατοικίες του άλλοτε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα μαγειρεία της Αθήνας όπου τρώμε σαν στο σπίτι μαςΤα μαγειρεία της Αθήνας όπου τρώμε σαν στο σπίτι μας

The Underdog: Το στέκι του καλού καφέ

Η πλακόστρωτη πίσω αυλή του The Underdog.
Μόλις ανεβαίνεις τα σκαλιά βλέπεις απέναντί σου τους baristas.

Επιλέγουν καφέδες υψηλής ποιότητα και τους διαχειρίζονται ανάλογα.

Aυγά Shaksuka και o δικός τους cold brew στο μεταλλικό κουτάκι του

Από τα «νέας κοπής» μαγαζιά ήταν εκείνο που έκανε την αρχή, το 2015. Και την Ηρακλειδών προορισμό για όσους θέλουν ένα αρωματικό και ισορροπημένο φλιτζάνι καφέ. Ο Τάσος Δεληχρήστος και η ομάδα του έχουν απευθείας σχέσεις με παραγωγούς σε διάφορες χώρες του κόσμου και το The Underdog το δικό του roastery στο Γκάζι. Πέρα από το να πιεις έναν ωραίο μονοποικιλιακό καφέ από την Αιθιοπία, το Εκουαδόρ, την Κόστα Ρίκα ή όποιον άλλον έχουν κάθε φορά στους μύλους τους –ο ροής είναι Βραζιλία– μπορείς να πάρεις ένα σακουλάκι για το σπίτι ή το γραφείο, τις δικές τους κάψουλες (έχουν μεγάλη γκάμα) ή τον cold brew τους σε μεταλλικό κουτάκι. Ακόμη και στιγμιαίο specialty coffee έχουν εδώ, είναι πρόσφατη άφιξη. Στα τραπέζια στα δεξιά και στα αριστερά του πάγκου των baristas ή στην αυλή με το σκίαστρο στην πίσω μεριά, θα τη βρεις τη γωνιά σου. Στο μενού του brunch θα συναντήσεις αυγά Benedict, καγιανά και Shaksuka, σαλάτες μπέργκερ, ένα BLT με αβοκάντο, pancakes, ενώ πολλοί τιμάνε και τη babka με σοκολάτα. A.Σ.

Ηρακλειδών 8, Θησείο, Τ/213-03.65.393

Smoking Barrels: ποτά και βινύλια

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Δύο πικάπ και μια κονσόλα δίνουν το στίγμα.

Mπορείς να διαλέξεις έναν δίσκο από τη δισκοθήκη του και να τον βάλεις να παίζει.

Το λέει και η ταμπέλα. «Smoking Barrels – Analog Music & Alcohol». Στο μπαρ του Χρήστου Καλυβωκά και του Γιάννη Βαγενά η μουσική είναι αναλογική και μόνο. Μπαίνεις και βλέπεις στα αριστερά τη ραφιέρα με τους δίσκους και aπό κάτω τα δύο πικάπ και τον μείκτη. Ο DJ παίζει πλάτη στους θαμώνες σαν να ‘ταν στο σπίτι του με τους φίλους του. Εδώ πίνεις το ποτό σου ακούγοντας, ανάλογα με την ημέρα και τους δισκοθέτες που αναλαμβάνουν δράση, reggae και dub, πολλή funk, πολλή soul, αρκετό indie rock, dark wave, new wave, post punk. «Το βινύλιο έχει αυτό το χρουτς χρουτς, ακόμη και η χαρακιά σού βγάζει κάτι ζωντανό» λέει ο Χρήστος, που έχει παίξει σε πολλά μπαρ της Αθήνας, πριν ανοίξει το δικό του. Όπως οι άλλοι διοργανώνουν βραδιές βινυλίου, εκείνοι έχουν μία φορά τον μήνα το Smoking Barrels go digital, με τους disc jockeys να φέρνουν τις σιντιέρες ή τα λάπτοπ τους. Α.Σ.

Ηρακλειδών 56, Θησείο, Τ/210-34.28.862

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣNegroni: 5 αθηναϊκές παραλλαγές του μυθικού ιταλικού κοκτέιλNegroni: 5 αθηναϊκές παραλλαγές του μυθικού ιταλικού κοκτέιλ

Agape: Κρασιά και flatbreads σε ένα νεοκλασικό

Στο Agape μπορείτε να καθίσετε στα τραπεζάκια έξω στον πεζόδρομο αλλά και μέσα στην προσεγμένη σάλα
Τα flatbreads είναι ιδιαίτερα αγαπητά.

Έχουν και πολλές επιλογές κρασιών σε ποτήρι

Φρέσκιες και χορταστικές σαλάτες θα βρείτε στο μενού

Άνοιξε πριν από περίπου έναν χρόνο σε ένα ψηλοτάβανο νεοκλασικό στην Ηρακλειδών και έφερε νέα πνοή στον γνωστό πεζόδρομο. Λειτουργεί από το πρωί μέχρι το βράδυ και σερβίρει από brunch και μεσημεριανά τσιμπολογήματα μέχρι ελαφρύ δείπνο. Το φαγητό έχει την υπογραφή του σεφ Βασίλη Γεωγλερή, ο οποίος προτείνει από σαλάτες και σεβίτσε μέχρι flatbreads και ζυμαρικά. Σερβίρουν κρασί από τον ελληνικό και γαλλικό αμπελώνα. Το εντυπωσιακό κελάρι του φιλοξενεί πάνω από 110 ετικέτες κρασιών. Τα signature cocktails εμπνέονται το όνομά τους από το αρτικόλεξο της Αγάπης − για παράδειγμα στο γράμμα Α θα βρεις το «Αίσθημα», μια τεκίλα με πιπεριά Φλωρίνης και μαύρο πιπέρι και στο Γ αντιστοιχεί το κοκτέιλ «Γοητεία», με μαστίχα, λικέρ πορτοκάλι και φράουλες. Μ.Π.

Ηρακλειδών 21-23, Θησείο, T/ 211–75.05.418

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚαφενείο Αλλιώς: Το νέο στέκι στην Κυψέλη σερβίρει νοσταλγικό φαγητό γεμάτο φρεσκάδαΚαφενείο Αλλιώς: Το νέο στέκι στην Κυψέλη σερβίρει νοσταλγικό φαγητό γεμάτο φρεσκάδα

Merceri: ένα γευστικά ανήσυχο μπιστρό

Στην κουζίνα τον πρώτο λόγο έχουν οι σεφ και φίλες, Μελίνα Χωμάτα και Μαρία Ντιούδη
Τα τραπέζια του Merceri στο πλακόστρωτο.
Το signature «κέικ» αστακού.

Ζεστό, φιλόξενο, ήσυχο, το Merceri είναι ένα μπιστρό με ατμόσφαιρα που σε ξεκουράζει και σε ηρεμεί. Στην κουζίνα τον πρώτο λόγο έχουν οι σεφ και φίλες, Μελίνα Χωμάτα (Vedema, Σαντορίνη) και Μαρία Ντιούδη οι οποίες συστήνονται μέσα από έναν μικρό κατάλογο που χωρίζεται σε ωμά, ορεκτικά και κυρίως. Θα βρείτε πιάτα όπως το καρπάτσιο με μανταρίνι, λάιμ, ελιές, τσίλι, σχοινόπρασο, το ζεστό «κέικ» αστακού με κρούστα πατάτας, ρόκα, γραβιέρα Σύρου και σχοινόπρασο (που είναι και από τα χιτ του εστιατορίου) ή τα γευστικά ραβιόλια με μανιτάρια πορτσίνι, ραγού βοδινού, ντομάτα και τρούφα και θα τα συνοδεύσετε με ενδιαφέρουσες επιλογές κρασιών, με καλή εκπροσώπηση του ελληνικού αμπελώνα. Γ.Π.

Ηρακλειδών 21, Θησείο, Τ/210-34.17.511

Lost Roots: τρεις φίλοι, ένα wine bar

Με μια επίσκεψη στην κάβα βλέπεις όλη τη γκάμα των κρασιών.

Το φαγητό στο Lost Roots έχει πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα.
Ο χώρος είναι διακοσμημένος σε μινιμαλιστική λογική / φωτογραφίες: Αλίνα Λέφα

Πίσω από το Lost Roots, που άνοιξε πέρυσι τα Χριστούγεννα, βρίσκονται τρεις νεαροί οινοχόοι, ο Βαγγέλης Ράγγος, o Λάμπρος Σιαφάκας και ο Δημήτρης Μπαλανίκας. Στο λιτά μοντέρνο wine bar ο κόσμος μοιράζεται μέσα, έξω και στον ενδιάμεσο πάγκο-παράθυρο. Στη λίστα, που αλλάζει συχνά βρίσκεις καμιά εικοσαριά επιλογές σε ποτήρι και στην γυάλινη κάβα στα αριστερά, γύρω στις 300 ετικέτες από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα, τακτοποιημένες κατά τόπους. Η τριάδα, που είναι παραπάνω από πρόθυμη να σε πλοηγήσει σε στιλ και τερουάρ, δίνει έμφαση στους μικρούς παραγωγούς, ενώ έχει στη συλλογή της και αρκετά ήπιων παρεμβάσεων κρασιά. Τι τρώμε εδώ; Το best seller αυτό τον καιρό είναι τα σκιουφιχτά με πέστο φουντουκιού, απάκι, παρμεζάνα και ντοματίνια, υπάρχουν όμως αρκετές ακόμη ιδέες για να συνοδεύσει κανείς το κρασί του (και τούμπαλιν), από τόνο τατάκι και χταπόδι μπρεζέ σε pinsa με γκορκοντζόλα ή μπέργκερ προβατίνας. Α.Σ.

Lost Roots, Ηρακλειδών 30, Θησείο, T/ 210-34.57.644

Ένας ακόμη καινούργιος χώρος στα σκαριά

Να κλείσουμε με ένα νέο. Στο κτίριο που στέγαζε άλλοτε τον Σταύλο και πιο πρόσφατα το νεο-μεξικάνικο εστιατόριο Coyoacan, ο Γιώργος Μελισσάρης και ο Γιάννης Μωράκης μαζί με τον Πάνο Πολίτη και τον γνωστό σεφ Πάνο Ιωαννίδη ετοιμάζουν ένα καινούργιο μεζεδοπωλείο. Ο χώρος, που το πλάνο είναι να κάνει πρεμιέρα πριν τις γιορτές, έχει ξεκινήσει να μεταμορφώνεται. Ο Πάνος Ιωαννίδης θα αφήσει για λίγο τα μοντέρνα ιταλικά πιάτα, στα οποία μας έχει συνηθίσει, για χάρη των ντόπιων σπεσιαλιτέ: η κουζίνα του νέου ένοικου της Ηρακλειδών, από ό,τι λένε οι συντελεστές του, θα παίζει σε πολλά ταμπλό, με μεζέδες, μαγειρευτά και ψητά στον ξυλόφουρνο, σε value for money λογική. Α.Σ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣMέχρι 10 ευρώ: Τι ωραίο τρώμε στην Αθήνα με χαμηλό budgetMέχρι 10 ευρώ: Τι ωραίο τρώμε στην Αθήνα με χαμηλό budget

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Wine Bar

Εστιατόρια

Καφέ

Αθήνα

Θησείο

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών