Ο κόσμος έβγαινε από παλιά στην Ηρακλειδών. Εκεί ήταν ο Σταύλος, ιστορικό ροκάδικο της πόλης, στο κτίριο του 1845 που στέγαζε κάποτε ένα κομμάτι των βασιλικών στάβλων του Όθωνα, και παραδίπλα η πόρτa του Berlin, με τη μπάρα με τις αμέτρητες φωτισμένες μπίλιες και τον σούπερμαν (και όχι μόνο) στο ταβάνι, δίπλα σε καφενεία με ρακόμελα, καφετέριες όπου κάθονταν με τις ώρες οι φοιτητές και μεζεδοπωλεία. Με την πάροδο του χρόνου, παρότι κάποιοι παρέμειναν, κάποιοι χώροι σταμάτησαν να λειτουργούν, νέοι πόλοι έλξης μετατόπισαν τον κόσμο αλλού, άλλαξε το τοπίο. Και μετά, ξαναάλλαξε. Τα τελευταία χρόνια, ο πεζόδρομος του Θησείου άρχισε να αποκτάει σιγα-σιγά καινούργιους ενοίκους. Καφέ, μπαράκια, wine bars και εστιατόρια ήρθαν να προσθέσουν τις επόμενες σελίδες στο φωτοάλμπουμ του δρόμου που έχει ακόμη τα ίχνη του παλιού τραμ στο πλακόστρωτο και μερικά πολύ όμορφα νεοκλασικά. Τον περπατάς και συναντάς κατοίκους του Θησείου που βγάζουν βόλτα τον σκύλο τους, τουρίστες που στρίβουν από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου αναζητώντας λίγο πιο ήσυχους ρυθμούς και Αθηναίους, από διάφορα μέρη της πόλης, που έχουν βρει σε κάποιο σημείο του ένα νέο στέκι για φαγητό και ποτό.


The Underdog: Το στέκι του καλού καφέ




|
|
Από τα «νέας κοπής» μαγαζιά ήταν εκείνο που έκανε την αρχή, το 2015. Και την Ηρακλειδών προορισμό για όσους θέλουν ένα αρωματικό και ισορροπημένο φλιτζάνι καφέ. Ο Τάσος Δεληχρήστος και η ομάδα του έχουν απευθείας σχέσεις με παραγωγούς σε διάφορες χώρες του κόσμου και το The Underdog το δικό του roastery στο Γκάζι. Πέρα από το να πιεις έναν ωραίο μονοποικιλιακό καφέ από την Αιθιοπία, το Εκουαδόρ, την Κόστα Ρίκα ή όποιον άλλον έχουν κάθε φορά στους μύλους τους –ο ροής είναι Βραζιλία– μπορείς να πάρεις ένα σακουλάκι για το σπίτι ή το γραφείο, τις δικές τους κάψουλες (έχουν μεγάλη γκάμα) ή τον cold brew τους σε μεταλλικό κουτάκι. Ακόμη και στιγμιαίο specialty coffee έχουν εδώ, είναι πρόσφατη άφιξη. Στα τραπέζια στα δεξιά και στα αριστερά του πάγκου των baristas ή στην αυλή με το σκίαστρο στην πίσω μεριά, θα τη βρεις τη γωνιά σου. Στο μενού του brunch θα συναντήσεις αυγά Benedict, καγιανά και Shaksuka, σαλάτες μπέργκερ, ένα BLT με αβοκάντο, pancakes, ενώ πολλοί τιμάνε και τη babka με σοκολάτα. A.Σ.
Ηρακλειδών 8, Θησείο, Τ/213-03.65.393
Smoking Barrels: ποτά και βινύλια


|
|
Το λέει και η ταμπέλα. «Smoking Barrels – Analog Music & Alcohol». Στο μπαρ του Χρήστου Καλυβωκά και του Γιάννη Βαγενά η μουσική είναι αναλογική και μόνο. Μπαίνεις και βλέπεις στα αριστερά τη ραφιέρα με τους δίσκους και aπό κάτω τα δύο πικάπ και τον μείκτη. Ο DJ παίζει πλάτη στους θαμώνες σαν να ‘ταν στο σπίτι του με τους φίλους του. Εδώ πίνεις το ποτό σου ακούγοντας, ανάλογα με την ημέρα και τους δισκοθέτες που αναλαμβάνουν δράση, reggae και dub, πολλή funk, πολλή soul, αρκετό indie rock, dark wave, new wave, post punk. «Το βινύλιο έχει αυτό το χρουτς χρουτς, ακόμη και η χαρακιά σού βγάζει κάτι ζωντανό» λέει ο Χρήστος, που έχει παίξει σε πολλά μπαρ της Αθήνας, πριν ανοίξει το δικό του. Όπως οι άλλοι διοργανώνουν βραδιές βινυλίου, εκείνοι έχουν μία φορά τον μήνα το Smoking Barrels go digital, με τους disc jockeys να φέρνουν τις σιντιέρες ή τα λάπτοπ τους. Α.Σ.
Ηρακλειδών 56, Θησείο, Τ/210-34.28.862
Agape: Κρασιά και flatbreads σε ένα νεοκλασικό




|
|
Άνοιξε πριν από περίπου έναν χρόνο σε ένα ψηλοτάβανο νεοκλασικό στην Ηρακλειδών και έφερε νέα πνοή στον γνωστό πεζόδρομο. Λειτουργεί από το πρωί μέχρι το βράδυ και σερβίρει από brunch και μεσημεριανά τσιμπολογήματα μέχρι ελαφρύ δείπνο. Το φαγητό έχει την υπογραφή του σεφ Βασίλη Γεωγλερή, ο οποίος προτείνει από σαλάτες και σεβίτσε μέχρι flatbreads και ζυμαρικά. Σερβίρουν κρασί από τον ελληνικό και γαλλικό αμπελώνα. Το εντυπωσιακό κελάρι του φιλοξενεί πάνω από 110 ετικέτες κρασιών. Τα signature cocktails εμπνέονται το όνομά τους από το αρτικόλεξο της Αγάπης − για παράδειγμα στο γράμμα Α θα βρεις το «Αίσθημα», μια τεκίλα με πιπεριά Φλωρίνης και μαύρο πιπέρι και στο Γ αντιστοιχεί το κοκτέιλ «Γοητεία», με μαστίχα, λικέρ πορτοκάλι και φράουλες. Μ.Π.
Ηρακλειδών 21-23, Θησείο, T/ 211–75.05.418
Merceri: ένα γευστικά ανήσυχο μπιστρό






Ζεστό, φιλόξενο, ήσυχο, το Merceri είναι ένα μπιστρό με ατμόσφαιρα που σε ξεκουράζει και σε ηρεμεί. Στην κουζίνα τον πρώτο λόγο έχουν οι σεφ και φίλες, Μελίνα Χωμάτα (Vedema, Σαντορίνη) και Μαρία Ντιούδη οι οποίες συστήνονται μέσα από έναν μικρό κατάλογο που χωρίζεται σε ωμά, ορεκτικά και κυρίως. Θα βρείτε πιάτα όπως το καρπάτσιο με μανταρίνι, λάιμ, ελιές, τσίλι, σχοινόπρασο, το ζεστό «κέικ» αστακού με κρούστα πατάτας, ρόκα, γραβιέρα Σύρου και σχοινόπρασο (που είναι και από τα χιτ του εστιατορίου) ή τα γευστικά ραβιόλια με μανιτάρια πορτσίνι, ραγού βοδινού, ντομάτα και τρούφα και θα τα συνοδεύσετε με ενδιαφέρουσες επιλογές κρασιών, με καλή εκπροσώπηση του ελληνικού αμπελώνα. Γ.Π.
Ηρακλειδών 21, Θησείο, Τ/210-34.17.511
Lost Roots: τρεις φίλοι, ένα wine bar
|
|


Πίσω από το Lost Roots, που άνοιξε πέρυσι τα Χριστούγεννα, βρίσκονται τρεις νεαροί οινοχόοι, ο Βαγγέλης Ράγγος, o Λάμπρος Σιαφάκας και ο Δημήτρης Μπαλανίκας. Στο λιτά μοντέρνο wine bar ο κόσμος μοιράζεται μέσα, έξω και στον ενδιάμεσο πάγκο-παράθυρο. Στη λίστα, που αλλάζει συχνά βρίσκεις καμιά εικοσαριά επιλογές σε ποτήρι και στην γυάλινη κάβα στα αριστερά, γύρω στις 300 ετικέτες από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα, τακτοποιημένες κατά τόπους. Η τριάδα, που είναι παραπάνω από πρόθυμη να σε πλοηγήσει σε στιλ και τερουάρ, δίνει έμφαση στους μικρούς παραγωγούς, ενώ έχει στη συλλογή της και αρκετά ήπιων παρεμβάσεων κρασιά. Τι τρώμε εδώ; Το best seller αυτό τον καιρό είναι τα σκιουφιχτά με πέστο φουντουκιού, απάκι, παρμεζάνα και ντοματίνια, υπάρχουν όμως αρκετές ακόμη ιδέες για να συνοδεύσει κανείς το κρασί του (και τούμπαλιν), από τόνο τατάκι και χταπόδι μπρεζέ σε pinsa με γκορκοντζόλα ή μπέργκερ προβατίνας. Α.Σ.
Lost Roots, Ηρακλειδών 30, Θησείο, T/ 210-34.57.644
Ένας ακόμη καινούργιος χώρος στα σκαριά
Να κλείσουμε με ένα νέο. Στο κτίριο που στέγαζε άλλοτε τον Σταύλο και πιο πρόσφατα το νεο-μεξικάνικο εστιατόριο Coyoacan, ο Γιώργος Μελισσάρης και ο Γιάννης Μωράκης μαζί με τον Πάνο Πολίτη και τον γνωστό σεφ Πάνο Ιωαννίδη ετοιμάζουν ένα καινούργιο μεζεδοπωλείο. Ο χώρος, που το πλάνο είναι να κάνει πρεμιέρα πριν τις γιορτές, έχει ξεκινήσει να μεταμορφώνεται. Ο Πάνος Ιωαννίδης θα αφήσει για λίγο τα μοντέρνα ιταλικά πιάτα, στα οποία μας έχει συνηθίσει, για χάρη των ντόπιων σπεσιαλιτέ: η κουζίνα του νέου ένοικου της Ηρακλειδών, από ό,τι λένε οι συντελεστές του, θα παίζει σε πολλά ταμπλό, με μεζέδες, μαγειρευτά και ψητά στον ξυλόφουρνο, σε value for money λογική. Α.Σ.