ΕΞΟΔΟΣ

Τα μαγειρεία της Αθήνας όπου τρώμε σαν στο σπίτι μας

Εδώ οι κατσαρόλες και τα ταψιά γεμίζουν με γεύσεις σπιτικές, της θαλπωρής. Αυτά είναι τα μαγέρικα που αγαπάμε στην Αθήνα.

21.09.2023
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
Τα μαγειρεία της Αθήνας όπου τρώμε σαν στο σπίτι μας

Ως υποκατάστατο του σπιτικού, οικογενειακού τραπεζιού λειτουργούν τα μαγειρεία. Κατσαρόλες και ταψιά γεμίζουν με γεύσεις απλές και καθαρές – με λαδερά, με όσπρια, κοκόρια κοκκινιστά με χοντρά μακαρόνια, χυλωμένες κοτόσουπες που γιατρεύουν τα πάντα, σπανακόρυζα και φουρνιστά κοτόπουλα με μελωμένες πατάτες. Εδώ δεν πρωτεύει η έξοδος για φαγητό ως διασκέδαση. Tα μαγειρεία πρώτα απ’ όλα αναλαμβάνουν να θρέψουν, να καλύψουν την ανάγκη για φαγητό, όσο γίνεται οικονομικό και καλοφτιαγμένο.

Ο Κίτσουλας ταΐζει Χαλάνδρι και πέριξ από το 1946

Το γιουβέτσι του Κίτσουλα/ Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

Ταψάρες, μαρμίτες, παραγγελιόχαρτα επί παραγγελιοχάρτων και πακέτα να ετοιμάζονται χωρίς ανάσα για το σπίτι. «Εμείς καλύπτουμε την ανάγκη για μεσημεριανή διατροφή, όχι την έξοδο, έχει διαφορά» λέει ο Δημήτρης Κοτζαμάνης, σημερινός ιδιοκτήτης του ιστορικού Κίτσουλα, με μια αίσθηση ευθύνης και μια κάποια υπερηφάνεια. Όντως, στο μαγειρείο που λειτουργεί σε ένα καταπράσινο σημείο στο Χαλάνδρι από το 1944 βασίζονται πολλοί κάτοικοι της περιοχής και των πέριξ για την καθημερινή τους διατροφή. Τα απλά και καλοδουλεμένα φαγητά του ωστόσο είναι λόγος να «ταξιδέψεις» εκεί επί τούτω. Το καλοκαίρι τα μελωμένα λαδερά με τα πλούσια, γυαλιστερά ζουμιά τους είναι από τα highlight του μαγαζιού. Τα γεμιστά, το φρικασέ, τα μπιφτέκια, το γιουβέτσι και οι λαχανοντολμάδες του έχουν ορκισμένους φαν. Και το λεμονάτο όμως είναι λουκούμι ενώ το παστίτσιο δεν πάει πίσω. Λεπτοκομμένες, χεράτες, τηγανητές πατάτες και στιβαρό, καλό ψωμί δεν λείπουν από κανένα τραπέζι. Τα Σαββατοκύριακα συστήνουμε κράτηση. Γ.Π.

Φιλικής Εταιρείας 25Δ, Χαλάνδρι, Τ/210-68.14.798

Τα πιο ωραία κλασικά, στον Οικονόμου

Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

Οι θρυλικοί λαχανοντολμάδες του Οικονόμου/ Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

Πάμε τακτικά, είτε οι δυο μας, πλέον οι τρεις μας και βέβαια, όταν φιλοξενούμε κάποιον φίλο από το εξωτερικό, τον πάμε πάντα στον Οικονόμου, για να συστηθεί με την ελληνική κουζίνα και να ευχαριστηθεί με την καρδιά του. Ουκ ολίγες φορές δε, ειδικά τα τελευταία χρόνια που ο κόσμος του έξω έχει πληθύνει και ο δικός μας χρόνος δεν φτάνει, έχω πάρει σε πακέτο αρνάκι με πατάτες και γιουβέτσι με μοσχάρι, κόκορα με μακαρόνια, γεμιστά, την φοβερη χορτόπιτα με το χοντρό φύλλο. Είναι σπουδαίο αυτό το 100 χρονών μαγειρείο. Στις κατσαρόλες του η σιγουριά της νοστιμιάς, η ασφάλεια του καλού γεύματος. Κατά τη γνώμη μου, η καλύτερη εποχή είναι το καλοκαίρι, ένας μπαξές μαγειρεμένος στο λάδι, οι μπάμιες του ολόκληρες, μελωμένες, οι μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια μια γλύκα – δεν είναι υπερβολή να πούμε πως αυτό το τουρλού λαδερών του Οικονόμου είναι το ωραιότερο των ωραίων. Η λίστα κρασιού με σπουδαίες ετικέτες σε πολύ ωραία τιμή, άλλος ένας λόγος να ανοίξεις μια φιάλη, να απολαύσεις το φαγητό. Γλυκές και οι τιμές κατά άτομο, δεδομένης της ποιότητας. Ν.Δ.

Τρώων 41 και Κυδαντιδών, Άνω Πετράλωνα, Τ/ 210-34.67.555

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑρνάκι στον φούρνο με πατάτεςΤο αρνάκι στον φούρνο με πατάτες του Οικονόμου

Ολύμπιον: το μαγειρείο της Αναπαύσεως

Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

Από συνταξιούχοι μέχρι φοιτητές συχνάζουν στο Ολύμπιον. Στην ίδια θέση, στην Αναπαύσεως, από το 2001, τους χορταίνει όλους με λαχανοντολμάδες και κοτόσουπες, λαχανόρυζο, γιουβαρλάκια και μοσχαράκι λεμονάτο. Πιάτο-σήμα κατατεθέν είναι τα ρεβύθια που μαγειρεύουν με μπόλικο κρεμμύδι, μελιτζάνες και λίγο πετιμέζι για επιπλέον μέλωμα, έχει βαθιά γεύση. Θα ορκίζεστε ότι έχει κρέας. Προσωπικό μου αγαπημένο και το old school, πάντα τραγανό σνίτσελ κοτόπουλου. Γ.Π.

Αναπαύσεως 9, Μετς, Τ/210-92.44.388

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα πιο μερακλίδικα σουβλάκια της Αθήνας: με προβατίνα, κοκορέτσι, φρυγαδέλι…Τα πιο μερακλίδικα σουβλάκια της Αθήνας: με προβατίνα, κοκορέτσι, φρυγαδέλι…

Ο Γιάννης στην Αχαρνών

Φωτογραφίες: Δημήτρης Βλάικος

Από τα πιο παλιά μαγειρεία της Αθήνας λειτουργεί από το 1970. Αν φτάσετε μεσημέρι είναι συνήθως άδειο, μαζεύει κόσμο κυρίως τις νυχτερινές ώρες. Τα βράδια είναι προορισμός των ξενύχτηδων, ενώ το πρωί για τους ταξιτζήδες που στο τέλος ή στην αρχή της βάρδιας τους θέλουν να φάνε ένα ζεστό πιάτο καλομαγειρεμένο σπιτικό φαγητό. Φημίζεται για τον πατσά και τη γίδα βραστή και για άλλα κατσαρόλας, όπως μοσχάρι στιφάδο, κοτόπουλο με χυλοπίτες και αρνάκι φρικασέΜ.Π.

Αχαρνών 258, Αθήνα, Τ/ 210-86.57.524

Κόκορας: Εποχικά μαγειρευτά και χειροποίητο προζυμένιο ψωμί

Το μαγαζί λειτουργεί περίπου έναν χρόνο και όσα έχω δοκιμάσει μέχρι τώρα ήταν νόστιμα και καλομαγειρεμένα. Φτιάχνουν κάθε μέρα μια ποικιλία από μαγειρευτά φαγητά με εποχικά υλικά. Αυτές τις μέρες έχουν τα στρογγυλά κολοκυθάκια γεμιστά με ρύζι με ωραία δεμένη σάλτσα λαδολέμονου. Τα κολοκυθάκια δεν είναι παραμαγειρεμένα και το ρύζι είναι σπυρωτό. Έχει πάντα και πιο ελαφριές επιλογές στο μενού που δεν χάνουν σε νοστιμιά. Πρόσφατα δοκίμασα το κοκκινιστό κοτόπουλο. Ήταν ζουμερό και αρωματικό, με ωραίο φρεσκότατο πουρέ που φτιάχνουν οι ίδιοι. Τα παπουτσάκια ήταν ανάλαφρα, χωρίς πίκρα, με ωραία μαγειρεμένο κιμά και αφράτη σπιτική μπεσαμέλ. Το προζυμένιο ψωμί που φτιάχνουν οι ίδιοι είναι στα συν του μαγειρείου και ό,τι πρέπει για «βουτιές» στα λαδερά. Στον εξωτερικό χώρο έχει ένα ξύλινο τραπέζι με παγκάκια, ιδανικό για όποιον δουλεύει στην περιοχή και θέλει να κάνει το μεσημεριανό του διάλειμμα. Μ.Π.

Ζησιμοπούλου 13, Παλαιό Φάληρο, Τ/ 210-94.30.200

Φιλίππου: Λευκά τραπεζομάντιλα και παλιά αστική ευγένεια

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Δεν συνηθίζονται τα λευκά κολλαριστά τραπεζομάντιλα στα μαγειρεία αλλά ο Φιλίππου είναι ιδιαίτερη περίπτωση. Στην κουζίνα οι μαρμίτες και τα ταψιά παίρνουν φωτιά αλλά στη σάλα η παλιά αστική ευγένεια και η ηρεμία κυριαρχούν. «Το μαγαζί γεννήθηκε από τη φακή και τη φασολάδα και η φακή και η φασολάδα παραμένουν τα πιο δυνατά του πιάτα» λέει η Πατρίσια Φιλίππου, ιδιοκτήτρια του μαγαζιού που κρατάει από το 1923. Οι γεύσεις είναι απλές, καθαρές και η φροντίδα έκδηλη σε κάθε πιάτο, από τα λαδερά και τις σούπες μέχρι το παστίτσιο και τον μουσακά. Γ.Π.

Ξενοκράτους 19, Κολωνάκι, Τ/ 210-72.16.390

Τραπεζαρία: Γεύσεις από Μεσσηνία στην Καλλιθέα

Αν δεν το ξέρεις δύσκολα θα πέσει το μάτι σου, παρότι λειτουργεί στο ίδιο σημείο εδώ και 13 χρόνια. Ο χώρος εσωτερικά είναι μικρός και πεντακάθαρος. Έχει ένα χαρακτηριστικό μεγάλο λαχανί τραπέζι στο οποίο θα δεις τα μεσημέρια φοιτητές, υπαλλήλους από τα γύρω μαγαζιά ή τυχαίους περαστικούς και να απολαμβάνουν ένα πιάτο ζεστό, καλομαγειρεμένο φαγητό. Οι ιδιοκτήτες είναι από τη Μεσσηνία και περηφανεύονται ότι χρησιμοποιούν εξαιρετικό λάδι από τον τόπο τους στα φαγητά. Φτιάχνουν καθημερινά λίγα και καλά φαγητά που σχεδόν πάντα τους τελειώνουν, για αυτό καλύτερα να πάτε ή να παραγγείλετε νωρίς. Στο μενού έχουν φαγητά στη γάστρα όπως μοσχαράκι με λαχανικά ή γίγαντες. Ο μουσακάς που κάνουν αυτές τις μέρες είναι εντελώς μαμαδίστικος, πεντανόστιμος και δε σε βαραίνει καθόλου. Άλλες μέρες έχουν πίτες με χειροποίητο φύλλο δικό τους. Μ.Π.

Χαροκόπου 11, Καλλιθέα, Τ/210-95.16.800

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑπ’ την Οαχάκα ως τη Μανίλα: Γεύσεις του κόσμου στα νέα εστιατόρια της ΑθήναςΑπ’ την Οαχάκα ως τη Μανίλα: Γεύσεις του κόσμου στα νέα εστιατόρια της Αθήνας

Χατίρι: Μισό γαλλικό μπιστρό-μισό ελληνικό μαγειρείο

Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

Ο Μάριος Παπαδήμας, ένας εκ των δυο μαγείρων και ιδιοκτητών του μικρού μπιστρό στο Παγκράτι, μαγειρεύει πέντε φαγητά κάθε μέρα για take away τις μεσημεριανές ώρες (12.00-180.00). Ένα όσπριο, ένα λαδερό, ένα ψάρι, ένα ζυμαρικό υπάρχουν πάντα, όπως και σούπα το χειμώνα. Από εδώ παίρνουμε για το σπίτι σαρδέλες με ντομάτα και κάπαρη ή ψητά προσφυγάκια, αγκινάρες αλά πολίτα, ωραίες φακές με μπόλικο κρεμμύδι ή ρεβύθια με φινόκιο και κουρκουμά, γεμιστά, παστίτσιο, γιουβαλάκια. Κάνει και σαλάτες με μαυρομάτικα, βραστά εποχής, έχουν και ωραίο ψωμάκι. Οι μερίδες είναι λίγες από κάθε είδος, ένα οικιακό ταψί, μια μεσαία κατσαρόλα, καθώς οι πελάτες τους είναι σταθεροί και τους προτιμούν με συνέπεια – ψωνίζουμε από κει οι γείτονες για το μεσημεριανό τραπέζι. Τα βράδια εντός, αναλαμβάνει τη μαγειρική ο Γιώργος Κωστόπουλος και το μενού αλλάζει: πίτσες, αντρεκότ και γαλλική κρεμμυδόσουπα. Μεσημέρι βράδυ το Χατίρι σερβίρει νοστιμιά. Ν.Δ.

Ριζάρη 28, Παγκράτι, Τ/210-72.32.333

Η  Ήπειρος στην Κεντρική Αγορά

Φωτογραφίες: Νίκος Καρανικόλας

Η Ράνια Καρατζένη, κόρη του θρυλικού εστιάτορα Τζίμη που της κληρονόμησε το μαγαζί, κουμαντάρει τις δεκαπέντε γιγάντιες κατσαρόλες. Εκεί σιγοβράζουν φαγητά-βάλσαμο: από γίδα λεμονάτη φρικασέ, χυλωμένη κοτόσουπα και όσπρια, μέχρι μοσχαρόσουπα και, βέβαια, πατσά και μαγειρίτσα. Ανάμεσα στα κρεοπωλεία της Κεντρικής Αγοράς της Αθήνας θα βρεις την πόρτα για την «Ήπειρο», τα γκαρσόνια με τα κόκκινα παπιγιόν θα σε καθίσουν στο τραπέζι (εξοπλισμένο με σκορδόξιδο και μπούκοβο, τα απαραίτητα συνοδευτικά του πατσά), θα σε ταΐσουν και θα σε φροντίσουν. Γ.Π.

Φιλοποίμενος 4, Αθήνα, Τ/ 210-32.40.773

Στα Πατήσια τρώνε στον Μαρτίνη από το 1969

Δίπλα στον κινηματογράφο Σελέκτ το πρωτοάνοιξαν το μαγαζί τους τα αδέρφια Μαρτίνη. Μετά μετακόμισαν στο χώρο του ιστορικού καφενείου του Σκοτίδα, στη γωνία Πατησίων και Ιακωβάτων – τα παλιά πλακάκια, που βλέπεις κάτω από τα πόδια σου με το που μπαίνεις γράφουν ακόμη «Α.Ι. Σκοτίδας». Η βιτρίνα είναι πάντα ξέχειλη, γεμίζει το μάτι σου: στα ταψιά φιγουράρουν μοσχαράκι στιφάδο και αρνάκι λεμονάτο ή γιουβέτσι, παπουτσάκια, λαχανοντολμάδες, αρακάς, ψάρι με λαχανικά στον φούρνο κι ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς (για συμπλήρωμα υπάρχουν και τα της ψησταριάς, που δίνει κι αυτή το «παρών»). Πάρτε τα γεμιστά, τα κάνουν ωραία, με πατατούλες κοκκινιστές όλο γλύκα, τους  ζουμάτους γίγαντες Πρεσπών με το μελωμένο καροτάκι –γενικά το λάδι καθόλου δεν το τσιγκουνεύονται εδώ– κι ό,τι άλλο από τα δεκάδες φαγητά που φτιάχνουν σε καθημερινή βάση σας γυαλίσει. Μπορείτε να καθίσετε στα τραπέζια μέσα και στην αυλή με τις γκρι τέντες πάνω στην Πατησίων ή να τα πάρετε πακέτο. Α.Σ.

Πατησίων 289 & Ιακωβάτων, Τ/210-21.11.063

Το Μάννα, σε μια γωνία της Ηλιούπολης

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Απέναντι από τη στάση του μετρό «Ηλιούπολη», σε ένα μικρό γωνιακό μαγειρείο, μαμά και κόρη παίρνουν θέση μπροστά από τις κατσαρόλες. Καθημερινά ετοιμάζουν σούπες, όσπρια, λαδερά, μακαρονάδες, κανένα ψαρικό πλακί και άλλα κλασικά, μαμαδίστικα φαγητά με υλικά της εποχής. Ο τρυφερός κόκορας κρασάτος με μακαρόνια είναι η σπεσιαλιτέ τους, μαζί με την κοτόσουπα, που μαγειρεύουν σχεδόν όλο τον χρόνο. Χοιρινό με πατάτες και πρασοσέλινο, αρακάς, φασολάδα, φακές, ρεβύθια, ιμάμ μπαϊλντί, γίγαντες με χωριάτικο λουκάνικο και κεφτεδάκια (το μόνο τηγανητό που προσφέρει το κατάστημα) είναι μερικά ακόμα από τα ωραία που σερβίρουν επιτόπου ή σε πακετάκι για το σπίτι. Γ.Π.

Πύρωνος 4-6, Ηλιούπολη, Τ/213-03.00.881

Στον Βλάσση για νοστιμιά και ατμόσφαιρα

Ο κύριος Βλάσσης με τους συνονόματους συνεχιστές στην κουζίνα, τον γιο του Βασίλη Παπαγιαννόπουλο και τον ανιψιό του Βασίλη Κόλλια/ Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Βασίλης Παπαγιαννόπουλος
Οι ετοιμασίες στην κουζίνα ξεκινάνε/ Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Εντάξει, δεν είναι μαγειρείο, εστιατόριο είναι ο Βλάσσης, που από τότε που ξεκίνησε μέχρι σήμερα έχει αλλάξει πολλές διευθύνσεις, από την Αρματολών και Κλεφτών στην Παστέρ και από εκεί στη Μαιάνδρου. Αλλά η θαλπωρή του μαγειρευτού είναι πόλος έλξης για όσους κάθονται στα λευκοστρωμένα τραπέζια του, μεσημέρι ή βράδυ, μόνοι ή με παρέα, δίπλα στους πίνακες και τις αφίσες από εκθέσεις ζωγραφικής που φτάνουν μέχρι το ταβάνι. Την… δόση σου την παίρνεις επιτόπου, κάνοντας ένα μικρό διάλειμμα από τη δουλειά και πίνοντας, ευκαιρίας δοθείσης, κι ένα ποτήρι κρασί, αλλά το φαγητό του κάνει και διαδρομές. Την εποχή που δούλευα στην ακτίνα του όλο και σκεφτόμουν τους καθησυχαστικούς λαχανοντολμάδες του, το χουνκιάρ ή κάποιο λαδερό – ένα τηλεφώνημα κι έφταναν σε πακετάκι στο γραφείο. Τώρα από όσο ξέρω τα παραγγέλνεις και διαδικτυακά. Α.Σ.

Μαιάνδρου 15, Ιλίσια, T/210-72.56.335 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜοσχάρι σοφρίτοΜοσχάρι σοφρίτο

Το Όμορφο της Ξενοκράτους

Περιποιημένο και αστραφτερό, με τα τραπέζια του να απλώνονται σε ένα ωραίο, ήσυχο πλάτωμα της Ξενοκράτους, το όμορφο είναι κλασικός προορισμός για όσους λιγουρεύονται φαγητό σαν σπιτικό. Προτού κάτσεις στο τραπέζι, θα περάσεις από τη βιτρίνα με τα ταψιά για να διαλέξεις ανάμεσα στους μουσακάδες, τα παπουτσάκια, τα μελωμένα γεμιστά, τα γεμιστά κολοκυθάκια, τα ρεβύθια φούρνου με σπανάκι και τα γιουβέτσια. Το μοσχαράκι με κολοκυθάκια αυγολέμονο είναι από τα ευπώλητά τους, το ίδιο και οι πίτες. Γ.Π.

Ξενοκράτους 50, Κολωνάκι, Τ/210-72.26.830

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Low budget

Εστιατόρια

Μαγειρεία - Ταβέρνες

Αθήνα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών