ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜελιτζάνες στον φούρνοΜελιτζάνες στον φούρνο αγιορείτικες
20' προετοιμασία
1 ώρα και 39' μαγείρεμα
30' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 29'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε μελιτζάνες γεμάτες, αρχικά, με ένα μικρό, κοφτερό μαχαίρι κάνουμε μια βαθιά χαρακιά κατά μήκος των μελιτζανών (προσοχή μη βγει το μαχαίρι από την άλλη - πρέπει να φτάσει μέχρι τη μέση).
  2. Βάζουμε τις μελιτζάνες σε μια βαθιά λεκάνη με αλατισμένο νερό, βάζουμε ένα βαρύ πιάτο από πάνω για να κρατηθούν μέσα στο αλατόνερο, ώστε να ξεπικρίσουν και να απορροφήσουν λιγότερο λάδι μετά στο τηγάνισμα. Τις αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά.
  3. Εν τω μεταξύ, βάζουμε τον κιμά σε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι και την κανέλα (ή τη δάφνη και το μοσχοκάρυδο) και τον αχνίζουμε σε μέτρια φωτιά, χωρίς λάδι, για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να πιει όλα τα υγρά του, ανακατεύοντας διαρκώς ώστε να γίνει σπυρωτός και να μην προλάβει να αρπάξει.
  4. Μόλις εξατμιστούν όλα τα υγρά και αρχίσει να «πιάνει», προσθέτουμε 2 κουτ. σούπας από το μετρημένο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
  5. Καβουρδίζουμε τον κιμά για 3 - 4 λεπτά ακόμη.
  6. Αποσύρουμε, ρίχνουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε.
  7. Αφήνουμε τον κιμά στην άκρη.
  8. Βγάζουμε τις μελιτζάνες από το νερό, τις στεγνώνουμε πολύ καλά στύβοντάς τες με πετσέτα.
  9. Χαλαρώνουμε με τα χέρια το άνοιγμά τους και με ένα κουτάλι αφαιρούμε λίγη από την ψίχα τους και σπόρια, δημιουργώντας μια θήκη για τη γέμιση.
  10. Τις γεμίζουμε με τον κιμά.
  11. Τις κλείνουμε όσο καλύτερα μπορούμε πιέζοντάς τες με το χέρι μας.
  12. Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι λάδι (1 εκ. από τον πυθμένα του) και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
  13. Σιγοτηγανίζουμε τις μελιτζάνες σε δύο δόσεις μέχρι να μαλακώσουν κάπως, για περίπου 10 λεπτά κάθε δόση. Προσθέτουμε λάδι στο τηγάνι, αν χρειαστεί, για τη δεύτερη δόση
  14. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150° C.
  15. Μεταφέρουμε τις μελιτζάνες σε ένα μέτριο ταψί.
  16. Περιχύνουμε τις μελιτζάνες με τον πολτό ντομάτας, το διαλυμένο πελτέ και το υπόλοιπο λάδι (2 κουτ. σούπας), πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και «κρύβουμε» στο ταψί τη σκελίδα σκόρδου.
  17. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά.
  18. Τότε, ξεσκεπάζουμε, ελέγχουμε αν έχουν μαλακώσει οι μελιτζάνες (οι άκρες τους, που δεν έχουν γέμιση, μπορεί να «κρατάνε») και, αν είναι μαλακές, τις ψήνουμε ξεσκέπαστες για 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν καλά οι μελιτζάνες γεμιστές και να μείνει με πηχτή σάλτσα. Αν δεν έχουν μαλακώσει, τις ψήνουμε για λίγο ακόμη σκεπασμένες και μετά ξεσκέπαστες.
  19. Σερβίρουμε, τις μελιτζάνες γεμιστές, με τη σάλτσα τους και πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με βασιλικό ή δυόσμο.

Κρητικά κρασιά: ερυθρά ή ροζέ από Κοτσιφάλι ή Μανδηλαριά, μονοποικιλιακά ή χαρμάνια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 78.

Άρθρα και Συνταγές με Μελιτζάνες

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχαρίσιος κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών