ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜοσχάρι «ντωμπ» (Μοσχάρι με κόκκινο κρασί)Μοσχάρι με κόκκινο κρασί από την Προβηγκία (ντωμπ)
30' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο τόσο ώστε μόλις που να καλύψει τον πυθμένα. Το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
  2. Αλευρώνουμε 2-3 φέτες κρέατος (ή όσες χωράνε στο τηγάνι σε μονή στρώση) και τινάζουμε να φύγει η περίσσεια. Μόλις κάψει το λάδι στο τηγάνι, βάζουμε τις φέτες σε μονή στρώση και τηγανίζουμε, χωρίς να τις γυρίσουμε, μέχρι να ροδίσει η κάτω πλευρά.
  3. Τις γυρίζουμε και τις ροδίζουμε και από την άλλη πλευρά. Τις μεταφέρουμε σε πιατέλα.
  4. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τηγανίσουμε όλες τις φέτες και προσέχουμε τα εξής: Πρώτον, αλευρώνουμε κάθε φέτα αμέσως πριν τη βάλουμε στο τηγάνι, για να μην απορροφηθεί το αλεύρι και λασπώσει.
  5. Δεύτερον, ρίχνουμε σε κάθε δόση τόσο λάδι στο τηγάνι όσο χρειάζεται απλώς για να καλυφθεί ο πυθμένας και καθαρίζουμε κάθε φορά το τηγάνι από το καμένο αλεύρι, πριν βάλουμε την επόμενη δόση.
  6. Βάζουμε στην πιατέλα όλες τις τηγανισμένες φέτες.
  7. Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε περίπου 50 ml ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
  8. Ρίχνουμε όλο το σκόρδο και τον περισσότερο μαϊντανό (αφήνουμε στην άκρη μόνο 2 κουτ. σούπας για το τέλος). Σοτάρουμε μόνο για 1 λεπτό, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να σκορπίσει ωραίο άρωμα το σκόρδο.
  9. Αφήνουμε μια μικρή ποσότητα στην κατσαρόλα και όλη την υπόλοιπη τη μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολάκι.
  10. Βάζουμε στην κατσαρόλα τις φέτες κρέατος, σε στρώσεις, πασπαλίζοντας κάθε στρώση με 1-2 κουτ. σούπας από το μείγμα σκόρδου-μαϊντανού στο μπολάκι και λίγο αλατοπίπερο.
  11. Στο τέλος, περιχύνουμε προσεκτικά με το κρασί και ρίχνουμε και το ζουμί που έμεινε στην πιατέλα από το τηγανισμένο κρέας.
  12. Προσθέτουμε προσεκτικά ζεστό νερό, τόσο ώστε μόλις που να καλύψει τις στρώσεις κρέατος. Δεν ανακατεύουμε.
  13. Αφήνουμε το υγρό να πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 45-60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας και να δέσει ωραία η σάλτσα.
  14. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ραντίζουμε με τον χυμό λεμονιού, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό που αφήσαμε στην άκρη και σείουμε ελαφρά την κατσαρόλα να απλωθεί ο χυμός.
  15. Αφήνουμε για 5 λεπτά να αναμειχθούν οι μυρωδιές και σερβίρουμε, ιδανικά με πουρέ πατάτας.

Μυστικά

«Το σοφρίτο είναι σκόρδο και μαϊντανός. Μην το φοβηθείτε το σκόρδο, θέλει άφθο- νο αυτό το φαγητό, αλλά, αν σας ξενίζει η γεύση του, περιοριστείτε σε 1/2 ή 1 κεφάλι. Ακόμη και 2 κεφάλια αντέχει τούτο το πιάτο και φυσικά χρειάζεται μπόλικο φρέσκο, καλά ψιλοκομμένο μαϊντανό». Είναι η συμβουλή του κυρίου Βλάσση.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 190.

Άρθρα και Συνταγές με Κρασί

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχάρι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών