30'
προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο τόσο ώστε μόλις που να καλύψει τον πυθμένα. Το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
- Αλευρώνουμε 2-3 φέτες κρέατος (ή όσες χωράνε στο τηγάνι σε μονή στρώση) και τινάζουμε να φύγει η περίσσεια. Μόλις κάψει το λάδι στο τηγάνι, βάζουμε τις φέτες σε μονή στρώση και τηγανίζουμε, χωρίς να τις γυρίσουμε, μέχρι να ροδίσει η κάτω πλευρά.
- Τις γυρίζουμε και τις ροδίζουμε και από την άλλη πλευρά. Τις μεταφέρουμε σε πιατέλα.
- Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τηγανίσουμε όλες τις φέτες και προσέχουμε τα εξής: Πρώτον, αλευρώνουμε κάθε φέτα αμέσως πριν τη βάλουμε στο τηγάνι, για να μην απορροφηθεί το αλεύρι και λασπώσει.
- Δεύτερον, ρίχνουμε σε κάθε δόση τόσο λάδι στο τηγάνι όσο χρειάζεται απλώς για να καλυφθεί ο πυθμένας και καθαρίζουμε κάθε φορά το τηγάνι από το καμένο αλεύρι, πριν βάλουμε την επόμενη δόση.
- Βάζουμε στην πιατέλα όλες τις τηγανισμένες φέτες.
- Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε περίπου 50 ml ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
- Ρίχνουμε όλο το σκόρδο και τον περισσότερο μαϊντανό (αφήνουμε στην άκρη μόνο 2 κουτ. σούπας για το τέλος). Σοτάρουμε μόνο για 1 λεπτό, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να σκορπίσει ωραίο άρωμα το σκόρδο.
- Αφήνουμε μια μικρή ποσότητα στην κατσαρόλα και όλη την υπόλοιπη τη μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολάκι.
- Βάζουμε στην κατσαρόλα τις φέτες κρέατος, σε στρώσεις, πασπαλίζοντας κάθε στρώση με 1-2 κουτ. σούπας από το μείγμα σκόρδου-μαϊντανού στο μπολάκι και λίγο αλατοπίπερο.
- Στο τέλος, περιχύνουμε προσεκτικά με το κρασί και ρίχνουμε και το ζουμί που έμεινε στην πιατέλα από το τηγανισμένο κρέας.
- Προσθέτουμε προσεκτικά ζεστό νερό, τόσο ώστε μόλις που να καλύψει τις στρώσεις κρέατος. Δεν ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε το υγρό να πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 45-60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας και να δέσει ωραία η σάλτσα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, ραντίζουμε με τον χυμό λεμονιού, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό που αφήσαμε στην άκρη και σείουμε ελαφρά την κατσαρόλα να απλωθεί ο χυμός.
- Αφήνουμε για 5 λεπτά να αναμειχθούν οι μυρωδιές και σερβίρουμε, ιδανικά με πουρέ πατάτας.
Μυστικά
«Το σοφρίτο είναι σκόρδο και μαϊντανός. Μην το φοβηθείτε το σκόρδο, θέλει άφθο- νο αυτό το φαγητό, αλλά, αν σας ξενίζει η γεύση του, περιοριστείτε σε 1/2 ή 1 κεφάλι. Ακόμη και 2 κεφάλια αντέχει τούτο το πιάτο και φυσικά χρειάζεται μπόλικο φρέσκο, καλά ψιλοκομμένο μαϊντανό». Είναι η συμβουλή του κυρίου Βλάσση.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 190.