10'
προετοιμασία
2 ώρες και 30' μαγείρεμα
8 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 10 ώρες και 40'
Υλικά
Μερίδες: 6
Για τη μαρινάδα
Για το μοσχάρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε μοσχάρι «ντωμπ» (μοσχάρι με κόκκινο κρασί) αρχικά καρφώνουμε τα γαρίφαλα σε ένα κρεμμύδι και το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ με τα υπόλοιπα συστατικά της μαρινάδας.
- Στη συνέχεια, αλατοπιπερώνουμε το μοσχάρι, το προσθέτουμε στη μαρινάδα και το αφήνουμε να μαριναριστεί για 1 βράδυ.
- Την επομένη, στραγγίζουμε το μοσχάρι καιτο στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.
- Επίσης, σουρώνουμε τη μαρινάδα σε μπολ.
- Έπειτα, ζεσταίνουμε το λάδι σε μια βαθιά κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, και ροδίζουμε το μοσχάρι για περίπου 6-8 λεπτά από όλες τις πλευρές.
- Προσθέτουμε το μπέικον, την πανσέτα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 4-5 λεπτά.
- Ρίχνουμε το υγρό της μαρινάδας (που έχουμε σουρώσει) και 700 ml νερό, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι τα υγρά να αρχίσουν να κοχλάζουν.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 2 ώρες ή μέχρι το μοσχάρι να μαλακώσει.
- Βγάζουμε το μοσχάρι από την κατσαρόλα και το βάζουμε σε μια πιατέλα σερβιρίσματος. Το σκεπάζουμε και το κρατάμε ζεστό.
- Σουρώνουμε τα υγρά της κατσαρόλας σε μια άλλη καθαρή.
- Αφαιρούμε και πετάμε τα στερεά υλικά.
- Βράζουμε τον σουρωμένο ζωμό σε δυνατή φωτιά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά και να δέσει η σάλτσα.
- Περιχύνουμε το μοσχάρι με τη σάλτσα και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε από τη σειρά βιβλίων του Γαστρονόμου, Κουζίνες του κόσμου.