Για το μοσχάρι «ντωµπ», που το συναντά κανείς σε αρκετές παραλλαγές, χρησιμοποιούνται συνήθως σχετικά σκληρά κομμάτια κρέατος που µαγειρεύονται παραδοσιακά σε ρηχά, χοντρά πήλινα σκεύη που λέγονται daubières και μαλακώνουν. Αλλά και µια γάστρα από µαντέµι, µε καπάκι που εφαρµόζει καλά, θα κάνει µια χαρά τη δουλειά της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜακαρονάδα με μοσχάρι κοκκινιστόΜακαρονάδα με μοσχάρι κοκκινιστό
10' προετοιμασία
2 ώρες και 30' μαγείρεμα
8 ώρες αναμονή
Σύνολο: 10 ώρες και 40'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για τη μαρινάδα

Για το μοσχάρι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε μοσχάρι «ντωμπ» (μοσχάρι με κόκκινο κρασί) αρχικά καρφώνουμε τα γαρίφαλα σε ένα κρεμμύδι και το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ με τα υπόλοιπα συστατικά της μαρινάδας.
  2. Στη συνέχεια, αλατοπιπερώνουμε το μοσχάρι, το προσθέτουμε στη μαρινάδα και το αφήνουμε να μαριναριστεί για 1 βράδυ.
  3. Την επομένη, στραγγίζουμε το μοσχάρι καιτο στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.
  4. Επίσης, σουρώνουμε τη μαρινάδα σε μπολ.
  5. Έπειτα, ζεσταίνουμε το λάδι σε μια βαθιά κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, και ροδίζουμε το μοσχάρι για περίπου 6-8 λεπτά από όλες τις πλευρές.
  6. Προσθέτουμε το μπέικον, την πανσέτα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 4-5 λεπτά.
  7. Ρίχνουμε το υγρό της μαρινάδας (που έχουμε σουρώσει) και 700 ml νερό, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι τα υγρά να αρχίσουν να κοχλάζουν.
  8. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 2 ώρες ή μέχρι το μοσχάρι να μαλακώσει.
  9. Βγάζουμε το μοσχάρι από την κατσαρόλα και το βάζουμε σε μια πιατέλα σερβιρίσματος. Το σκεπάζουμε και το κρατάμε ζεστό.
  10. Σουρώνουμε τα υγρά της κατσαρόλας σε μια άλλη καθαρή.
  11. Αφαιρούμε και πετάμε τα στερεά υλικά.
  12. Βράζουμε τον σουρωμένο ζωμό σε δυνατή φωτιά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά και να δέσει η σάλτσα.
  13. Περιχύνουμε το μοσχάρι με τη σάλτσα και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε από τη σειρά βιβλίων του Γαστρονόμου, Κουζίνες του κόσμου.

Άρθρα και Συνταγές με Κρασί

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχάρι

Άρθρα και Συνταγές με Πορτοκάλι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών