«Το κατσικάκι και κάποιες φορές το αρνάκι είναι τα βασικά κρεατικά στο τηνιακό τραπέζι», μας λέει ο Αντώνης Ψάλτης, που μας ετοίμασε το φαγητό. «Σούβλες και ψησταριές δεν συναντιούνται συχνά, άλλωστε το μέγεθος των ζώων δεν ευνοούσε το σούβλισμα. Οι φούρνοι ήταν σχεδόν πάντα “πιασμένοι” για τα γιορτινά ψωμιά, κουλουράκια, τσουρέκια και φυσικά τις πασχαλιάτικες τυρόπιτες. Οι ποσότητες που ξεφουρνίζονταν έμοιαζαν εξωπραγματικές στα παιδικά μας μάτια. Έπρεπε όλα τα εγγόνια να πάρουμε τα κουλούρια μας, τους περίτεχνους “κωλοσαύραδους”, με τους οποίους περισσότερο παίζαμε, παρά τους τρώγαμε. Τα φαγητά λοιπόν ήταν όλα της κατσαρόλας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚατσικάκι γάστρας με βρούβες από την ΠάροΚατσικάκι γάστρας με βρούβες από την Πάρο
20' προετοιμασία
2 ώρες και 10' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κατσικάκι με σέσκουλα φρικασέ, αρχικά, πλένουμε και στεγνώνουμε καλά τα κομμάτια από το κατσίκι.
  2. Τα αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα και τα σοτάρουμε στην πιο μεγάλη κατσαρόλα που διαθέτουμε, στο ελαιόλαδο, για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις μεριές.
  3. Προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, το σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθεί.
  4. Στη συνέχεια, σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  5. Ρίχνουμε όσο νερό χρειαστεί, ώστε να καλυφθούν καλά τα κομμάτια από το κατσίκι.
  6. Αφήνουμε να πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά, με σκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσει καλά το κατσίκι. Στη διάρκεια του μαγειρέματος προσθέτουμε, αν χρειαστεί, κι άλλο νερό.
  7. Ρίχνουμε τα σέσκουλα, το φρέσκο κρεμμυδάκι, και μαγειρεύουμε για ακόμα 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  8. Τα χόρτα θα βγάλουν και τα δικά τους υγρά, ωστόσο, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό, ώστε να υπάρχει άφθονο ζουμί στην κατσαρόλα, για να φτιάξουμε και το αυγολέμονο.
  9. Ρίχνουμε τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  10. Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν.
  11. Ρίχνουμε σταδιακά τον χυμό λεμονιού, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
  12. Προσθέτουμε σταδιακά όσο περισσότερο από το ζεστό ζουμί της κατσαρόλας μπορούμε, χτυπώντας το μείγμα συνέχεια, μέχρι να ζεσταθεί καλά.
  13. Περιχύνουμε το φαγητό και σείουμε την κατσαρόλα για να ενσωματωθεί το αυγολέμονο και το φαγητό να γίνει μια πυκνή, δεμένη σούπα, σαν τη μαγειρίτσα.
  14. Σερβίρουμε, το κατσικάκι με σέσκουλα φρικασέ, αμέσως και συνοδεύουμε με φρέσκο ψωμί.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 144.

Άρθρα και Συνταγές με Κατσίκι

Άρθρα και Συνταγές με Κρασί

Άρθρα και Συνταγές με Σέσκουλα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών