«Το κατσικάκι ήταν ένα κατεξοχήν ανοιξιάτικο φαγητό, γι’ αυτό και πολύ συχνά το συνόδευαν με χόρτα που φύτρωναν άφθονα στην Πάρο αυτή την εποχή», μας λέει ο Αντώνης Καπαρός, που ετοίμασε αυτή τη συνταγή για τον «Γαστρονόμο». «Πολλές φορές η γιαγιά μου μάζευε τα εγγόνια της και όλοι μαζί πηγαίναμε να μαζέψουμε “τσιμπητά”, όπως λέμε τις βρούβες, για να μας τα μαγειρέψει με κατσικάκι».
30'
προετοιμασία
3 ώρες ψήσιμο
Σύνολο: 3 ώρες και 30'
Διαδικασία
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
- Βάζουμε το κρέας σε γάστρα ή σε μεγάλο και βαθύ ταψί.
- Ρίχνουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο και ανακατεύουμε.
- Περιχύνουμε με το λάδι και τον χυμό λεμονιού, τακτοποιούμε στο ταψί τα δαφνόφυλλα και πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και αλατοπίπερο.
- Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της.
- Αν χρησιμοποιήσουμε ταψί, το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο για να εγκλωβίσουμε τους υδρατμούς του ψησίματος.
- Ψήνουμε για περίπου 2-2 1⁄2 ώρες, μέχρι το κρέας να μαλακώσει και να ξεκολλά εύκολα από τα κόκαλα.
- Αφαιρούμε το καπάκι της γάστρας (ή το αλουμινόχαρτο) και ψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι το κρέας να ροδίσει.
- Παράλληλα, ετοιμάζουμε τα χόρτα.
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει ρίχνουμε 1 κουτ. γλυκού αλάτι και τις βρούβες.
- Βράζουμε για 5-7 λεπτά και στραγγίζουμε.
- Σερβίρουμε το κατσικάκι με τα υγρά από το ταψί και με τα χορταρικά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 144.