«Το κατσικάκι ήταν ένα κατεξοχήν ανοιξιάτικο φαγητό, γι’ αυτό και πολύ συχνά το συνόδευαν με χόρτα που φύτρωναν άφθονα στην Πάρο αυτή την εποχή», μας λέει ο Αντώνης Καπαρός, που ετοίμασε αυτή τη συνταγή για τον «Γαστρονόμο». «Πολλές φορές η γιαγιά μου μάζευε τα εγγόνια της και όλοι μαζί πηγαίναμε να μαζέψουμε “τσιμπητά”, όπως λέμε τις βρούβες, για να μας τα μαγειρέψει με κατσικάκι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΛαμπριάτης: το γεμιστό αρνάκι-υπερπαραγωγή της ΆνδρουΛαμπριάτης: το γεμιστό αρνάκι-υπερπαραγωγή της Άνδρου
20' προετοιμασία
2 ώρες και 57' μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες και 17'

Υλικά

Μερίδες: 8-10

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κατσικάκι γάστρας με βρούβες, αρχικά, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
  2. Βάζουμε το κατσικάκι σε γάστρα ή σε μεγάλο και βαθύ ταψί.
  3. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο και ανακατεύουμε.
  4. Περιχύνουμε με το λάδι και τον χυμό λεμονιού, τακτοποιούμε στο ταψί τα δαφνόφυλλα και πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και αλατοπίπερο.
  5. Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της. Αν χρησιμοποιήσουμε ταψί, το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο για να εγκλωβίσουμε τους υδρατμούς του ψησίματος.
  6. Ψήνουμε για περίπου 2-2 1⁄2 ώρες, μέχρι το κατσικάκι να μαλακώσει και να ξεκολλά εύκολα από τα κόκαλα.
  7. Αφαιρούμε το καπάκι της γάστρας (ή το αλουμινόχαρτο) και ψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι το κατσικάκι να ροδίσει.
  8. Σε μια βαθιά κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει ρίχνουμε 1 κουτ. γλυκού αλάτι και τις βρούβες.
  9. Βράζουμε για 5-7 λεπτά και στραγγίζουμε.
  10. Σερβίρουμε το κατσικάκι με τα υγρά από το ταψί και με τα χορταρικά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 144.

Άρθρα και Συνταγές με Διάφορα χόρτα εποχής

Άρθρα και Συνταγές με Κατσίκι

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών