«Το κατσικάκι ήταν ένα κατεξοχήν ανοιξιάτικο φαγητό, γι’ αυτό και πολύ συχνά το συνόδευαν με χόρτα που φύτρωναν άφθονα στην Πάρο αυτή την εποχή», μας λέει ο Αντώνης Καπαρός, που ετοίμασε αυτή τη συνταγή για τον «Γαστρονόμο». «Πολλές φορές η γιαγιά μου μάζευε τα εγγόνια της και όλοι μαζί πηγαίναμε να μαζέψουμε “τσιμπητά”, όπως λέμε τις βρούβες, για να μας τα μαγειρέψει με κατσικάκι».

30' προετοιμασία
3 ώρες ψήσιμο
Σύνολο: 3 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: 8-10

Διαδικασία

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
  2. Βάζουμε το κρέας σε γάστρα ή σε μεγάλο και βαθύ ταψί.
  3. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο και ανακατεύουμε.
  4. Περιχύνουμε με το λάδι και τον χυμό λεμονιού, τακτοποιούμε στο ταψί τα δαφνόφυλλα και πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και αλατοπίπερο.
  5. Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της.
  6. Αν χρησιμοποιήσουμε ταψί, το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο για να εγκλωβίσουμε τους υδρατμούς του ψησίματος.
  7. Ψήνουμε για περίπου 2-2 1⁄2 ώρες, μέχρι το κρέας να μαλακώσει και να ξεκολλά εύκολα από τα κόκαλα.
  8. Αφαιρούμε το καπάκι της γάστρας (ή το αλουμινόχαρτο) και ψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι το κρέας να ροδίσει.
  9. Παράλληλα, ετοιμάζουμε τα χόρτα.
  10. Σε μια βαθιά κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει ρίχνουμε 1 κουτ. γλυκού αλάτι και τις βρούβες.
  11. Βράζουμε για 5-7 λεπτά και στραγγίζουμε.
  12. Σερβίρουμε το κατσικάκι με τα υγρά από το ταψί και με τα χορταρικά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 144.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών