15'
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15'
Υλικά
Μερίδες: 6
Για το αυγολέμονο
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το κατσικάκι με σταμναγκάθι αυγολέμονο πλένουμε καλά το κρέας, το αφήνουμε να στραγγίξει και το σκουπίζουμε καλά να στεγνώσει.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για περίπου 8 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όσο γίνεται καλύτερα από όλες τις πλευρές.
- Aλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά, κλείνουμε καλά το καπάκι της κατσαρόλας και το αφήνουμε να σιγοψηθεί για 45-50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
- Ιδανικά δεν προσθέτουμε καθόλου νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
- Προσθέτουμε μικρές δόσεις, μόνο αν πάει να κολλήσει.
- Όταν περάσουν τα 30 λεπτά μαγειρέματος του κατσικιού, ξεκινάμε παράλληλα να βράζουμε το σταμναγκάθι: Σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το σταμναγκάθι, λίγο χοντρό αλάτι και νερό τόσο που να το καλύπτει και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
- Μετριάζουμε τη φωτιά, μεταφέρουμε με μια τσιμπίδα το βρασμένο σταμναγκάθι στην κατσαρόλα με το κρέας, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 5 λεπτά, να αναμειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα
- Tο ζουμί όπου βράσαμε το σταμναγκάθι το διατηρούμε σε μέτρια φωτιά, γιατί θα το χρειαστούμε για το αυγολέμονο.
Αυγολέμονο
- Σε ένα μπολ χτυπάμε το αυγό με το σύρμα, να ασπρίσει ελαφρώς.
- Προσθέτουμε το λεμόνι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα να ενωθούν.
- Με μια κουτάλα ρίχνουμε σταδιακά περίπου 200-300 ml από το βραστό ζουμί του σταμναγκαθιού στο αυγολέμονο, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να ζεσταθεί καλά.
- Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και τη σείουμε ώστε να γίνουν τα υγρά μια ενιαία σάλτσα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 211.