ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚατσικάκι με πατάτες τηγανητές – μπλουμ!Κατσικάκι με πατάτες τηγανητές – μπλουμ!
«Βρήκα εξαιρετικό κατσικάκι από τα Όρη και ολόφρεσκο σταμναγκάθι από τα Χανιά», μας είπε περιχαρής στο τηλέφωνο η συγγραφέας Εύα Μαθιουδάκη, που μας έκανε το τραπέζι και μας έδωσε την συνταγή. Τα στρίμωξε λοιπόν στη βαλίτσα της και πέταξαν μαζί της στην πτήση από Κρήτη για Αθήνα.

15' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για το αυγολέμονο

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το κατσικάκι με σταμναγκάθι αυγολέμονο πλένουμε καλά το κρέας, το αφήνουμε να στραγγίξει και το σκουπίζουμε καλά να στεγνώσει.
  2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για περίπου 8 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όσο γίνεται καλύτερα από όλες τις πλευρές.
  3. Aλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά, κλείνουμε καλά το καπάκι της κατσαρόλας και το αφήνουμε να σιγοψηθεί για 45-50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
  4. Ιδανικά δεν προσθέτουμε καθόλου νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
  5. Προσθέτουμε μικρές δόσεις, μόνο αν πάει να κολλήσει.
  6. Όταν περάσουν τα 30 λεπτά μαγειρέματος του κατσικιού, ξεκινάμε παράλληλα να βράζουμε το σταμναγκάθι: Σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το σταμναγκάθι, λίγο χοντρό αλάτι και νερό τόσο που να το καλύπτει και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
  7. Μετριάζουμε τη φωτιά, μεταφέρουμε με μια τσιμπίδα το βρασμένο σταμναγκάθι στην κατσαρόλα με το κρέας, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 5 λεπτά, να αναμειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα
  8. Tο ζουμί όπου βράσαμε το σταμναγκάθι το διατηρούμε σε μέτρια φωτιά, γιατί θα το χρειαστούμε για το αυγολέμονο.

Αυγολέμονο

  1. Σε ένα μπολ χτυπάμε το αυγό με το σύρμα, να ασπρίσει ελαφρώς.
  2. Προσθέτουμε το λεμόνι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα να ενωθούν.
  3. Με μια κουτάλα ρίχνουμε σταδιακά περίπου 200-300 ml από το βραστό ζουμί του σταμναγκαθιού στο αυγολέμονο, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να ζεσταθεί καλά.
  4. Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και τη σείουμε ώστε να γίνουν τα υγρά μια ενιαία σάλτσα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 211.

Άρθρα και Συνταγές με Αρνί

Άρθρα και Συνταγές με Κρέας

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών