Κλασική συνταγή της γαλλικής κουζίνας, απλή, που απαιτεί ωστόσο κάτι σημαντικό: όλα τα υλικά (αυγά, βούτυρο, συκωτάκια και τσιγαρισμένα κρεμμύδια) να βρίσκονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Αν κάποιο είναι κρύο, το μείγμα που χτυπάμε στον πολυκόφτη ενδέχεται να κόψει, να διαχωριστούν δηλαδή τα υλικά του. Αν –φευ!– συμβεί κάτι τέτοιο, σταματάμε τον πολυκόφτη και αδειάζουμε όλο το περιεχόμενό του σε ανοξείδωτο μπολ, το οποίο στερεώνουμε στα χείλη μιας κατσαρόλας όπου σιγοβράζει λίγο νερό (φτιάχνουμε δηλαδή μπεν μαρί). Ζεσταίνουμε τα υλικά χτυπώντας ήπια με σύρμα, μέχρι να ενωθούν ξανά, τα αδειάζουμε πάλι στον πολυκόφτη και συνεχίζουμε το χτύπημα.

40' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 40 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: για 6-8 μερίδες

Διαδικασία

  1. Σε ρηχή κατσαρόλα βάζουμε τα κρεμμύδια και τη Μαυροδάφνη και σιγομαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να σωθούν τα υγρά. Αποσύρουμε και αφήνουμε το μείγμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140°C.
  2. Ρίχνουμε σε ευρύχωρο πολυκόφτη το βούτυρο, τα αυγά και τα ωμά συκωτάκια και τα χτυπάμε καλά μέχρι να γίνουν πολτός. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια που μαγειρέψαμε, μία καλή δόση μοσχοκάρυδο, αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1-2 λεπτά, μέχρι το μείγμα να γίνει εντελώς λείο, με υφή κρέμας. Το αδειάζουμε σε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ, την οποία έχουμε ντύσει εσωτερικά με καλά ισιωμένη διάφανη μεμβράνη που να εξέχει από τα τοιχώματα.
  3. Τοποθετούμε τη φόρμα σε βαθύ ταψί, στο οποίο ρίχνουμε καυτό νερό τόσο ώστε η στάθμη του να φτάσει μέχρι τη μέση της φόρμας. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα. Αφήνουμε το πατέ να κρυώσει στη φόρμα, το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και αφαιρούμε προσεκτικά τη μεμβράνη.
  4. Σερβίρουμε με ζελέ κυδώνι ή με τσάτνεϊ κρεμμυδιών (τα βρίσκουμε και τα δύο έτοιμα, σε βαζάκια, σε deli και καλά παντοπωλεία).

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών