ΕΞΟΔΟΣ

Στο Dosa House μάθαμε πώς φτιάχνεται η «κρέπα» της Ινδίας

H ινδική dosa φτιάχνεται με ένα μείγμα από ρύζι και φακές σε ζύμωση. Πρόκειται για μια λεπτή, τραγανή και θρεπτική κρέπα με ελαφρώς «προζυμένια» γεύση.

01.11.2022| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφίες: Νίκος Καρανικόλας
Στο Dosa House μάθαμε πώς φτιάχνεται η «κρέπα» της Ινδίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠέρα από το chicken tikka masalaH ινδική κουζίνα πέρα από το chicken tikka masala Oύτε που χωράει στο πιάτο. Η dosa που μας έχει σερβίρει ο Νίτιν –μια τραγανή, λεπτή σαν χαρτί κρέπα που μετράει χιλιετίες στην ινδική μαγειρική παράδοση– ξεχειλίζει από το σκεύος. «Έχουμε και πιο μεγάλη!» λέει πριν εμφανιστεί με μια άλλη, που κοντεύει το ένα μέτρο. Ο ιδιοκτήτης του Dosa House ήρθε από το Νέο Δελχί στην Αθήνα πριν από μία δεκαετία και έκανε διάφορες δουλειές, μέχρι που συνειδητοποίησε πως σχεδόν κανείς δεν είχε φέρει στην Ελλάδα το δημοφιλές φαγητό της νότιας Ινδίας.

Dosa, η κρέπα της Ινδίας Dosa masala

«Στην Ινδία δεν μαγείρευα ποτέ, αλλά στην Αθήνα, καθώς ήμουν μόνος και μου έλειπε το σπίτι μου, άρχισα να φτιάχνω ινδική κουζίνα. Η dosa έχει προέλευση από τη νότια Ινδία και τρώγεται κυρίως ως πρωινό, αλλά όχι αποκλειστικά. Μοιάζει με λεπτή κρέπα, αλλά το κουρκούτι της γίνεται από ρύζι και φακές σε ζύμωση», εξηγεί.

H dosa περνάει από διπλή ζύμωση. H πρώτη συμβαίνει όταν τα όσπρια και το ρύζι μουλιάζουν, μαζί με λίγο μοσχοσίταρο, σε νερό.

Dosa, η κρέπα της Ινδίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜια βόλτα στην αγορά για ινδικά καλούδιαΜια βόλτα στην αγορά για ινδικά καλούδια Για την ακρίβεια, η dosa περνάει από διπλή ζύμωση: η πρώτη όταν τα όσπρια και το ρύζι μουλιάζουν (παρέα με λίγο μοσχοσίταρο) στο νερό και η δεύτερη όταν το μείγμα από αλεσμένο ρύζι και φακές «χουχουλιάζει» για ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Το αφράτο κουρκούτι τηγανίζεται και μετατρέπεται μέσα σε λίγα λεπτά σε μια ιδιαίτερη, υπόξινη (και vegan, αν δεν χρησιμοποιηθεί ghee) κρέπα που τρώγεται είτε σκέτη είτε γεμιστή, συνοδεία διαφόρων τσάτνεϊ. Αν και οι παραλλαγές της είναι δεκάδες, οι μάγειρες του Dosa House μάς έδειξαν πώς φτιάχνεται η πιο εμβληματική απ’ όλες, η dosa masala.

Dosa, η κρέπα της Ινδίας Dosa, η κρέπα της Ινδίας

Διαβάστε εδώ τη συνταγή για dosa masala:

Dosa masala: Ινδική κρέπα, γεμιστή με πικάντικο πουρέ πατάτας

Dosa House

Θεάτρου 3, Πλατεία Θεάτρου, Αθήνα

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 198.

Εστιατόρια

Αθήνα

Μοναστηράκι

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών