Oύτε που χωράει στο πιάτο. Η dosa που μας έχει σερβίρει ο Νίτιν –μια τραγανή, λεπτή σαν χαρτί κρέπα που μετράει χιλιετίες στην ινδική μαγειρική παράδοση– ξεχειλίζει από το σκεύος. «Έχουμε και πιο μεγάλη!» λέει πριν εμφανιστεί με μια άλλη, που κοντεύει το ένα μέτρο. Ο ιδιοκτήτης του Dosa House ήρθε από το Νέο Δελχί στην Αθήνα πριν από μία δεκαετία και έκανε διάφορες δουλειές, μέχρι που συνειδητοποίησε πως σχεδόν κανείς δεν είχε φέρει στην Ελλάδα το δημοφιλές φαγητό της νότιας Ινδίας.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
«Στην Ινδία δεν μαγείρευα ποτέ, αλλά στην Αθήνα, καθώς ήμουν μόνος και μου έλειπε το σπίτι μου, άρχισα να φτιάχνω ινδική κουζίνα. Η dosa έχει προέλευση από τη νότια Ινδία και τρώγεται κυρίως ως πρωινό, αλλά όχι αποκλειστικά. Μοιάζει με λεπτή κρέπα, αλλά το κουρκούτι της γίνεται από ρύζι και φακές σε ζύμωση», εξηγεί.


Για την ακρίβεια, η dosa περνάει από διπλή ζύμωση: η πρώτη όταν τα όσπρια και το ρύζι μουλιάζουν (παρέα με λίγο μοσχοσίταρο) στο νερό και η δεύτερη όταν το μείγμα από αλεσμένο ρύζι και φακές «χουχουλιάζει» για ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Το αφράτο κουρκούτι τηγανίζεται και μετατρέπεται μέσα σε λίγα λεπτά σε μια ιδιαίτερη, υπόξινη (και vegan, αν δεν χρησιμοποιηθεί ghee) κρέπα που τρώγεται είτε σκέτη είτε γεμιστή, συνοδεία διαφόρων τσάτνεϊ. Αν και οι παραλλαγές της είναι δεκάδες, οι μάγειρες του Dosa House μάς έδειξαν πώς φτιάχνεται η πιο εμβληματική απ’ όλες, η dosa masala.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
Διαβάστε εδώ τη συνταγή για dosa masala:
Dosa masala: Ινδική κρέπα, γεμιστή με πικάντικο πουρέ πατάτας