ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚοτόπουλο tikka masalaΚοτόπουλο tikka masala
1 ώρα προετοιμασία
40' μαγείρεμα
14 ώρες αναμονή
Σύνολο: 15 ώρες και 40'

Υλικά

Για την dosa

Για τη γέμιση πατάτας

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τη dosa masala, ξεκινάμε πλένοντας καλά το ρύζι και τις φακές, αλλάζοντας δύο-τρεις φορές το νερό, μέχρι να βγαίνει διάφανο. Σουρώνουμε και προσθέτουμε τους σπόρους σιναπιού.
  2. Σκεπάζουμε με φρέσκο νερό και αφήνουμε το μείγμα να μουλιάσει για περίπου 6 ώρες (ή και παραπάνω, αλλά όχι περισσότερες από 12). Σουρώνουμε ξανά, φροντίζοντας να κρατήσουμε το νερό στο οποίο μούλιασε το μείγμα.
  3. Βάζουμε το μείγμα μαζί με περίπου 1 1⁄2 κούπα νερό στο μπλέντερ και χτυπάμε στην πιο μεγάλη ταχύτητα για λίγα λεπτά, μέχρι τα υλικά να ενωθούν και να έχουμε ένα απαλό μείγμα. Αν χρειαστεί, αραιώνουμε το μείγμα με επιπλέον νερό (θέλουμε να είναι λίγο πιο αραιό σε σχέση με ένα κουρκούτι για πάνκεϊκ).
  4. Τοποθετούμε το μείγμα σε ένα μπολ, το σκεπάζουμε με πετσέτα και το κρατάμε σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού για 8-24 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Το μείγμα που έχει υποστεί ζύμωση μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 4-5 μέρες ή στην κατάψυξη έως και 1 μήνα.

Γέμιση

  1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  2. Προσθέτουμε τους σπόρους μουστάρδας και σοτάρουμε. Θέλουμε να τηγανιστούν καλά και να τους δούμε να «χορεύουν».
  3. Έπειτα σπάμε με τα χέρια μας και προσθέτουμε τα αποξηραμένα τσίλι και αμέσως μετά, τα φρέσκα τσίλι. Ανακατεύουμε.
  4. Προσθέτουμε τα φύλλα κάρι με προσοχή και έπειτα το τζίντζερ. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε προσθέτοντας το κρεμμύδι και τον αρακά.
  5. Σοτάρουμε μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει, αλλά να «κρατάει» λίγο. Προσθέτουμε τη σκόνη κουρκουμά και ανακατεύουμε.
  6. Προσθέτουμε την ντομάτα και την πατάτα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 5 λεπτά. Αφού αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο.

Dosa masala

  1. Όταν είμαστε έτοιμοι να τηγανίσουμε τις dosas, προσθέτουμε στο μείγμα το αλάτι και ανακατεύουμε απαλά με μια κουτάλα. Αραιώνουμε με νερό αν χρειαστεί.
  2. Σε ένα τηγάνι (κατά προτίμηση μαντεμένιο) σε μέτρια φωτιά (το τηγάνι πρέπει να είναι ζεστό, αλλά όχι να καίει) βάζουμε ελάχιστο λάδι και στη συνέχεια απλώνουμε μια μικρή ποσότητα κουρκούτι (περίπου 1/4 κούπας) με κυκλικές κινήσεις, από το κέντρο προς τα τοιχώματα.
  3. Για το άπλωμα χρησιμοποιούμε το πίσω μέρος της κουτάλας ή – ακόμα καλύτερα– ενός μεταλλικού δοσομετρητή.
  4. Μόλις η dosa αρχίσει να σταθεροποιείται, δηλαδή σε περίπου 1 λεπτό, ραντίζουμε ή βουρτσίζουμε με λίγο λιωμένο ghee. Συνεχίζουμε να ψήνουμε μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα και οι άκρες να γίνουν τραγανές (περίπου 4 λεπτά).
  5. Τη γεμίζουμε με το μείγμα πατάτας και τη διπλώνουμε σε τρίγωνο ή την κάνουμε ρολό. Αν θέλουμε, αλείφουμε με λίγο επιπλέον ghee. Σερβίρουμε αμέσως.

Προτάσεις σερβιρίσματος

  1. Με τσάτνεϊ καρύδας, τσάτνεϊ ντομάτας και sambar (μαγειρευτό με φακές, λαχανικά και ταμάρινδο).

Μυστικά

Συμβουλές Για ακόμα πιο τραγανό αποτέλεσμα μπορούμε να αντικαταστήσουμε μια μικρή ποσότητα του ρυζιού με ρύζι parboiled. Ανάλογα με τις προτιμήσεις μας, μπορούμε να ρυθμίζουμε κάθε φορά την αναλογία ρυζιού και φακής στο μείγμα της dosa. Περισσότερο ρύζι σημαίνει πιο τραγανό αποτέλεσμα, ενώ περισσότερη φακή θα δώσει πιο μαλακή κρέπα. *Τι είναι το βούτυρο κλαριφιέ; Ένα προϊόν σαν το παραδοσιακό βούτυρο γάλακτος που πωλείται σε βάζα, δηλαδή ένα είδος καθαρού βουτύρου – όμως από αγελαδινό και όχι από αιγοπρόβειο γάλα. Κι όταν λέμε «καθαρού», εννοούμε ότι αποτελείται από 100% λίπος, χωρίς νερό και στερεά γάλακτος, που βρίσκονται στο κανονικό φρέσκο βούτυρο. Γι’ αυτό και το κλαριφιέ δεν μαυρίζει στο τηγάνι και είναι ιδανικό για τηγανητά γλυκά, όπως κρέπες και τηγανίτες, τηγανητές μπανάνες κ.ά. Μπορούμε να το φτιάξουμε εύκολα και στο σπίτι. Παίρνουμε μια καλή ποσότητα αγελαδινού βουτύρου (τουλάχιστον 400-500 γρ.) και το λιώνουμε σε μπεν μαρί χωρίς να ανακατεύουμε. Μόλις διαχωριστεί το λίπος από το νερό, ξαφρίζουμε την επιφάνεια από τις «ακαθαρσίες» και μεταγγίζουμε με προσοχή το υγρό σε ένα άλλο μπολ, χωρίς να πέσει μαζί και το ίζημα. Αυτό το υγρό (που θα σταθεροποιηθεί όταν μπει στο ψυγείο) είναι το κλαριφιέ.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 198.

Άρθρα και Συνταγές με Όσπρια

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές με Φακές

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών