ΕΞΟΔΟΣ

Τα παλιά ποτάδικα της Αθήνας είναι το σταθερό μας καταφύγιο

Για την πατίνα του χρόνου, την ατμόσφαιρα και τα καθαρά ποτά βγαίνουμε σε αυτά τα παλιά, κλασικά ποτάδικα της πόλης.

10.11.2023| Updated: 11.11.2023
Φωτογραφία: Άγγελλος Γιωτόπουλος
Τα παλιά ποτάδικα της Αθήνας είναι το σταθερό μας καταφύγιο

Σε μια πόλη που δυστυχώς δεν δείχνει ιδιαίτερη φροντίδα για τα παλιά της στέκια, μια χούφτα κλασικά ποτάδικα παραμένουν διαχρονικά καταφύγια για τους Αθηναίους. Η πατίνα του χρόνου, η ατμόσφαιρά τους και τα καλά, καθαρά ποτά που σερβίρουν μας κάνουν να τα αναζητάμε ξανά και ξανά, όσα καινούργια μαγαζιά και αν ανοίξουν.

Au Revoir: Στη ίδια θέση από τα 60’s, ίδιο και απαράλλαχτο

Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς

Είναι θεσμικό αυτό το μπαρ που άνοιξαν πριν 60 και βάλε χρόνια τα αδέρφια Θόδωρος και Λύσανδρος Παπαθεοδώρου. Αμέτρητες παρέες, ζευγάρια αλλά και μοναχικοί πότες έχουν καθίσει στα τραπέζια του, κάτω από τα ψάθινα φωτιστικά, απέναντι από το ανάγλυφο μπαρ και όλα τα άλλα που σχεδίασε διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Αριστομένης Προβελέγγιος το 1957 – δραχμή δεν πήρε για το έργο του. Από αυτό τον χώρο-εξαίρετο δείγμα της εσωτερικής αρχιτεκτονικής του ύστερου μοντέρνου κινήματος (έχουν μπει κατά καιρούς πολλοί φοιτητές του Πολυτεχνείου για να το μελετήσουν) έχει περάσει όλη η Αθήνα. Και μέχρι σήμερα δεν έχει πειραχτεί τίποτα. Τα δυο αδέρφια έχουν φύγει, πρώτα ο ένας, μετά κι ο άλλος, το Au Revoir όμως το συνεχίζει ο Σωτήρης Παπαθεοδώρου o γιος του Λύσανδρου και η ατμόσφαιρα δουλεύει στο φουλ. Ένα ποτό (μπορεί και δυο) στον βετεράνο της Πατησίων και φεύγεις καινούργιος. Το κάνουν αυτό τα παλιά. Α.Σ. 

28ης Οκτωβρίου 136, Αθήνα, Τ/ 210-82.30.474

Γρανάζι: Το πιο παλιό ποτάδικο του Περιστερίου

Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

Το περιστεριώτικο μπαρ, που λειτουργεί εδώ και 42 χρόνια χωρίς να αλλάξει στο παραμικρό, έχει αφήσει το στίγμα του στη νυχτερινή ζωή της πόλης. Άνοιξε το 1981 σε μια περιοχή απομονωμένη και underground. Ο Θανάσης Αποστολάκος, βέρος Περιστεριώτης, ήταν τότε 26 χρονών. Το πατρικό του είναι 100 μέτρα από από το μαγαζί. Είχε εκπομπή σε πειρατικό ραδιόφωνο και πάντα του άρεσε η ψαγμένη μουσική, ειδικά η μαύρη αμερικάνικη. Ήθελε να επικοινωνήσει τη μουσική του, γι’ αυτό το μπαρ στην αρχή απευθυνόταν σε φίλους, σιγά-σιγά όμως η φήμη του εξαπλώθηκε και απέκτησε πιστούς πελάτες από όλη την Αθήνα. Το Γρανάζι είναι ένας υπόγειος χώρος στον οποίο δύσκολα πέφτει το μάτι σου αν δεν τον ξέρεις, είναι όμως ένα ένα γνήσιο και φιλόξενο μπαρ, που δεν έχει αλλάξει καθόλου μέσα στον χρόνο. Κάτι ανάμεσα σε βαυαρέζικη μπιραρία και αμερικάνικο μπαρ του Νότου. Το γρανάζι που έδωσε το όνομα στο μαγαζί υπάρχει από τότε που ο χώρος λειτουργούσε ως σιδηρουργείο. Ο ιδρυτής του έχει συνταξιοδοτηθεί και το συνεχίζει η κόρη του Μαργαρίτα. Μ.Π.

Αινείου 1, Περιστέρι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣLeaky Tap: Το νέο taproom του Πειραιά που έχει γίνει ήδη προορισμόςLeaky Tap: Το νέο taproom του Πειραιά που έχει γίνει ήδη προορισμός

Το θρυλικό Galaxy

Galaxy, μπαρ από το 1972: Κλασικά κοκτέιλ από την πιο σοφιστικέ μπάρα της Αθήνας Galaxy, μπαρ από το 1972: Κλασικά κοκτέιλ από την πιο σοφιστικέ μπάρα της Αθήνας
Galaxy, μπαρ από το 1972: Κλασικά κοκτέιλ από την πιο σοφιστικέ μπάρα της Αθήνας
Φωτογραφίες: Χριστίνα Γεωργιάδου

Galaxy, μπαρ από το 1972: Κλασικά κοκτέιλ από την πιο σοφιστικέ μπάρα της Αθήνας
Ο Γιάννης Αλαμπάνος με τη φωτογραφική μηχανή του

Galaxy, μπαρ από το 1972: Κλασικά κοκτέιλ από την πιο σοφιστικέ μπάρα της Αθήνας
O τοίχος πίσω από το μπαρ έχει καλυφθεί με τα πορτρέτα των πελατών που έχει φωτογραφίσει κατά καιρούς. Κάθε τόσο τα αλλάζει, φέρνοντας μπροστά κάποια άλλα.

Πριν από 50 χρόνια άνοιξε το Galaxy. Τα πρώτα 17 χρόνια λειτουργούσε στον αριθμό 5 της Σταδίου. Μετά, όταν το αρχικό κτίριο πουλήθηκε, οι ιδιοκτήτες Τζίμης και Γιάννης Αλαμπάνος ξήλωσαν το μαγαζί και το μετέφεραν στην σημερινή του θέση, στο αριθμό 10. Από τότε μέχρι σήμερα λίγα έχουν αλλάξει στο θρυλικό στέκι του κέντρου. Πίσω από τη μεγάλη ξύλινη μπάρα, με τις δερμάτινες προσθήκες για να μπορείς να γείρεις με την άνεσή σου, όπως πρέπει, σερβίρει συνήθως ο γιός του Γιάννη Αλαμπάνου, Κώστας. Αλλά και ο ίδιος ο κύριος Γιάννης θα δώσει το παρόν, θα μιλήσει με τους θαμώνες, θα τακτοποιήσει με κινήσεις-αστραπή τα αντικείμενα πάνω στο μπαρ – τα σουβέρ, τα πακέτα με τα τσιγάρα των πελατών, τα ποτήρια, όλα στη θέση τους. Η μουσική παίζει χαμηλά για να μην εμποδίζει τις συζητήσεις όσο τα τζιν τόνικ, τα ουίσκι και τα dry martini διαδέχονται το ένα το άλλο. Γ.Π.

Σταδίου 10, Σύνταγμα, T/210-32.27.733 

Jazz in Jazz: To dive bar του Κολωνακίου

Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

Ενώ βγάζει την αίσθηση ενός dive μπαρ για λίγους και μυημένους, είναι κάθε βράδυ γεμάτο. Φοιτητές, νέοι, ηλικιωμένοι, κουλτουριάρηδες, χίπστερ, ροκάδες, τουρίστες – δεν πρέπει να υπάρχει άνθρωπος άνω των 18 στην Αθήνα που να μην έχει έρθει στο Jazz in Jazz έστω και μία φορά. Το ετερόκλητο κοινό συνυπάρχει αρμονικά και διασκεδάζει. Αυτό οφείλεται στον ιδρυτή του. Ο Κώστας Σπανός ήταν ναυτικός και έκανε πολλά ταξίδια στην Αμερική. Εκεί, στη Νέα Ορλεάνη, πρωτοάκουσε τζαζ μουσική, την ερωτεύτηκε κι έτσι αποφάσισε να ανοίξει το Jazz in Jazz. To 1994 άνοιξε το μπαρ στο Κολωνάκι, όπου εσκεμμένα επέλεξε ένα κρυφό στενάκι, για να χρειάζεται να ψάξει κάποιος να το βρει. Ο Βαγγέλης Σπανός, ο ανιψιός του, σχεδόν μεγάλωσε εδώ μέσα. Από πιτσιρικάς βοηθούσε τον θείο του στο μαγαζί κι όταν εκείνος κάποια στιγμή τού πρότεινε να το αναλάβει, δέχτηκε με χαρά. Τα τελευταία 13 χρόνια το «τρέχει» αυτός με μεγάλη επιτυχία. Στο Jazz in Jazz παίζει σχεδόν αποκλειστικά τζαζ μουσική, σπανιότερα θα ακούσεις μπλουζ και κλασική, ενώ κάποιες ιδιαίτερες βραδιές βάζουν και γραμμόφωνο. Εδώ ερχόμαστε, εκτός από την ατμόσφαιρα, και για τη μουσική και την εντυπωσιακή ποικιλία τους σε ουίσκι. Στην κάβα τους βρίσκουμε γύρω στις 150 ετικέτες από όλο τον κόσμο. Εκτός από τη Σκωτία και την Ιρλανδία, φέρνουν ουίσκι από την Ελβετία, τη Σουηδία, ακόμη και από την Ταϊβάν και την Ινδία. Το μπαρ ανοίγει μετά τις 7 το απόγευμα και σχεδόν κάθε βράδυ γεμίζει. Μ.Π. 

Δεινοκράτους 4, Κολωνάκι, Τ/ 210-72.25.246 

56: Στο ημιυπόγειο ουισκάδικο της Πλουτάρχου

Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

Χωμένο όπως είναι στο ημιυπόγειο μιας πολυκατοικίας, το 56 δεν φαίνεται σχεδόν καθόλου τα πρωινά. Αργότερα όμως, όσο περισσότερο βραδιάζει, τόσο πιο πολλοί κατεβαίνουν τα σκαλάκια για να βρεθούν στο διαχρονικό ουισκάδικο. Απ’ τα ηχεία παίζει jazz, τα γιορτινά φωτάκια είναι ολοχρονίς αναμμένα και κύριος Παναγιώτης είναι εκεί, πίσω από το μπαρ με την δερμάτινη επένδυση, για να σε βοηθήσει να βρεις το ουίσκι σου. Η συλλογή του είναι μεγάλη (συμπεριλαμβανομένων αρκετών σπάνιων ετικετών) ενώ το σερβίρισμα που γίνεται με το μάτι είναι γενναιόδωρο. Γ.Π.

Πλουτάρχου 56, Κολωνάκι, Τ/210-72.31.424​

Duende: Στη γειτονιά της Ακρόπολης

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Αναμμένα κεριά στα τραπέζια, ετερόκλητες φάτσες τριγύρω, ουίσκι και μπράντι στα ποτήρια. Ένας πρώην καπετάνιος, ο Αλέξανδρος Μπίστικας, από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90, έριξε άγκυρα σε ένα απ’ τα δρομάκια γύρω απ’ το μουσείο της Ακρόπολης ανοίγοντας το δικό του, ατμοσφαιρικό μπαρ. Στέκι θεατρόφιλων και όχι μόνο, το Duende είναι πια ένα από τα κλασικά ποτάδικα του κέντρου, ένα μπαρ-καταφύγιο με χαμηλό φωτισμό, καθαρό αλκοόλ και μια εσάνς μπιστρό. Στο ένα μισό του μαγαζιού άλλωστε μπορεί κανείς και να καθίσει και να δειπνήσει δοκιμάζοντας όσα ετοιμάζει στην κουζίνα η σύζυγος του κ. Αλέξανδρου, Ρένα. Γ.Π.

Τζιραίων 2, Ακρόπολη, Τ/ 210-92.47.069

Παλιό Ραδιόφωνο: Το «αδελφάκι» του Duende

Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

Το Παλιό Ραδιόφωνο, το μικρό στην «αδελφάκι» του Duende άνοιξε τη δεκαετία του ‘90. Μας αρέσει η ατμόσφαιρα, η διακόσμηση που είναι βγαλμένη από ταινία, τα ιδιαίτερα αποστάγματα και η τζαζ μουσική. Δεν πέφτει καρφίτσα στο όμορφο μπαρ ειδικά όταν σχολάνε τα θέατρα. Μ.Π.

Αθ. Διάκου 12, Ακρόπολη, Τ/210-92.37.022

Ίντριγκα: Ένα εξαρχειώτικο μπαρ που κρατάει από τα ‘80s

Την Ίντριγκα την άνοιξαν το 1981 ο Γιώργος Τσιλδερίκης, η Στέλλα Νεστορίδου και η Μαρία Δημητριάδη. Στο πιάνο του επάνω ορόφου κάθισαν μεταξύ άλλων ο Κηλαϊδόνης κι ο Σαββόπουλος. Γρήγορα έγινε στέκι του καλλιτεχνικού κόσμου. Τις Δευτέρες και τις Τρίτες που είχαν ρεπό τα θέατρα ήταν γεμάτο ηθοποιούς. Οι παλιοί θα σου πουν και για το τζουκ μποξ και για τον κατάλογο σαν διαβατήριο που ήταν γεμάτος σφραγίδες – τον έπαιρναν οι πελάτες για σουβενίρ κι όλο τον ξανατυπώνανε. Στα χέρια του σημερινού ιδιοκτήτη Θανάση Παρασκευόπουλου, που υπήρξε θαμώνας ενώ για ένα διάστημα δούλευε και στο μαγαζί, είναι από το 1999. Πελάτες που έρχονται χρόνια και πιο μικροί συναντιούνται εδώ, από τα ηχεία ακούγεται ροκ, κλασική και σύγχρονη. Στη μπάρα που στα 80’s πίνανε Screwdriver τώρα πίνουν Negroni και old fashioned. Τα ποτά στα ράφια είναι περισσότερα, στον κατάλογο βρίσκεις και μπίρες από μικροζυθοποιίες.  Πολλά μαγαζιά έχουν δώσει τη θέση του σε άλλα στη γειτονιά, αυτό το μπαρ, που έχει φίλους από όλη την πόλη, είναι πάντα εκεί. Πάντα στέκι. «Αυτές οι αλλαγές τονίζουν αυτά που μένουν», λέει ο Θανάσης Παρασκευόπουλος. «Δεν το λέω για την Ίντριγκα. Για όλα τα παλιά στέκια το λέω», σπεύδει να εξηγήσει. Α.Σ.

Δερβενίων 60 & Θεμιστοκλέους, Εξάρχεια, Τ/210-33.00.936

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚαι φαγητό και κοκτέιλ: 7 μαγαζιά για να φάμε και να πιούμε ωραία το ΣαββατοκύριακοΚαι φαγητό και κοκτέιλ: 7 μαγαζιά για να φάμε και να πιούμε ωραία το Σαββατοκύριακο

Μπαρ

Αθήνα

Αθήνα | Δυτικά + Βορειοδυτικά Προάστια

Εξάρχεια

Κολωνάκι

Κυψέλη

Περιστέρι

Σύνταγμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών