ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Πρωτοράκι

Όταν οι νοστιμότατοι μεζέδες σε οδηγούν στο ίδιο σημείο. Ξανά και ξανά.

02.06.2015| Updated: 31.10.2023
Πρωτοράκι

Όταν οι νοστιμότατοι μεζέδες σε οδηγούν στο ίδιο σημείο. Ξανά και ξανά.

Η θέση: Στην αχανή υπεργειτονιά του Περιστερίου. Ο δρόμος του μαγαζιού, η Πελασγίας, είναι κάθετος στη Θηβών – το απέναντι ρεύμα λέγεται Βασιλέως Αλεξάνδρου. Να σας εξηγήσω ακριβώς πώς θα πάτε, δεν μπορώ. Προτείνω να βάλετε gps, να ανοίξετε το google maps στο κινητό σας ή να εμπιστευτείτε τον πιο «γάτο» οδηγό της παρέας.

Η ατμόσφαιρα: Σχετικά πρόσφατα άνοιξε το Πρωτοράκι από μια κεφάτη παρέα φίλων. «Πολυσυλλεκτικό» το στυλ του, θυμίζει καφενέ, έχει κατιτίς το ιντάστριαλ, κάτι το νεοταβερνέ, κάτι λίγο από μπαράκι. Αλαλουμτζίδικο -ας μού επιτραπεί η λέξη- θα το έλεγα, νεανικό και άνετο. Μοντέρνο μεζεδοπωλείο, στεκάκι. Ευγενικοί οι σερβιτόροι και γρήγοροι.

Το φαγητό: Μέχρι να έρθουν τα πρώτα πιάτα στο τραπέζι, φοβόμουν μην σκάσουν τίποτις microwaved αποψυγμένες ασχημονιές από αυτές που δυστυχώς συνηθίζουν ουκ ολίγα του είδους φαγάδικα. Εντάξει, ήταν κομμάτι πιο πρωτότυποι οι τίτλοι των μεζέδων στο μενού. Και τελικώς φρεσκοφτιαγμένοι και πολύ περιποιημένοι. Εκτακτη η χειροποίητη τυροκαυτερή, σερβίρεται με μια γερή κουταλιά κόκκινη μαρμελάδα που φέρνει τα πάνω-κάτω στο σύνολο, προκαλώντας μειδιάματα ευχαρίστησης. Κρεατεροί (δηλ. όχι ψωμένιοι – ευτυχώς) και μυρωδάτοι οι κεφτέδες (πρέπει να βάζουν και λίγο χοιρινό στο μείγμα), καπνιστή και ακομπλεξάριστα μαύρη η μελιτζανοσαλάτα, ωραία η παντζαροσαλάτα με γιαούρτι και η φακοσαλάτα με λουκάνικο, τούρμπο το χούμους (κι αυτό με λουκάνικο), ακόμα πιο τούρμπο το πεϊνιρλί με αυγό και παστουρμά, ζουμερή αλλά όχι βραστερομαγειρευτή η χοιρινή τηγανιά. Λιχούδικοι μεζέδες για δυνατούς πότες! Από ό,τι έμαθα, οι ιδιοκτήτες ανέθεσαν την εκπόνηση του μενού στον καλό σεφ Χρήστο Μανουσόπουλο (μπορεί να τον θυμάστε από τη θητεία του στον ιστορικό Βασίλαινα). Το να σχεδιάζει το μενού ενός μεζεδοπωλείου ένας έμπειρος σεφ είναι, όπως και να το κάνουμε, σπάνιο πράγμα!

Ο λογαριασμός: Οι τιμές για τους μεζέδες κυμαίνονται από 2,5 έως 7 ευρώ (τα… πιο φαγητά). Για φαγητό του σκασμού και με αρκετά ουζοτσίπουρα, δώσαμε περίπου 17 – 18 ευρώ το άτομο.

Η κάβα: «Ούζο όταν πιεις», δεν θυμάσαι και πολλά-πολλά. Θυμάμαι να έχει τσίπουρα, μπίρες και μερικές ετικέτες καλών ελληνικών κρασιών σε καλή τιμή.

Επιπλέον πληροφορίες: Η μουσική είναι λίγο πιο δυνατή από το κανονικό, όπερ σημαίνει ότι… μήπως γέρασα; Το ρεπερτόριο, ελληνικό, λαϊκοέντεχνο (Αλεξίου, Μάλαμας, αυτό το στυλ). Το αμάξι θα το παρκάρετε με σχετική ευκολία στα γύρω στενά. Οι ιδιοκτήτες του Πρωτορακίου έχουν και το παραδιπλανό «Γιαγιά Κούκου», πιο «ήρθα για φαγητό» κατάσταση, και μάλιστα τα δύο μαγαζιά έχουν κοινή κουζίνα. Ανοιχτά καθημερινά από το μεσημέρι.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών