ΕΞΟΔΟΣ

Οι πιο ωραίες μακαρονάδες που φάγαμε τελευταία στην Αθήνα

Παραδοσιακές, ελληνικές, ιταλικές, με χειροποίητα ζυμαρικά και σάλτσες που θα θυμάστε για καιρό. Αυτές είναι μερικές από τις πιο νόστιμες μακαρονάδες της πόλης!

20.11.2023| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς
Οι πιο ωραίες μακαρονάδες που φάγαμε τελευταία στην Αθήνα

Στην πόλη βρίσκουμε πολλά πιάτα ζυμαρικών που «κρύβουν» δουλειά, ποιοτικά υλικά και φαντασία. Πιάτα νόστιμα που τα σκεφτόμαστε για καιρό, συνταγές παραδοσιακές, που δεν τις συναντάμε συχνά, και άλλες που δεν έχουμε ξαναφάει ποτέ. Στα εστιατόρια της Αθήνας βρίσκουμε θαυμάσια χειροποίητα ρετζινέτε και ζουμερή pasta al limone αλλά και ζυμαρικά που… κάνουν βουτιές σε γιουβαρλάκια με αυγολέμονο, ή που δένουν δύο διαφορετικές μαγειρικές κουλτούρες, νοστιμότατες κατσικομακαρονάδες και τραγομακαρονάδες, βαρένικα φτιαγμένα από έμπειρες μαγείρισσες. Τα μακαρόνια είναι κόσμος ολόκληρος. Ιδού τα τωρινά αγαπημένα μας, σε κάθε τύπου μαγαζιά.

Zurbaran: Πάστα σε γιουβαρλάκια αυγολέμονο

Πού πήγε και το σκέφτηκε η αθεόφοβη να βουτήξει πάστα μέσα σε γιουβαρλάκια αυγολέμονο; Μιλάω για τη σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, που η έμπνευση είναι όλη δική της. Ένα από τα πιο ορεκτικά πιάτα του μενού είναι αυτά τα ντούρα ορεκέτε που παντρεύονται με θαυμαστό τρόπο με το παραδοσιακό ελληνικό πιάτο. Άλλη μια κλασική πλέον λιχουδιά που δε χορταίνουμε στο μενού του Zurbaran είναι και τα νιόκι με φλούδες ελληνικής τρούφας και πλούσια κρέμα παρμεζάνας. Ν.Μ.

Πατριάρχου Ιωακείμ 38, Κολωνάκι, Τ/210-72.38.334

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧατσαπούρι, γκρανόλα ή κοκορόπιτα; 4 αλλιώτικα brunch στο κέντρο της ΑθήναςΧατσαπούρι, γκρανόλα ή κοκορόπιτα; 4 αλλιώτικα brunch στο κέντρο της Αθήνας

Gorlomi: Ρετζινέτε για χειροκρότημα

Διαβάζω τον κατάλογο του Gorlomi: σπαγγέτι με αυγοτάραχο και βόνγκολε, ταλιατέλες με αστακό, ανιολότι οσομπούκο, φετουτσίνι μπολονιέζε. Η χαρά του μακαρονά είναι το ολοκαίνουργιο ιταλικό του Κολωνακίου. Κομψό στα όρια του κλασικού, αλλά ταυτοχρόνως και σύγχρονο, έχει επενδύσει όχι μόνο στον ωραίο χώρο, αλλά και στο μαγειρικό μεγαλείο του αστεράτου σεφ Luca Piscazzi (Pelagos). Μπορεί όλα τα προαναφερθέντα να θέτουν υποψηφιότητα για best sellers, εγώ όμως θα θυμάμαι για καιρό αυτό που αδίκως ήταν η τελευταία μου επιλογή, δηλαδή τα χειροποίητα ρετζινέτε (σγουρές και φαρδιές ταλιατέλες, γνωστές και ως μαφαλντίνες) με μπρόκολο και πανσέτα, πλούσια, πεντανόστιμα και διαφορετικά. Ν.Μ.

Πλουτάρχου 9, Εμπορικό κέντρο Λαιμού, Κολωνάκι, Τ/210-72.51.855

Άκρα: Για «κυριακάτικη» κατσικομακαρονάδα

Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς
Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς

Σιγομαγειρεμένο κατσικάκι και μακαρόνια που βράζουν μέσα στον ζωμό του, σιγά σιγά όπως ένα ριζότο, απορροφώντας νοστιμιά. Πώς να μην αρέσει σε κάποιον η κατσικομακαρονάδα που σερβίρουν στα Άκρα; Δεν τη βρίσκουμε πάντα στο μενού αφού στο παγκρατιώτικο εστιατόριο προσφέρουν κάθε μέρα διαφορετικά πιάτα, αλλά αν την πετύχετε μην την προσπεράσετε. Πλούσια και ζουμερή, πασπαλισμένη με χλωρή Κιμώλου και καβουρδισμένα τρίμματα ψωμιού (για το κρατς) – είναι Κυριακή στο πιάτο. Γ.Π.

Άκρα, Αμύντα 12, Πλατεία Προσκόπων, Παγκράτι, Τ/210-72.51.116

Ex Machina: Μια zero waste θαλασσινή μακαρονάδα

Θέλω αρκετά ακόμη πράγματα να δοκιμάσω στο καινούργιο εστιατόριό του στο Παγκράτι, στην «ορφανή» (τη λέει έτσι γιατί δεν έχει ψάρι) μακαρονάδα του με σάλτσα κακαβιάς, όμως, σίγουρα θα επιστρέψω. Η έμπνευση για αυτό το πιάτο είναι διπλή: τα πολύ χοντρά σπαγγέτι χωρίς τρύπα που είχε δοκιμάσει στη Ρώμη –με μία βιοτεχνία που συνεργάζεται αγόρασαν μια μήτρα από την Ιταλία που βγάζει το χοντρό ζυμαρικό που φτάνει στο τραπέζι– και τα tsukemen ramen που του έχουν μείνει στο μυαλό από ένα ταξίδι του στην Ιαπωνία, όπου βουτάς κρύα noodles σε ζεστό ζωμό. Στην περίπτωση της μακαρονάδας του Ex Machina, ο ζωμός είναι φτιαγμένος από κόκαλα που μένουν από τις ψάρια που φιλετάρονται -τα οποία καπνίζονται πάνω από τη σχάρα της ανοιχτής κουζίνας-, λαχανικά και ντομάτα. Είναι κρυμμένος κάτω από τα ζυμαρικά, που είναι πασπαλισμένα με σκόνη αποξηραμένων λαχανικών ή ξερή μαγιά και όταν τα ανακατέψεις με αυτό το πεντανόστιμο zero waste ζουμί, και την χειροποίητη σάλτσα ΧΟ (μια κινέζικη σάλτσα που τη φτιάχνουν με βάση αποξηραμένα χτένια και γαρίδες), πραγματικά δεν θέλεις να τελειώσουν. A.Σ.

Εμπεδοκλέους 34, Παγκράτι, T/ 210-75.60.362

Η λεμονάτη του Oinoscent

Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς

Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς

Μια από τις ωραιότερες ιταλικές μακαρονάδες, η pasta al limone, βγαίνει τον τελευταίο καιρό από την κουζίνα του Oinoscent σε μια απολαυστική παραλλαγή, όλο φρεσκάδα. Η σπιρτάδα του λεμονιού, το σκόρδο, η παρμεζάνα και το βούτυρο συνυπάρχουν σε μια απλή και φίνα σάλτσα που έρχεται δεμένη όπως πρέπει με τα σπαγγέτι. Φύλλα βασιλικού και λίγα χοντροσπασμένα φυστίκια Αιγίνης προστίθενται στην κλασική συνταγή και, ομολογουμένως, της πάνε πολύ. Γ.Π.

Βουλής 45-47, Σύνταγμα, Τ/210-32.29.374

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΒγαίνουμε στα κουτούκια της Αθήνας και του ΠειραιάΒγαίνουμε στα κουτούκια της Αθήνας και του Πειραιά

Στον Ευφρόσυνο για βαρένικα

Στη Φάμπρικα του Ευφρόσυνου δίνουν μεγάλη σημασία στις πρώτες ύλες και επιλέγουν προϊόντα από μικρούς Έλληνες παραγωγούς. Το μενού, με πιάτα από την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, αλλάζει συχνά. Στην τελευταία μου επίσκεψη στο κουκιακιώτικο μαγειρείο δοκίμασα τα βαρένικα, ένα φαγητό που έφεραν οι Πόντιοι από τη Ρωσία. Φτιάχνουν οι ίδιοι το ζυμάρι και το γεμίζουν με φρεσκότατο μοσχαρίσιο κιμά με μπόλικο ροζ πιπέρι, που του πάει πολύ. Τα γαρνίρουν με διάφορα μυρωδικά για έξτρα φρεσκάδα και νοστιμιά. Ταιριάζουν πολύ με ροζέ κρασί φυσικής οινοποίησης από την αρκετά ενημερωμένη λίστα τους. Μ.Π.

Αν. Ζίννη 34 & Ανδρούτσου 27, Τ/210-92.46.354

Τηλέμαχος Athens: Μια τραγομακαρονάδα παρακαλώ

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Το έχει με την τραγομακαρονάδα ο Γιώργος Τσιλιγκίρης. Την έφτιαχνε στην Κηφισιά, τη φτιάχνει και τώρα. Με το «χοντρό» να ‘χει τρυφερέψει και την κανελάτη, μπαχαράτη ντοματένια σάλτσα να αγκαλιάζει τα μακαρόνια, βάζει τη δική της πινελιά στο κρεατο-σενάριο του εστιατορίου στη στοά της Πανεπιστημίου, δίπλα σε (πολύ ωραίο) ταρτάρ, καρπάτσιο, κρέατα ωρίμανσης της Ελλάδας και του κόσμου στα κάρβουνα. Έχει σε ένα μπολάκι στο πλάι της λίγο κεφαλοτύρι Κεφαλονιάς και προσθέτεις όσο θέλεις. Σου φέρνει στο νου κυριακάτικο τραπέζι από τα παλιά – όχι ότι δεν την τσακίζεις άνετα και μεσοβδόμαδα. Α.Σ.

Πανεπιστημίου 10, Αθήνα, Τ/210-36.13.300

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ9 νέα φθινοπωρινά πιάτα που αξίζει να δοκιμάσεις τώρα στην Αθήνα9 νέα φθινοπωρινά πιάτα που αξίζει να δοκιμάσεις τώρα στην Αθήνα

H γαριδομακαρονάδα του Monzu

Μoυ άρεσε πολύ από την πρώτη φορά που το δοκίμασα πριν αρκετό καιρό αυτό το πιάτο και χαίρομαι που ο Γιάννης Λιόκας δεν το βγάζει από το μενού, κι ας έχει πάντα διάφορα καινούργια. Κάποιες λεπτομέρειες αλλάζει μόνο. Είναι λιγκουίνι, που κρατάνε στο δόντι, με μια μπισκ αρωματισμένη με φύκι kombu και bonito, τυλιχτή, σε ένα ρολάκι, που σεβίρεται με δυο λογιών θαλασσινά «κεντίδια» από πάνω, ταρτάρ γαρίδας και χαβιάρι πέστροφας. Mια διαφορετική ραφινάτη γαριδομακαρονάδα δηλαδή. Α.Σ.

Λεωφόρος Κηφισίας 317Β, Κηφισιά, Τ/ 210-62.00.495

Εστιατόρια

Κηφισιά

Κολωνάκι

Κουκάκι

Παγκράτι

Σύνταγμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών