ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓιουβαρλάκια (βίντεο)Γιουβαρλάκια (βίντεο)
30' προετοιμασία
1 ώρα και 10' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 40'

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα γιουβαρλάκια αυγολέμονο, ξεκινάμε μουσκεύοντας το ρύζι για 5 λεπτά σε ένα μπολ με άφθονο κρύο νερό. Το στραγγίζουμε και το χωρίζουμε σε δύο μέρη: 250 γρ. για τον κιμά και 70 γρ. για τη σούπα.
  2. Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το λευκό μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα 250 γρ. ρύζι, τον άνηθο και τον μαϊντανό. Αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε καλά τα υλικά σε ομοιογενή μάζα. Πλάθουμε γιουβαρλάκια με μέγεθος όσο ένα καρύδι.
  3. Σε μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα ξερά κρεμμύδια με τα ψιλοκομμένα κοτσάνια των μυρωδικών και τη δάφνη για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Τακτοποιούμε πάνω τους τα γιουβαρλάκια και προσθέτουμε νερό τόσο ώστε να φτάσει μέχρι τη μέση. Αφήνουμε να πάρουν μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και σιγομαγειρεύουμε για 40 λεπτά με κλειστή κατσαρόλα.
  5. Ρίχνουμε τα 70 γρ. ρύζι και μαγειρεύουμε για άλλα 20 λεπτά.

Αυγολέμονο

  1. Χτυπάμε με το μίξερ τα ασπράδια μέχρι να γίνουν αφράτη κρέμα (δεν πρέπει να σχηματιστούν σφιχτές κορφές).
  2. Σε άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους μέχρι να αφρατέψουν. Τους ρίχνουμε σταδιακά στη μαρέγκα, ανακατεύοντας για να ενωθούν.
  3. Με μια κουτάλα ρίχνουμε σταδιακά και σε αργή ροή όσο περισσότερο καυτό ζωμό από την κατσαρόλα μπορούμε μέχρι τα αυγά να ζεσταθούν.
  4. Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, σείουμε ξανά, διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται, και σερβίρουμε τα γιουβαρλάκια πασπαλίζοντας κάθε μερίδα με επιπλέον άνηθο.

Μυστικά

Για πιο ιδιαίτερη γεύση, πασπαλίζουμε το πιάτο με λίγα φλέικς μαύρης τρούφας.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 200.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχαρίσιος κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών