ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣpasta-al-limone-gastronomosΠάστα αλ λιμόνε από τον Αντόνιο Μονφρέντα
3 ώρες προετοιμασία
10' μαγείρεμα
9 ώρες αναμονή
Σύνολο: 12 ώρες και 10'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τη σάλτσα

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Για την σάλτσα

  1. Για να ετοιμάσουμε την Pasta al limone αποβραδίς σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το σκόρδο με το ελαιόλαδο, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε το λάδι να αρωματιστεί.
  2. Την επομένη αφαιρούμε και πετάμε το σκόρδο.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 50°C, δηλαδή στη χαμηλότερη θερμοκρασία
  4. Στρώνουμε ένα μέτριο ταψί με λαδόκολλα και απλώνουμε σε μονή στρώση τις φέτες λεμονιού.
  5. Φουρνίζουμε και τις «στεγνώνουμε» για 3 ώρες, μέχρι να αφυδατωθούν εντελώς.
  6. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσουν και τις χτυπάμε στον πολυκόφτη μέχρι να γίνουν φίνα πούδρα.
  7. Ρίχνουμε στον πολυκόφτη το αρωματισμένο ελαιόλαδο, την πούδρα λεμονιών, τα τυριά, τον χυμό λεμονιού και το βούτυρο.
  8. Σε ένα μπολάκι διαλύουμε το κορν φλάουρ στο νερό και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα κατσαρολάκι.
  9. Ζεσταίνουμε μέχρι να πάρει βράση και να αρχίσει να δένει και το αδειάζουμε στον πολυκόφτη με τα υπόλοιπα υλικά.
  10. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  11. Τέλος, ρίχνουμε τον βασιλικό και χτυπάμε καλά.
  12. Αδειάζουμε τη σάλτσα σε μπολ και τη βάζουμε στην κατάψυξη για 1 ώρα, μέχρι να σφίξει καλά.

Μακαρονάδα

  1. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας τους
  2. Παράλληλα, σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά τη σάλτσα που βάλαμε στην κατάψυξη, προσθέτοντας σταδιακά λίγο νερό και ανακατεύοντας μέχρι η σάλτσα να πάρει την επιθυμητή ρευστότητα.
  3. Μόλις βράσουν τα ζυμαρικά, τα μεταφέρουμε στο τηγάνι με πιρούνα, μαζί με τα λι- γοστά υγρά που θα παρασύρουν μαζί τους, και ανακατεύουμε για να αναμειχθούν με τη σάλτσα.
  4. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε λίγα φύλλα βασιλικού και ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε.
  6. Μοιράζουμε σε πιάτα και περιχύνουμε κάθε μερίδα με όση σάλτσα έχει μείνει στο τηγάνι.
  7. Σκορπίζουμε το τραγανό μείγμα φυστικιών, ραντίζουμε με λίγο ακόμη ελαιόλαδο και σερβίρουμε αμέσως.

Στο ποτήρι μας: Δοκιμάστε ένα Riesling.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 212.

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές με Λεμόνι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών