ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜαγειρίτσα αυγοκοφτήΜαγειρίτσα αυγοκοφτή Στην Πόλη γενικώς δεν την αυγοκόβουν τη σούπα, αλλά στο τέλος καίνε πάπρικα με βούτυρο στο τηγάνι και την περιχύνουν, για έξτρα νοστιμιά. Τη δοκιμάσαμε μπροστά στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας, στην πλατεία Ταξίμ στο Σταυροδρόμι του Πέραν, σε ένα αναστάσιμο δείπνο λιτό, όπως πατροπαράδοτα συνηθίζεται τούτη τη νύχτα: με κοτόσουπα, τσουρέκι, πικάντικο κασέρι, παστουρμάς, σουτζούκι και άλλα αλλαντικά, κόκκινα αυγά και ποτήρια με ζεστό γάλα. Τίποτε άλλο. Με αυτό το δείπνο λήγει η νηστεία της Σαρακοστής, η οποία τηρείται πιστά. Τη σούπα ετοίμασε ο Τούρκος μάγειρας της Μεγαλωνύμου Κοινότητος Σταυροδρομίου του Πέραν, Hüseyin Ayvaz.

30' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για την πολίτικη κοτόσουπα, ξεκινάμε βράζοντας σε μια βαθιά κατσαρόλα το κοτόπουλο με το κρεμμύδι, το καρότο, τη σελινόριζα, το σκόρδο, τη δάφνη, μπόλικο αλάτι και 3 λίτρα νερό σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα, ξαφρίζοντας όσο χρειάζεται.
  2. Βγάζουμε το κοτόπουλο και το αφήνουμε σε μια πιατέλα. Με τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε και πετάμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  3. Σουρώνουμε τον ζωμό και τον μετράμε: πρέπει να είναι 2 λίτρα, αλλιώς συμπληρώνουμε με καυτό νερό. Αφήνουμε κατά μέρος.
  4. Μόλις κρυώσει λίγο το κοτόπουλο, το ξεψαχνίζουμε και το ψιλοκόβουμε.
  5. Στην ίδια κατσαρόλα, καθαρισμένη, ζεσταίνουμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, μέχρι το βούτυρο να λιώσει.
  6. Προσθέτουμε το αλεύρι πασπαλιστά και το καβουρδίζουμε για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να ξανθύνει.
  7. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρύο γάλα, σε δόσεις, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι να διαλυθούν τυχόν μικρά κομπαλάκια και το γάλα να ζεσταθεί και να αχνίσει ελαφρά.
  8. Ρίχνουμε τα 2 λίτρα ζεστού ζωμού, δυναμώνουμε τη φωτιά και ζεσταίνουμε μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.
  9. Ρίχνουμε το κριθαράκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 3-4 λεπτά.
  10. Προσθέτουμε τα ψαχνά του κοτόπουλου και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει το ζυμαρικό και η σούπα να δέσει ωραία. Προς το τέλος προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και αποσύρουμε.

Σερβίρισμα

  1. Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει.
  2. Ρίχνουμε την πάπρικα και ανακατεύουμε, ώστε να χρωματιστεί το βούτυρο και να αρχίσει να τσιτσιρίζει. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  3. Μοιράζουμε την καυτή κοτόσουπα σε πιάτα και σε κάθε μερίδα ρίχνουμε λίγο από το λιωμένο βούτυρο.
  4. Πασπαλίζουμε την πολίτικη κοτόσουπα με άνηθο και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 218.

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Κοτόπουλο

Άρθρα και Συνταγές με Κριθαράκι

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Πουλερικά

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών