ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚακαβιά με μπλε καβούριαΚακαβιά με μπλε καβούρια

«Οι καϊκάδες έκαναν την κακαβιά με μία κούπα θαλασσινό νερό αντί για αλάτι κι αν είχαν κέφια και όρεξη, έβγαιναν στη στεριά, στον ταρσανά, κι έστηναν γλέντια με τους εργάτες», λέει ο σεφ Κωνσταντίνος Μπουγιούρης, που μας έδωσε τη δική του συνταγή.

15' προετοιμασία
35' μαγείρεμα
Σύνολο: 50'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κακαβιά με σκορπίνες, αρχικά στρώνουμε τα κρεμμύδια στον πυθμένα μιας μεγάλης, βαθιάς κατσαρόλας.
  2. Από πάνω τακτοποιούμε με τη σειρά τις φέτες πατάτας, καρότου και σέλερι.
  3. Πάνω στα λαχανικά τακτοποιούμε τις σκορπίνες, τη μία δίπλα και κολλητά στην άλλη, χωρίς να αφήσουμε κενά.
  4. Περιχύνουμε με τον μισό χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο.
  5. Ρίχνουμε τον ανθό αλατιού και πιπέρι.
  6. Προσθέτουμε νερό τόσο ώστε να καλύψει εντελώς τις σκορπίνες.
  7. Σκεπάζουμε με ένα βαρύ πιάτο με διάμετρο λίγο μικρότερη από της κατσαρόλας (όπως κάνουμε δηλαδή με τους ντολμάδες), για να μην ανακινηθούν τα ψάρια στο μαγείρεμα.
  8. Τοποθετούμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας, σε δυνατή φωτιά.
  9. Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
  10. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  11. Αφαιρούμε το πιάτο με προσοχή και ρίχνουμε στην κακαβιά τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού.
  12. Σείουμε την κατσαρόλα για να σκορπίσει ο χυμός ομοιόμορφα.
  13. Σερβίρουμε λαχανικά, ζωμό και το ψάρι προσεκτικά ξεψαχνισμένο σε βαθιά πιάτα.

Τοπικά συριανά κρασιά: Λευκά από Ασύρτικο, Μονεμβασιά, Σεριφιώτικο και λευκή Κουντούρα, όπως επίσης και Μανδηλαριά (ερυθρό) και τσίπουρα από τις ίδιες ποικιλίες.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 173.

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές με Σκορπίνα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών