ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚαβούρι με κάριΚαβούρι με κάρι

«Την κακαβιά με καβούρια δεν την ήξερα, την έμαθα από τον Βασίλη Καλλίδη. Με έδωσε τη συνταγή και την έμαθα, δεν λέω ψέματα», λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια η Άρτεμη Παπακωστίδου-Διακάκη – η μοναδική γυναίκα αλιέας στο Δέλτα του Έβρου και μαγείρισσα που μας έδωσε τη συνταγή- καθώς ανακατεύει την καβουροκακαβιά. Φρέσκα μπλε καβούρια βρίσκουμε δύσκολα και μόνο μετά από παραγγελία σε έμπιστο ψαρομανάβη, διαφορετικά επιλέγουμε καβουρόψιχα κονσέρβας από την ελληνική εταιρεία Aegean Gourmet (ενδεικτικά στα καταστήματα: Μπαλάσκας, Degustation, Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης, Εδώδιμον, σε επιλεγμένα Mega AB κ.ά.).

15' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 55'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Για την κακαβιά με μπλε καβούρια ξεκινάμε βάζοντας σε μια βαθιά κατσαρόλα τις πατάτες, τα καρότα, το σέλερι και το κρεμμύδι. Αλατίζουμε ελαφρά και τα καλύπτουμε με νερό κατά 4-5 εκ. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν βράση.
  2. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσουν τα υλικά.
  3. Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα καβούρια, τα πλένουμε καλά και τα ρίχνουμε ολόκληρα στην κατσαρόλα.
  4. Μαγειρεύουμε για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να γίνουν τα λαχανικά.
  5. Λίγο πριν σερβίρουμε, βγάζουμε από τη σούπα τα καβούρια και με μια πένσα (ή το ειδικό εργαλείο που σπάμε τα θαλασσινά) σπάμε τις δαγκάνες, τα πόδια και το καπάκι του κορμού και αφαιρούμε το ψαχνό. Αν χρησιμοποιήσουμε κονσέρβα, ρίχνουμε στην κατσαρόλα την καβουρόψιχα μαζί με το υγρό της κονσέρβας 10 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα.
  6. Μπορούμε να μοιράσουμε το ψαχνό στα πιάτα με την κακαβιά ή να το σερβίρουμε ξεχωριστά σε πιάτο, με ελάχιστο αλάτι, ελαιόλαδο και λίγο χυμό λεμονιού.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 205.

Άρθρα και Συνταγές με Καβούρι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT