1 ώρα και 30'
προετοιμασία
2 ώρες και 25' μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες και 55'
Υλικά
Μερίδες: 6-8Για το ζωμό
Για τη σάλτσα ρουίγ (προαιρετικά)
Διαδικασία
Ζωμός
- Για το ζωμό της μπουγιαμπέσας, σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα, τη μαραθόριζα, το μαραθόσπορο και το σκόρδο για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Προσθέτουμε τις σκορπίνες, τα πετρόψαρα και τα κόκαλα που έχουμε κρατήσει και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5 λεπτά.
- Σβήνουμε με το ούζο και το κρασί και αφήνουμε για 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Ρίχνουμε τον ντοματοπολτό, τις ντομάτες, το πορτοκάλι και τα μπαχαρικά.
- Περιχύνουμε με τόσο νερό ώστε να σκεπάσει τα υλικά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 2 ώρες, μέχρι σχεδόν να λιώσουν.
- Αφαιρούμε τις σκορπίνες, τις καθαρίζουμε και κρατάμε το ψαχνό τους στην άκρη.
- Περνάμε τη σούπα από λεπτό σουρωτήρι που έχουμε στερεώσει σε μια άλλη, φαρδιά κατσαρόλα.
- Για να πάρουμε το μέγιστο της γεύσης, πιέζουμε τα στερεά υλικά μέσα στο σουρωτήρι με μια ξύλινη κουτάλα.
Σούπα
- Για τη μπουγιαμπέσα, βάζουμε στην κατσαρόλα με το ζωμό το χυμό, το λάδι και αλατοπίπερο. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις πατάτες, τα φιλέτα ψαριών και το ψαχνό από τις σκορπίνες και βράζουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και τα ψάρια.
Σάλτσα ρουίγ
- Ρίχνουμε στο μούλτι το σκόρδο, το αυγό, το σαφράν, αλατοπίπερο και τα χτυπάμε καλά, ρίχνοντας σταδιακά το ελαιόλαδο, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.
- Σερβίρουμε τη μπουγιαμπέσα στα πιάτα και βάζουμε σε ένα μπολ τη σάλτσα ώστε να βάζει ο καθένας όση θέλει.