1 ώρα και 30' προετοιμασία
2 ώρες και 25' μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες και 55 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Για το ζωμό

Για τη σάλτσα ρουίγ (προαιρετικά)

Διαδικασία

Ζωμός

  1. Για το ζωμό της μπουγιαμπέσας, σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα, τη μαραθόριζα, το μαραθόσπορο και το σκόρδο για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  2. Προσθέτουμε τις σκορπίνες, τα πετρόψαρα και τα κόκαλα που έχουμε κρατήσει και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5 λεπτά.
  3. Σβήνουμε με το ούζο και το κρασί και αφήνουμε για 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  4. Ρίχνουμε τον ντοματοπολτό, τις ντομάτες, το πορτοκάλι και τα μπαχαρικά.
  5. Περιχύνουμε με τόσο νερό ώστε να σκεπάσει τα υλικά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 2 ώρες, μέχρι σχεδόν να λιώσουν.
  6. Αφαιρούμε τις σκορπίνες, τις καθαρίζουμε και κρατάμε το ψαχνό τους στην άκρη.
  7. Περνάμε τη σούπα από λεπτό σουρωτήρι που έχουμε στερεώσει σε μια άλλη, φαρδιά κατσαρόλα.
  8. Για να πάρουμε το μέγιστο της γεύσης, πιέζουμε τα στερεά υλικά μέσα στο σουρωτήρι με μια ξύλινη κουτάλα.

Σούπα

  1. Για τη μπουγιαμπέσα, βάζουμε στην κατσαρόλα με το ζωμό το χυμό, το λάδι και αλατοπίπερο. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.
  2. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις πατάτες, τα φιλέτα ψαριών και το ψαχνό από τις σκορπίνες και βράζουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και τα ψάρια.

Σάλτσα ρουίγ

  1. Ρίχνουμε στο μούλτι το σκόρδο, το αυγό, το σαφράν, αλατοπίπερο και τα χτυπάμε καλά, ρίχνοντας σταδιακά το ελαιόλαδο, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.
  2. Σερβίρουμε τη μπουγιαμπέσα στα πιάτα και βάζουμε σε ένα μπολ τη σάλτσα ώστε να βάζει ο καθένας όση θέλει.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών