50'
προετοιμασία
35' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 25'
Υλικά
Μερίδες: 6
Για τη σάλτσα «Ρουίγ» (Rouille)
Για την ψαρόσουπα
Διαδικασία
Σάλτσα «Ρουίγ»
- Για να φτιάξουμε μπουγιαμπέσα (μεσογειακή ψαρόσουπα), αρχικά βάζουμε την πιπεριά, το τσίλι, το ψωµί, το σκόρδο και τον κρόκο του αυγού στο µπέντερ και τα χτυπάµε µέχρι να πολτοποιηθούν.
- Προσθέτουµε σταδιακά το λάδι σε λεπτή ροή και συνεχίζουµε το χτύπηµα µέχρι να σχηµατιστεί µια σάλτσα σαν πηχτή µαγιονέζα.
- Σκεπάζουµε και βάζουµε στο ψυγείο τη «ρουίγ» µέχρι να τη χρειαστούµε.
Ψαρόσουπα
- Καθαρίζουµε τα µύδια τρίβοντάς τα και αφαιρούµε το «γένι» τους. Πετάµε όσα µύδια είναι ήδη ανοιχτά.
- Κόβουµε το ψάρι σε µπουκιές.
- Ζεσταίνουµε το λάδι σε µια µεγάλη κατσαρόλα, σε µέτρια φωτιά, και µαγειρεύουµε τη µαραθόριζα και το κρεµµύδι για 5 λεπτά ή µέχρι να πάρουν χρώµα.
- Προσθέτουµε τις ντοµάτες και µαγειρεύουµε για άλλα 3 λεπτά.
- Ρίχνουµε τον ζωµό, το σαφράν, τη δάφνη, τη φλούδα πορτοκαλιού και βράζουµε για περίπου 15 λεπτά.
- Αφαιρούµε τη δάφνη και το πορτοκάλι, αδειάζουµε τη σούπα σε έναν πολυκόφτη και την πολτοποιούµε (καλύτερα σε δόσεις).
- Την ξαναβάζουµε σε καθαρή κατσαρόλα, αλατοπιπερώνουµε και βράζουµε σε µέτρια φωτιά για περίπου 4 λεπτά, µέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.
- Ρίχνουµε τα ψάρια και τα µύδια και µαγειρεύουµε για άλλα 5 λεπτά ή µέχρι τα ψάρια να µαλακώσουν.
- Πετάµε όσα µύδια δεν έχουν ανοίξει µέσα σε αυτό το πεντάλεπτο.
- Σερβίρουµε τη σούπα μπουγιαμπέσα µε τη σάλτσα «ρουίγ» και ψωµί.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε από τη σειρά βιβλίων του Γαστρονόμου, Κουζίνες του κόσμου.