Από τα πιο ευέλικτα όσπρια, τα ρεβύθια γίνονται βάση για χορταστικές, νόστιμες σούπες που ξορκίζουν το κρύο. Μπορούμε να τα μαγειρέψουμε με τα πιο απλά υλικά, αργά-αργά, ωσότου να χυλώσουν και το αποτέλεσμα να είναι αξέχαστο. Λεμονάτα, κοκκινιστά ή σιγοβρασμένα με δυό κλαράκια δεντρολίβανου – τα ρεβύθια θα νοστιμίσουν αμέσως και θα γίνουν φαγητό απολαυστικό. Από την άλλη σηκώνουν και πιο δημιουργικές προσεγγίσεις. Έχετε δοκιμάσει, για παράδειγμα, ρεβύθια με χωριάτικα λουκάνικα, με σύγλινο ή με μύδια; Τα κρύα θέλουν πιάτα ζεστά που μας στυλώνουν και οι ρεβυθόσουπες είναι λύση ιδανική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤραχανάς: 21 συνταγές για την παραδοσιακή σούπα που μας μεγάλωσεΤραχανάς: 21 συνταγές για την παραδοσιακή σούπα που μας μεγάλωσε

8 μυστικά επιτυχίας για ρεβυθάδες

  • Υπολογίζουμε ότι 1 φλιτζ. τσαγιού ρεβύθια ισοδυναμεί με 2 φλιτζ. τσαγιού βρασμένα.
  • Τα μουλιάζουμε για περίπου 12 ώρες πριν το μαγείρεμα σε χλιαρό νερό προσθέτοντας 1 κουταλιά αλάτι που βοηθά να «φουσκώσουν».
  • Η προσθήκη σόδας στο μούλιασμα των ρεβυθιών είναι λάθος, γιατί η σόδα καταστρέφει όλα τα πολύτιμα στοιχεία.
  • Μαγειρεύουμε τα ρεβύθια με τις φλούδες, γιατί σ’ αυτήν βρίσκεται το μεγαλύτερο ποσοστό ασβεστίου και φυτικών ινών. Αν παρόλα αυτά θέλουμε να τα ξεφλουδίσουμε, κάνουμε το εξής: αφού μουλιάσουν, τα ξεπλένουμε πολύ καλά. Τα βάζουμε λίγα-λίγα σε μια πετσέτα, τα διπλώνουμε σε αυτήν και τα τρίβουμε πάνω στον πάγκο με δύναμη (σαν να ανοίγουμε φύλλο με τον πλάστη). Ανοίγοντας την πετσέτα, θα δούμε ότι τα περισσότερα από τα ρεβύθια μας έχουν ξεφλουδιστεί. Μπορεί να έχουν σπάσει μερικά, αλλά δεν πειράζει. Αδειάζουμε τα ρεβύθια με τα φλούδια τους σε ένα βαθύ μπολ, γεμίζουμε με νερό και ανακατεύουμε με το χέρι ώστε τα φλούδια να έρθουν στην επιφάνεια και να τα αφαιρέσουμε. Ξεπλένουμε τα ρεβύθια και πάλι πολύ καλά. Επαναλαμβάνουμε και με τα υπόλοιπα ρεβύθια.
  • Αν κατά το μαγείρεμα χρειαστεί να προσθέσουμε νερό, αυτό θα πρέπει να είναι καυτό.
  • Όξινα υλικά (όπως π χ. λεμόνι, ντομάτα), αν και εφόσον βάλουμε, τα προσθέτουμε μετά τα μέσα του μαγειρέματος, γιατί σκληραίνουν τα όσπρια.
  • Τα πιο ταιριαστά τους «αρωματικά» είναι ο άνηθος, ο μάραθος, ο βασιλικός, ο δυόσμος, ο μαϊντανός, η ρίγανη και η δάφνη.
  • Φυσικά μπορούμε να προσθέσουμε στις ρεβυθάδες και λαχανικά (βλ. παρακάτω).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚοτόσουπα, το πιο γευστικό γιατρικό: 15 συνταγές που μαγειρεύουμε συνεχώςΚοτόσουπα, το πιο γευστικό γιατρικό: 15 συνταγές που μαγειρεύουμε συνεχώς

Μυρωδικά και μπαχαρικά που ταιριάζουν

  • Τα πιο ταιριαστά τους «αρωµατικά» είναι η δάφνη, ο άνηθος, ο µάραθος, ο βασιλικός, ο δυόσµος, τα μυρώνια, οι καυκαλήθρες, ο µαϊντανός, η ρίγανη, το θυμάρι και το δεντρολίβανο.
  • Από μπαχαρικά ταιριάζουν ο κόλιανδρος, το κάρι, ο κουρκουμάς, το τζίντζερ, το κύμινο, το ροζ και το μαύρο πιπέρι, η καπνιστή πάπρικα, το τσίλι. Ταιριαστά λαχανικά
  • Πολλοί είναι αυτοί που φτιάχνουν τη ρεβυθάδα μόνο με κρεμμύδι, ψιλοκομμένο ή τριμμένο, για να βοηθήσει το φαγητό να χυλώσει.

Ταιριαστά λαχανικά

  • Άλλα λαχανικά που ταιριάζουν είναι το καρότο, η ντομάτα (τριμμένη ή, αν φτιάχνουμε ρεβυθάδα φούρνου, κομμένη σε χοντρά κομμάτια ή σε ροδέλες), το φινόκιο, το πράσο, οι μελιτζάνες (αν είναι κοκκινιστή η ρεβυθάδα), αλλά και διάφορα γλυκά χόρτα.
  • Πολλοί είναι αυτοί που φτιάχνουν τη ρεβυθάδα μόνο με κρεμμύδι, ψιλοκομμένο ή τριμμένο, για να βοηθήσει το φαγητό να χυλώσει.
  • Άλλα λαχανικά που ταιριάζουν είναι το καρότο, η ντομάτα (τριμμένη ή, αν φτιάχνουμε ρεβυθάδα φούρνου, κομμένη σε χοντρά κομμάτια ή σε ροδέλες), το φινόκιο, το πράσο, οι μελιτζάνες (αν είναι κοκκινιστή η ρεβυθάδα), αλλά και διάφορα γλυκά χόρτα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣούπες λαχανικών: Οι πιο νόστιμοι συνδυασμοί και 20 τοπ συνταγέςΣούπες λαχανικών: Οι πιο νόστιμοι συνδυασμοί και 20 τοπ συνταγές

Δείτε 16 λαχταριστές συνταγές για ρεβύθια σούπα:

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών